iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑφιερώμαται

iΑrtως Radio

iΑrtως TV

iExodως3

 
Ζωντανός πλανήτης  

Ως3-SOS
Πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης

Οι Αόρατοι...

 

Υπάρχουν γύρω μας αόρατοι,
άλλοι τους βλέπουν
κι άλλοι κάνουν ότι δεν τους βλέπουν.
Αυτοί οι αόρατοι είναι συνάνθρωποι μας!

Αν κάνεις κάτι, θα είσαι κάτι.
Αν δεν κάνεις τίποτα θα είσαι ένα τίποτα.

 

 

Οι Αόρατοι...

 

 

Η συγκέντρωση κασκόλ, σκούφων, γαντιών και κουβερτών ολοκληρώθηκε και μη μας στέλνετε άλλα. Η συμμετοχή σας ήταν συγκινητική. Από την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου  ξεκινησε από το Ως3 η διανομή σε άστεγους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όσο αφορά τα  φάρμακα, το έχουμε ξαναπεί, να τα στέλνετε απ' ευθείας στα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:
Αθήνα:
Κοινωνικό Ιατρείο Ζωγράφου, Ξηρογιάννη 15 & Λ. Παπάγου  τηλ. 210 7709.751
Θεσσαλονίκη:
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, Αισώπου 24 τηλ. 2310 520.386
Ή όπου αλλού υπάρχουν Κοινωνικά Ιατρεία στον τόπο σας.

 

Σήκω παιδί μου-Βίκυ Μοσχολιού

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου/ Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

 

Σήκω παιδί μου

Αν σε προδίνει στη συντροφιά
η ομορφιά που 'χει το βλέμμα όταν σβήνει, 
σήκω, παιδί μου, σήκω, αγάπη μου γλυκιά, 
φύγε απ' τη μέση για να σμίξουνε εκείνοι.

Σήκω, παιδί μου, σήκω, αγάπη μου γλυκιά, 
τι κάνει ο άνθρωπος μονάχος για να μείνει.

Αν σε προδίνει σιγά σιγά
η λέξη «αργά» που γράφει ο κόσμος όταν κλείνει, 
σήκω, παιδί μου, σήκω, αγάπη μου γλυκιά, 
εσύ περίσσευες και πήρες την ευθύνη.

Σήκω, παιδί μου, σήκω, αγάπη μου γλυκιά, 
τι θέλει ο άνθρωπος και δεν τ' απομακρύνει.

Αν σε προδίνει σχεδόν κι αυτός
ο εαυτός που έχει μέσα σου απομείνει, 
σήκω, παιδί μου, σήκω, άναψε το φως, 
κανείς δεν άντεξε ενός λεπτού οδύνη.

Σήκω, παιδί μου, σήκω, άναψε το φως, 
τι κάνει ο άνθρωπος και δεν το κατακρίνει.

 

Ως3: 19 χρόνια ο πολιτισμός ως έχει!
Καλές γιορτές αλλά για όλους!

 

Επείγουσα Έκκληση για τη Συρία
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Περισσότεροι από 2.000.000 είναι πλέον οι πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Τουρκία, λόγω των συγκρούσεων. Πάνω από το 75% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Καθώς οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες, πολλοί άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να βρουν καταφύγιο σε οικογένειες που άνοιξαν τα σπίτια τους ή σε πρόχειρα καταλύματα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι δίπλα τους, προσφέροντάς τους βοήθεια και προστασία.
Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει μια εκστρατεία με σκοπό την συγκέντρωση πόρων ώστε να συνεχίσει να παρέχει αυτήν την τόσο σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.

Η προστασία των προσφύγων είναι η βασική εντολή της Ύπατης Αρμοστείας.
Κυνηγημένοι, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους ή την εστία τους για να σωθούν και να διατηρήσουν την ελευθερία τους.
Η Υ.Α. τους βοηθά σε όλα τα στάδια της δοκιμασίας τους. Εκτός από την παροχή επείγουσας στέγης, τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, η Υ.Α. προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των προσφύγων, παρέχοντας υποδομές και προσφέροντας εκπαίδευση και εργασία σε οργανωμένους καταυλισμούς και προσφυγικές κοινότητες.
Όταν μια κρίση ξεσπά, η Y.A. είναι από την πρώτη στιγμή εκεί σώζοντας ζωές. Μέσα σε 72 ώρες, ομάδες έκτακτης ανάγκης της Υ.Α. έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε κρίση υποστηρίζοντας μέχρι και 500.000 ανθρώπους. Η ανθρωπιστική βοήθεια της Υ.Α. στηρίζεται από εθελοντικές εισφορές.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Ταγιαπιέρα 12, 115 25 Αθήνα,
Τηλ: 210 6726.296 - Fax: 210 6726.417
Τομέας Εξεύρεσης Πόρων, e-mail: greatpsf@unhcr.org
Περισσότερα: http://www.unhcr.gr

Αυξάνονται οι νεκροί στο Αιγαίο καθώς πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.
H Ευρώπη πρέπει να βάλει επειγόντως τέλος στις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει βαθιά θλίψη και ανησυχία για μια ακόμη τραγωδία στο Αιγαίο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα -δυο άντρες, μια γυναίκα και ένα παιδί- ενώ πολλοί ακόμη αγνοούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ένα σκάφος με μη επιβεβαιωμένο συνολικό αριθμό ατόμων (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 40 άτομα), βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής 11 Ιουλίου, βορειοδυτικά της Σάμου κατά την πορεία του από τις Τουρκικές ακτές. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ακολούθησε, το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 13 άτομα από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στη Σάμο και στη Χίο. Κάποιοι νοσηλεύονται, μεταξύ αυτών και ένας έφηβος από το Αφγανιστάν σε σοβαρή κατάσταση. Οι επιζώντες βρίσκονται σε δεινή ψυχολογική κατάσταση καθώς αντιμετωπίζουν το χαμό μελών των οικογενειών τους. Κάνουν έκκληση για τη συνέχιση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.
Η Υ.Α. καλεί τις αρμόδιες αρχές να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής για τους επιζώντες όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (3907/2011) και να διευκολύνουν την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου σε όσους το επιθυμούν.  
Πριν από αυτό το τραγικό ναυάγιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από την αρχή του έτους είχε φτάσει στους 42 ενώ πολλοί αγνοούνται. Ένας αυξανόμενος αριθμός απελπισμένων προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές επιλέγουν επικίνδυνες διαδρομές στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.
Την περασμένη Παρασκευή, 11 Ιουλίου η Υ.Α. δημοσίευσε μια έκθεση με την οποία προτρέπει την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες. Καλεί τα κράτη να διασφαλίσουν πρόσβαση στην επικράτειά τους και σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, να παρέχουν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής καθώς και προστασία και ασφάλεια στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία λόγω των συγκρούσεων.

Το τελευταίο δεκαήμερο, περισσότεροι από 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται να αγνοούνται, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. 
Οι επιζώντες ανέφεραν συνταρακτικά περιστατικά: ομαδικούς πνιγμούς, θανάτους από ασφυξία ενώ πολλοί άνθρωποι φέρονται να μαχαιρώθηκαν. Ο ζοφερός απολογισμός ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη θάλασσα σε 800 περίπου άτομα μόνο για φέτος, σε σύγκριση με τους συνολικά 600 θανάτους το 2013 και τους 500 το 2012.
Οι τραγωδίες αυτές σηματοδοτούν μια επιδεινούμενη κρίση στις ακτές της Ευρώπης, καθώς πολλοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ερυθραία, τη Συρία και άλλες χώρες που σπαράσσονται από τη βία αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στη θάλασσα στα χέρια των διακινητών. Η ταχεία αύξηση των περιστατικών τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για τη λήψη επειγόντων μέτρων από τις Ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη παρόμοιων τραγωδιών. 
Πάνω από 75.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Μάλτα μέσω θαλάσσης  κατά το πρώτο μισό του 2014 - 25 τοις εκατό περισσότεροι σε σύγκριση με τους 60.000 που έκαναν το ίδιο ταξίδι μέσα στο 2013, και τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με τους 22.500 το 2012.
Η Ιταλία δέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων (63.884). Ακολουθούν η Ελλάδα (10.080), η Ισπανία (1.000) και η Μάλτα (227). Επιπλέον 21.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την 1η Ιουλίου και μετά. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ερυθραία, τη Συρία και το Μάλι κι έφυγαν από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως τη Λιβύη. 
Ανάμεσά τους συγκαταλέγοναι 10.563 παιδιά, 3.676 από τη Συρία, που έφτασαν στην Ιταλία μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2014. 6.500 από τα παιδιά αυτά, κυρίως από την Ερυθραία, ήταν ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους. 

 

 

Σομαλία
Επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση που πλήττει σοβαρά 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σομαλία, την Κένυα, την Αιθιοπία και την Ερυθραία.
Ο υποσιτισμός των παιδιών προσφύγων έχει ανέλθει σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει επισήμως επικηρύξει κατάσταση Λιμού.
Πάνω από το 50% των παιδιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποσιτισμού.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (Υ.Α) οργανώνει μια εκστρατεία με σκοπό την συγκέντρωση για την παροχή τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη προκειμένου να περιορίσουμε την αυξανόμενη παιδική θνησιμότητα.

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Η μόνιμη υποστήριξη σημαίνει ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει ένα σταθερό εισόδημα, και δεν εξαρτάται έτσι από εξάρσεις και υφέσεις κατά τη διάρκεια του έτους, γεγονός που μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε άμεσα στις ανάγκες των προσφύγων όλου του κόσμου.
Για να υποστηρίζετε κάθε μήνα, καλέστε στο τηλέφωνο της Ύπατης Αρμοστείας, 210 6726-296.
Περισσότερα: http://www.unhcr.gr

 

Σομαλία: Άμαχοι, εν μέσω επιδημιών, συγκρούσεων
και μιας μεγάλης κρίσης υποσιτισμού.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ανακοίνωση - Ακόμα και για τον πολύπαθο πληθυσμό της Σομαλίας, τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Η διαμάχη που ξεκίνησε πριν από δυο δεκαετίες και οι συνέπειές της επιδεινώνονται από μια από τις χειρότερες ξηρασίες που έχουν πλήξει τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Σομαλία αναζητώντας ανθρωπιστική βοήθεια σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κένυα και την Αιθιοπία τη στιγμή που μια επιδημία ιλαράς βρίσκεται σε εξάπλωση. Η έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση καθιστώντας τον πληθυσμό ακόμα πιο ευάλωτο. Τις τελευταίες, μάλιστα, εβδομάδες οι άμαχοι έχουν υποστεί νέες στρατιωτικές επιθέσεις που ξέσπασαν στη νότια Σομαλία και στην πρωτεύουσα της χώρας, Μογκαντίσου (Mogadishu).
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν καταφέρει μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες να παράσχουν εντατική ιατρική φροντίδα σε περισσότερα από 10.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά που μεταφέρθηκαν στις ιατρικές εγκαταστάσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν προγράμματα στη νότια Κένυα (κυρίως στο Νταντάμπ), στην ανατολική Αιθιοπία (σε προσφυγικούς καταυλισμούς στις πόλεις Μαλκαντίντα (Malkadida), Κόμπε (Kobe), Μποκολμάγιο (Bokolmayo), Χιλεγουέιν (Hilleweyn), Ντόλο Άντο (Dolo Ado) και στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιο-κεντρικής Σομαλίας, στις περιοχές Μαρέρε (Marere), Μπελετγουέιν (Beletwayne), Ντίνσορ Dinsor, Νταϊνίλε (Daynile) Μογκαντίσου (Mogadishu), Τζόουχαρ (Jowhar), Γκιούριελ (Guriel) και Γκαλκάγιο (Galcayo). Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης εγγράψει 54.000 παιδιά συνολικά σε επισιτιστικά προγράμματα για σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά σε πάνω από 30 περιοχές στις τρεις αυτές χώρες.

Ιλαρά και υποσιτισμός: ένας θανατηφόρος συνδυασμός
Την ίδια στιγμή, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δίνουν μάχη να αντιμετωπίσουν το θανατηφόρο συνδυασμό ιλαράς και οξέος υποσιτισμού που πλήττει κυρίως παιδιά. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί κατά της ιλαράς-που αν δε θεραπευτεί μπορεί να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα για τα παιδιά- ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας, καθώς η χρόνια αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, η έλλειψη αποτελεσματικής διακυβέρνησης και ενός λειτουργικού κράτους έχουν προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Εμβολιασμοί
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εμβολιάσει κατά της ιλαράς πάνω από 150.000 ανθρώπους μέσα και γύρω από τη Σομαλία έχοντας θεραπεύσει φέτος μόνο πάνω από 5.000 ασθενείς. Ωστόσο, μένει να γίνουν ακόμα πολλά. Η προσπάθεια που καταβάλλεται για την πραγματοποίηση εμβολιασμού πρέπει να ενταθεί στο Μογκαντίσου όπου συνεχίζουν να συρρέουν κύματα ανθρώπων αναζητώντας βοήθεια. Σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας η πρόσβαση έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω της παρουσίας ένοπλων ομάδων. Ως εκ τούτου, ιατρικές ομάδες δεν κατάφεραν να φτάσουν στον πληθυσμό των περιοχών αυτών ούτε καν να κάνουν εκτίμηση της κατάστασης εκεί, ενώ έχουν μπλοκαριστεί και οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς.
Οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς και η απειλή χολέρας
Η έναρξη της περιόδου βροχοπτώσεων ίσως επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τους ενήλικες που ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Μογκαντίσου και σε άλλες περιοχές. Στην πρωτεύουσα, μάλιστα, αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που πάσχουν από ασθένειες που προκαλούνται από το νερό-όπως η διάρροια, η οποία επίσης συμβάλλει στον υποσιτισμό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν πιθανό ξέσπασμα επιδημίας χολέρας που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες υποσιτισμένους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες έντονου συνωστισμού.
Και όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την ανασφάλεια και τις συγκρούσεις, το κόστος των οποίων συνεχίζει να πληρώνει ο σομαλικός πληθυσμός. Στις 30 Οκτωβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν 52 τραυματίες μεταξύ των οποίων 31 παιδιά, στη νότια πόλη Τζιλίμπ (Jilib) μετά από επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό εκτοπισμένων αμάχων. Δέκα μέρες νωρίτερα, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Νταϊνίλε, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, περιέθαλψαν 83 ασθενείς με τραύματα από πυροβολισμούς και εκρήξεις και αναγκάστηκαν να αναστείλουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς που πραγματοποιούνταν εκεί. Παρόλα αυτά, χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις και την ξηρασία συνεχίζουν να καταφθάνουν στο Μογκαντίσου.Το χρονικό μιας πολύχρονης σκληρής δοκιμασίας.
Νταντάμπ: ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στον κόσμο.

Εδώ και χρόνια, οι Σομαλοί διασχίζουν τα σύνορα της χώρας τους αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Κένυα καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ τον Ιούνιο του 2011 με την εγκατάσταση 40.000 ατόμων το μήνα. Από το 2009, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό του καταυλισμού Νταγκαχάλεϊ (Dagahaley). Στον καταυλισμό Άιφο (Ifo), οι δραστηριότητες σταμάτησαν μετά την απαγωγή δυο μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις 13 Οκτωβρίου. Στον καταυλισμό  Νταγκαχάλεϊ, η ανασφάλεια ανάγκασε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να μειώσουν προσωρινά τις δραστηριότητες που τώρα έχουν αρχίσει να αυξάνουν και πάλι.
Οι μάχες που μαίνονται στη νότια Σομαλία και κατά μήκος των συνόρων με την Κένυα, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες έχουν μειώσει δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων που καταφθάνουν και παρουσιάζονται επισήμως στις αρχές στον καταυλισμό Νταντάμπ. Εν τω μεταξύ ο αριθμός όσων καταφεύγουν στην Αιθιοπία αυξάνει. 
Σομαλία: στην καρδιά του επείγοντος
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, οι επείγουσες προσπάθειες που καταβάλλει η οργάνωση δυσκολεύονται να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για το σομαλικό πληθυσμό εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας στη χώρα και τα σύνορά της  και των συνεχομένων περιορισμών που επιβάλλονται στις δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε συγκεκριμένες περιοχές της Σομαλίας. Παρόλα αυτά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήταν ακόμα σε θέση να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητές τους και να ξεκινήσουν νέα προγράμματα παράλληλα με τη λειτουργία εννέα ιατρικών εγκαταστάσεων στη νότιο-κεντρική Σομαλία, γεγονός που τους καθιστά κύριο πάροχο δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην περιοχή.  


http://www.msf.gr

 

100 μέρες λιμού στη Σομαλία
Unicef

Η Unicef και οι συνεργάτες της αγωνίζονται για την πρόληψη δεύτερου κύματος θανάτων στο Κέρας της Αφρικής Εκατό μέρες από την ανακήρυξη λιμού σε περιοχές της νότιας Σομαλίας, η Unicef και οι συνεργάτες της καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο και εν δυνάμει πιο θανατηφόρο κύμα θανάτων από τις ασθένειες μέσα σε ένα περιβάλλον συγκρούσεων.
Από τις 20 Ιουλίου, σχεδόν 110.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε κέντρα που υποστηρίζει η Unicef σε ολόκληρη την περιοχή. Παρασχέθηκε πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό σε περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο έλαβαν προμήθειες και ενημέρωση για την υγιεινή. Επίσης παραδόθηκαν 8700 μετρικοί τόνοι σωτήριων προμηθειών από αέρα, ξηρά και θάλασσα στη Νότια και Κεντρική Σομαλία.
Στο Μογκαντίσου ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς που υποστηρίζει η Unicef για τα 750.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και 15 ετών. Από τον Ιούλιο, πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς στη Σομαλία.
Για τη Σομαλία και μόνο, η Unicef θα χρειασθεί 300 εκατ. δολάρια το 2012 για να εξασφαλίσει το τρέχον επίπεδο υποστήριξης και να το αναβαθμίσει όπου είναι απαραίτητο. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτά τα κεφάλαια το συντομότερο δυνατόν ώστε να διασφαλισθεί η συνεχής παροχή των κρίσιμων προμηθειών που κρατούν τα παιδιά στη ζωή», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Unicef στη Σομαλία, Sikander Khan.
«Σε όλη τη Σομαλία, δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους τελευταίους μήνες και εκατοντάδες εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή διαταραχή στην παροχή της βοήθειας είναι θέμα ζωής και θανάτου», δήλωσε ο Sikander Khan.
Η έκκληση της Unicef για το Κέρας της Αφρικής ανέρχεται σήμερα στα 425 εκατ. δολάρια για το 2011 και έχει χρηματοδοτηθεί κατά 85%. «Η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας από την ανακήρυξη του λιμού υπήρξε τεράστια,» δήλωσε ο Elhadj As Sy, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για την Ανατολική και Νότια Αφρική, «Αλλά το μέγεθος της κρίσης είναι τέτοιο ώστε να απέχουμε πολύ από το να φθάσουμε σε κάθε παιδί.»
«Οι βροχές που έπεσαν θα φέρουν κάποια ανακούφιση από την ξηρασία σε περιοχές που έχουν πληγεί στη Σομαλία και τις γειτονικές χώρες. Αυξάνουν όμως επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών και παρεμποδίζουν τη διανομή της βοήθειας. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων σε όλο το νότο της Σομαλίας επίσης, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους συνεργάτες μας να παρέχουν με ασφάλεια τη σωτήρια βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειές τους» συμπληρώνει ο Elhadj As Sy.Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την έκκληση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef για τα παιδιά στο Κέρας της Αφρικής μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους:
Μέσα από το διαδίκτυο στο www.unicef.gr
Σε όλες τις τράπεζες στους λογαριασμούς της Unicef.
Στο τηλέφωνο 801 500 12345 όλο το 24ωρο (όπου μπορούν να δηλώσουν το ποσό που επιθυμούν να προσφέρουν).
Καλώντας τον αριθμό αυτόματης χρέωσης 901 11 17 17 17 μόνο από σταθερό του ΟΤΕ (3ευρώ +ΦΠΑ).

 

Πες Όχι στην Πείνα
Actionaid

Ένας στους έξι ανθρώπους πηγαίνει για ύπνο πεινασμένος. Όμως, παγκοσμίως παράγουμε αρκετή τροφή για όλο τον πλανήτη.  925εκ. άνθρωποι υποσιτίζονται. Από αυτούς, περισσότεροι από 1 στους 10 ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.   
Η πείνα είναι αποτέλεσμα της άνισης κατανομής της τροφής και έλλειψης πρόσβασης σε γη, νερό, σπόρους και άλλους παραγωγικούς πόρους. Επιπλέον, οι τιμές των τροφίμων παγκόσμια έχουν αυξηθεί κατά 83% τα τελευταία 2 χρόνια, με αποτέλεσμα επιπλέον 42εκ. άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αδυνατώντας να διασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τους ίδιους και την οικογένειά τους.
Οι κλιματικές αλλαγές επιτείνουν το πρόβλημα, φέρνοντας ξηρασίες, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Οι πιο φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη ζωή τους: καταστρέφονται οι σοδιές αλλά και τα σπίτια τους, πεθαίνουν τα ζώα τους και πολλές φορές αναγκάζονται με μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες.
Επιπλέον σε όλα τα παραπάνω, τα βιοκαύσιμα έρχονται να προσθέσουν άλλο ένα εμπόδιο στη διασφάλιση της τροφής στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη. Η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα από την Ευρώπη κινητοποιεί μεγάλες εταιρίες να αγοράζουν εκτάσεις γης στις αναπτυσσόμενες χώρες για την καλλιέργεια βιοκαυσίμων. Αυτή η γη όμως χρησιμοποιείται από τους ντόπιους για αγροτικές καλλιέργειες ή άλλες εργασίες (π.χ. ξυλεία) και αποτελεί βασικό βιοποριστικό μέσο γι' αυτούς.Τι κάνουμε
Υποστηρίζουμε εθνικές, διεθνείς και ευρωπαϊκές  πολιτικές που ενισχύουν τους μικροκαλλιεργητές και  ιδιαίτερα τις γυναίκες αγρότισσες. Σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι γυναίκες παράγουν την τροφή και είναι υπεύθυνες για το φαγητό στην οικογένεια. Παγκοσμίως, οι γυναίκες παράγουν 80% της τροφής, όμως τους ανήκει λιγότερο από 1% της γης. Αυτό συμβαίνει γιατί σε πολλές περιοχές οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις, για παράδειγμα, δεν έχουν δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην κληρονομιά της γης. Έχει εκτιμηθεί ότι αν εξαλειφθούν αυτές οι διακρίσεις, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα θα μειωθεί κατά 100-150εκ.
Προωθούμε τη βιώσιμη γεωργία, ώστε οι φτωχοί αγρότες να μπορούν να διαχειρίζονται οι ίδιοι τη γη τους και να έχουν πρόσβαση στο νερό, στη γη, στους σπόρους και να προστατεύουν τους φυσικούς πόρους από την εντατική και συχνά καταστροφική χρήση της βιομηχανοποιημένης γεωργίας.   
Από την Αϊτή μέχρι το Βιετνάμ, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε, υλοποιούμε έργα υποδομής, όπως πηγάδια και αρδευτικά συστήματα, παρέχουμε σπόρους, εκπαίδευση, εργαλεία και μικροδάνεια σε μικροκαλλιεργητές, ώστε να μπορούν να παράγουν το φαγητό για την οικογένειά τους και να ζουν από ένα μικρό εισόδημα.
Πιέζουμε την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να προστατεύσουν τους φυσικούς πόρους και το θεμελιώδες δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην τροφή, στο πλαίσιο των στόχων και των πολιτικών που θέτουν για τα βιοκαύσιμα.  Η Ε.Ε. οφείλει να λάβει υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις των βιοκαυσίμων στη διασφάλιση της τροφής και να βάλει ως προτεραιότητα το φαγητό και όχι τα καύσιμα.
Διαδίδουμε το μήνυμα για τα δικαιώματα των μικροκαλλιεργητών και ιδιαίτερα των αγροτισσών, μέσα από τις δράσεις μας. Βοήθησέ μας να μεταφέρουμε το μήνυμα και ενημερώσου για τις δράσεις που οργανώνουμε μέσα από το facebook  ή το twitter!
Στο μεταξύ, ρίξε μια ματιά στο http://www.actionaid.gr -στις δράσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα-.

 

Το οδοιπορικό ενός κακοποιημένου παιδιού στην Ελλάδα
Χαμόγελο του Παιδιού

Πολλά παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν την Βία, την Παιδική Κακοποίηση, την Σεξουαλική Κακοποίηση, την Εκμετάλλευση, την Αμέλεια, την Εγκατάλειψη. Τις περισσότερες φορές θύτες είναι οι ίδιοι οι γονείς τους.
Μέσω καταγγελιών δεκάδες από αυτά τα περιστατικά καταλήγουν στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν για την προστασία του παιδιού θύματος.
 Μόλις κριθεί επιβεβλημένη η απομάκρυνσή του από το κακοποιητικό περιβάλλον, το παιδί μεταφέρεται σε κάποιο από τα Νοσοκομεία Παίδων ώστε να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας του. Παράλληλα αναζητείται ο κατάλληλος χώρος φιλοξενίας του.
Ωστόσο η έλλειψη χώρων φιλοξενίας οδηγεί πολλά από αυτά τα παιδιά να παραμένουν «εγκαταλελειμμένα» στα Νοσοκομεία Παίδων για εβδομάδες, μήνες ακόμη και χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις, αν δε βρεθεί άμεσα κάποια λύση.
Στο νοσοκομείο παύει η σωματική κακοποίηση. Η κοινωνία απαναπαύεται πιστεύοντας ότι έχει επιτελέσει το χρέος της. Ποια είναι η επόμενη μέρα  για αυτά τα παιδιά;
Από την στιγμή που το παιδί εισέρχεται στο «κοινωνικό σύστημα» ξεκινά μία μεγάλη και δύσκολη πορεία. Η μία υπηρεσία διαδέχεται την άλλη και το παιδί παραμένει στο Νοσοκομείο.
Η επόμενη ημέρα λοιπόν προδιαγράφει ενός άλλου τύπου κακοποίηση, με θύτη αυτή τη φορά την κοινωνία και το προνοιακό σύστημα και θύμα το ήδη κακοποιημένο παιδί.
Οι εισαγγελείς αποφαίνονται για την προστασία του, οι κρατικοί φορείς, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η πρόνοια αναλαμβάνουν την ευθύνη να βρεθεί μια λύση και το παιδί περιμένει. «Σπίτι» του ένα δωμάτιο νοσοκομείου!

Παρακάτω καταγράφονται τα προβλήματα και οι ελλείψεις που έχουμε εντοπίσει στο προνοιακό σύστημα της χώρας μας, καθώς και οι προτεινόμενες λύσεις. Το κείμενο έχει επιμεληθεί ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων του Οργανισμού μας.

Προβλήματα:
- Ελλιπής Στελέχωση του συνόλου των Εισαγγελιών των Πρωτοδικείων της Επικράτειας με Εισαγγελικούς Λειτουργούς
- Μη ενεργοποίηση του Ν. 2447/1996 περί οικογενειακού Δικαστηρίου
- Μη ενεργοποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2447/1996 περί κοινωνικών υπηρεσιών στις Εισαγγελίες Ανηλίκων
- Έντονη συναισθηματική φόρτιση των ανήλικων θυμάτων κατά την εξέτασή τους ως μάρτυρες κατά τηην ακροαματική διαδικασία, αδυναμία υιοθέτησης της διαδικασίας της μαγνητοσκόπησης της κατάθεσης των ανήλικων θυμάτων.
- Έλλειψη τμημάτων ανηλίκων στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.
- Αδυναμία καταστολής των κρουσμάτων παιδιών που εξωθούνται στην επαιτεία δεδομένου ότι οι περισσότερες των περιπτώσεων που φτάνουν στις δικαστικές αρχές έχουν ως αποτέλεσμα την απαλλαγή των γονέων - προωθητών από τις κατηγορίες οι οποίες συνήθως αφορούν όχι στην έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο αλλά στην παράνομη διαμονή τους στην χώρα.
- Καθυστέρηση στην κατάθεση αιτήσεων για άσυλο ασυνόδευτων ανηλίκων.
- Αδυναμία απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας (μέσω πολιτογράφησης) ανήλικων αλλοδαπών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
- Ελλιπής στελέχωση του συνόλου των Δήμων με κοινωνικές υπηρεσίες.
- Ελλιπής παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας στα παιδιά.
-Έλλειψη προστατευόμενων χώρων υποδοχής, βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο.
- Ανεπαρκής υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
- Έλλειψη δομών ψυχολογικής και ψυχιατρικής στήριξης παιδιών θυμάτων.
- Απουσία συντονιστικού φορέα και Κέντρου Αναφοράς περιστατικών παιδιών θυμάτων κακοποίησης.
- Ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική κάλυψη των παιδιών που οι οικογένειές τους δεν είναι ασφαλισμένες σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.
- Απουσία ειδικών παιδιατρικών κλινικών στα νοσηλευτικά κέντρα της χώρας.
- Απουσία τμημάτων εφήβων στα παιδιατρικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι έφηβοι ηλικίας άνω των 14 ετών να νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία.
- Απουσία κατ' οίκον νοσηλείας
- Μη εφαρμογή κοινωνικής ιατρικής στα νοσοκομεία παίδων.

Προτεινόμενες λύσεις
Μολονότι για αρκετά από τα προαναφερθέντα προβλήματα/ελλείψεις οι λύσεις είναι εμφανείς (π.χ. Δημιουργία χώρων φιλοξενίας, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών παιδικής προστασίας, εφαρμογή κοινωνικής ιατρικής στα νοσοκομεία παίδων κ.α.) ωστόσο αυτό που πρωταρχικά κρίνεται απαραίτητο είναι η απρόσκοπτη συνεργασία όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην παιδική προστασία με γνώμονα πάντα το συμφέρον του παιδιού και την αναζήτηση των πλέον ενδεδειγμένων μεθόδων υποστήριξης των παιδιών.

Η νέα καμπάνια της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056

Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 παρουσίασε τη νέα της διαφημιστική καμπάνια με τίτλο «ΣΥΝΘΗΜΑ».
 Η καμπάνια δημιουργήθηκε από τη διαφημιστική εταιρεία MAGNET, η οποία για μία ακόμα φορά στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
 Η καμπάνια απευθύνεται τόσο σε παιδιά και εφήβους όσο και σε ενήλικες. 
Στόχος είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τη Γραμμή αλλά και να δοθεί έμφαση σε βασικά χαρακτηριστικά της:
 Διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο
Κλήση δωρεάν
Απευθύνεται σε παιδιά αλλά και ενήλικες.

 

1η Δεκεμβρίου:
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS:
Διπλή απειλή στην αντιμετώπιση του AIDS
Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Αδρανής χρηματοδότηση και νέα εμπόδια για την πρόσβαση σε φτηνά φάρμακα. Η μάχη κατά του HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής των ενδεδειγμένων θεραπειών και την ματαίωση των υποσχέσεων μιας νέας επιστήμης. 
«Η τιμή των καινούριων φαρμάκων που χρειαζόμαστε προβλέπεται να εκτοξευθεί, καθώς οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν την δέσμευση τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS», είπε ο Δρ. Γκίλς βαν Κάτσεμ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για τη νότια Αφρική και το Λεσόθο. «Στην προσπάθεια μας να θεραπεύσουμε ασθενείς με HIV/AIDS, αισθανόμαστε ότι ως γιατροί έχουμε τα χέρια πισώπλατα δεμένα».
Οι τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνουν την έναρξη της θεραπείας νωρίτερα και με καλύτερα φάρμακα. Η αναθεωρημένη στρατηγική συστήνει την περίθαλψη των ασθενών πριν νοσήσουν από ευκαιριακές μολύνσεις, όπως η φυματίωση. Τα στοιχεία του προγράμματος των ΓΧΣ στο Λεσόθο που μόλις δημοσιεύτηκαν αποδεικνύουν την αξία αυτής της νέας στρατηγικής. Η έγκαιρη παροχή θεραπείας οδήγησε σε μείωση των θανάτων από AIDS κατά 68%, μείωση εμφάνισης νέων ασθενειών κατά 27%, μείωση νοσοκομειακής περίθαλψης κατά 62%, και μείωση κατά 39% των ασθενών που εγκατέλειψαν τη θεραπεία.

Η στρατηγική που προτείνει την πιο έγκαιρη έναρξη της θεραπείας είναι πολύ σημαντική τόσο για κάθε άτομο μεμονωμένα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς κάνει τα κρούσματα HIV λιγότερο μεταδοτικά και άρα εξασθενεί την εξάπλωση του ιού. Έρευνες στην Αφρική έχουν δείξει ότι η θεραπεία του AIDS μπορεί να μειώσει την ετεροφυλική μετάδοση του ιού κατά 92%.
«Είναι πιο ισχυρή από ποτέ η ένδειξη του τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε την πορεία της επιδημίας», δήλωσε ο Δρ. van Cutsem. Και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες συστάσεις για τη θεραπεία είναι πολλά υποσχόμενες, τα χρήματα που προσφέρουν οι δωρήτριες χώρες για το HIV/AIDS είναι σε στασιμότητα. Ακόμα και η Νότια Αφρική, μια μεσαίου εισοδήματος χώρα, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντιρετροϊκής θεραπείας παγκοσμίως, θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει πλήρως τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αν η πρόταση για το 10ο Γύρο προς το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS,της φυματίωσης και της ελονοσίας δεν εγκριθεί».
Το Παγκόσμιο Ταμείο έλαβε πρόσφατα μόνο 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 20 δισεκατομμύρια που δήλωσε ότι χρειαζόταν. Η πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου για το HIV/AIDS, ένα πρόγραμμα που παρέχει θεραπεία τουλάχιστον στους μισούς ασθενείς με HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθεί να είναι μειωμένη η χρηματοδότηση για τρίτη συνεχή χρονιά.
Την ίδια στιγμή, πλούσιες χώρες προσφέρουν αδίκως πλεονεκτήματα σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας(πατέντα), περιορίζοντας την πρόσβαση σε αντίγραφα φάρμακα και αυξάνοντας τις τιμές. Το 80% των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι ΓΧΣ για τη θεραπεία 160.000 ανθρώπων προέρχονται από εταιρείες παρασκευής αντίγραφων φαρμάκων στην Ινδία, το λεγόμενο «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου», που παράγει πάνω από το 80% των χρηματοδοτούμενων φαρμάκων κατά του AIDS σε παγκόσμια κλίμακα. Η θέση της Ινδίας ως βασικού παρασκευαστή οικονομικά προσιτών φαρμάκων έχει ήδη τεθεί σε κίνδυνο από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που υποχρεώνει τη χώρα να χορηγεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα φάρμακα.
Ωστόσο, η νομοθεσία της Ινδίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιβάλλει αυστηρά όρια στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας. Πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να ανατρέψουν αυτό το νόμο και τώρα η Ε.Ε. αγωνίζεται για τα δικά τους δικαιώματα. Μέρος των διαπραγματεύσεων της ελεύθερης εμπορικής συμφωνίας με την Ινδία, είναι και η πίεση της Ε.Ε. για πολιτικές, όπως «αποκλειστικότητα δεδομένων», που θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα εκείνων που παράγουν αντίγραφα φάρμακα να διαθέσουν ακόμα πιο φτηνά φάρμακα στην αγορά. Αν η Ε.Ε. κερδίσει, τότε θα κινδυνεύσει η πρόσβαση σε νέα οικονομικά αντίγραφα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στην προσπάθεια των πλούσιων χωρών να καταργήσουν την ικανότητά μας να περιθάλπουμε ασθενείς με HIV/AIDS», υπογράμμισε ο Δρ. Tido von Schoen-Angerer, Διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Πιέζουμε τους ανθρώπους να πάρουν θέση και να δηλώσουν ότι δεν υποστηρίζουν την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τις φαρμακευτικές εταιρείες».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν αντιρετροϊκή θεραπεία από το 2000 και σήμερα περιθάλπουν πάνω από 160.00 άτομα που ζουν με HIV/AIDS. Σήμερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε θεραπεία. Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, όμως άλλα 10 εκατομμύρια περιμένουν ακόμα θεραπεία και θα χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν τη λάβουν .

 

Κάντε μια δωρεά τώρα: 
»Online δωρεά μέσω EasyPay της Τράπ. Πειραιώς
ή με κατάθεση στους παρακάτω λογαριασμούς:
ΕΘΝΙΚΗ 08048086576
ΕΜΠΟΡΙΚΗ 83773707
EUROBANK 0026.0215.45.0100065123
 

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Δεν είναι θέαμα. Είναι θέμα. Θέμα ανθρωπιάς...
Οι πρόσφυγες χρειάζονται τη βοήθειά μας τώρα!

H Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Ελλάδα να επισπεύσει την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου.

Δείτε...

Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει επειγόντως την υλοποίηση της προβλεπόμενης μεταρρύθμισης στον τομέα του ασύλου, εν όψει της συνεχιζόμενης απουσίας στη χώρα ενός λειτουργικού συστήματος ασύλου, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).
«Είναι γνωστό ότι οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, ένα από τα βασικότερα σημεία εισόδου στην Ε.Ε., είναι ιδιαίτερα δύσκολες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας. Όπως ανέφερε, η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια ενώ πολλοί από αυτούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ζουν στο δρόμο.
Το σύστημα καθορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα δεν λειτουργεί σωστά και σαν αποτέλεσμα, άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια. «Πρόκειται για μια κατάσταση "ανθρωπιστικής κρίσης", η οποία δεν θα έπρεπε να υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Έντουαρντς.
«Κάνουμε επίσης έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της», ανέφερε. «Έως ότου η διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα, η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει το αίτημά της προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην επιστρέφουν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ». Σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙ, οι αιτούντες άσυλο που εντοπίζονται στην Ευρώπη πρέπει να στέλνονται πίσω στη χώρα όπου υπέβαλαν το αίτημά τους.
Επίσης με ανακοίνωσή της, η οργάνωση «Human Rights Watch» κάλεσε την Ύπατη Αρμοστεία να παρέμβει και να αναλάβει την ευθύνη για τη διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα, εν όψει αυτών των προβλημάτων. Όπως σημείωσε ο Έντουαρντς, η Ύπατη Αρμοστεία λαμβάνει υπόψη αυτή τη σύσταση αλλά τονίζει ότι την ευθύνη για το άσυλο φέρει το κράτος και, ως μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία να έχει νόμους και διαδικασίες για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τους αιτούντες άσυλο.

Για τους πρόσφυγες που έχουν χάσει τα πάντα, ακόμα και η μικρότερη προσφορά είναι πολύ σημαντική.  Η υποστήριξή σας θα βοηθήσει να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε εκεί γι' αυτούς - σήμερα και αύριο και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. 

Ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στην Αθήνα.
Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, που με τη σειρά τους πυροδοτούν καταστάσεις γενικότερης έντασης. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άγιου Παντελεήμονα στην Αθήνα, όπου οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής.
Όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά η αιτία συμπεριφορών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων που περιορίζουν σημαντικά την απόλαυση βασικών τους δικαιωμάτων και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με πολιτικές καλλιέργειας κλίματος ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, είναι βασικά συστατικά για την αντιστροφή του κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού - που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οξύνονται - κάτι που είναι προς όφελος των μεταναστών και προσφύγων αλλά και της κοινωνίας που τους φιλοξενεί.
Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξοδική διερεύνηση των περιστατικών καθώς και την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει τη σημασία παρεμβάσεων που καταπολεμούν φαινόμενα αποκλεισμού, προωθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και συμπεριλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενώ είναι πρόθυμη να στηρίξει τέτοιου είδους προσπάθειες.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Η μόνιμη υποστήριξη σημαίνει ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει ένα σταθερό εισόδημα, και δεν εξαρτάται έτσι από εξάρσεις και υφέσεις κατά τη διάρκεια του έτους, γεγονός που μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε άμεσα στις ανάγκες των προσφύγων όλου του κόσμου.
Για να υποστηρίζετε κάθε μήνα, καλέστε στο τηλέφωνο της Ύπατης Αρμοστείας, 210 6726-296.
Περισσότερα: http://www.unhcr.gr

Η επικοινωνία μας μαζί σας
Εξαιτίας της ανάγκης για πιο αποτελεσματική διοχέτευση πόρων στις επείγουσες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των προσφύγων μέσω της ελαχιστοποίησης των διοικητικών εξόδων, η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε την απόφαση να μειώσει το κόστος της επικοινωνίας με τους υποστηρικτές στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι στο προσεχές μέλλον θα αναπροσαρμόσουμε την επικοινωνία μας μαζί σας παρέχοντάς σας πληροφορίες για τις ενέργειές και το έργο μας μέσω ηλεκτρονικών ενημερώσεων και άρθρων που θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας. Από εδώ και στο εξής δεν θα σας στέλνουμε ενημερώσεις μέσω ταχυδρομείου. Βασιζόμαστε στην κατανόησή σας. 

 

Οι μισοί από τους πρόσφυγες παγκοσμίως ζουν σε αστικά κέντρα

 

Γενεύη - Περίπου το 50% από τους 10.5 εκατομμύρια πρόσφυγες που τελούν υπό την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, διαμένουν σήμερα σε μεγάλες και μικρές πόλεις σε όλον τον κόσμο. Τουλάχιστον διπλάσιος είναι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων και των επαναπατριζόμενων που εκτιμάται ότι ζουν σε αστικά κέντρα.
«Πρέπει να ξεχάσουμε την παρωχημένη εικόνα που θέλει τους περισσότερους πρόσφυγες να ζουν σε τεράστιους καταυλισμούς με σκηνές Ύπατης Αρμοστείας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες. «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες ζουν σε πόλεις». Ο Γκουτέρες έκανε τις παραπάνω δηλώσεις πριν από την έναρξη του καθιερωμένου ετήσιου «Διαλόγου του Ύπατου Αρμοστή», που φέτος θα επικεντρωθεί σε ζητήματα προστασίας στο πλαίσιο της αστικοποίησης και θα λάβει χώρα  στη Γενεύη στις 9-10 Δεκεμβρίου.
Όπως και 3.3 δισεκατομμυρία άλλων ανθρώπων ανά τον κόσμο, οι πρόσφυγες μετακινούνται σταθερά προς τις μεγάλες πόλεις, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, μία τάση που ενισχύθηκε μετά τη δεκαετία του '50. Ο αριθμός των κατοίκων των πόλεων έχει τετραπλασιαστεί στη διάρκεια των τελευταίων 60 χρόνων, από 730 εκατομμύρια το 1950 σε πάνω από 3.3 δισεκατομμύρια σήμερα.
«Τα δικαιώματα των προσφύγων παραμένουν ίδια οπουδήποτε κι αν αναζητήσουν καταφύγιο», δήλωσε ο Γκουτέρες, «ενώ δικαιούνται να απολαμβάνουν και στα αστικά κέντρα την ίδια προστασία και τις ίδιες υπηρεσίες με εκείνες που τους παρέχονταν  στους προσφυγικούς καταυλισμούς».
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, έχει αυξηθεί πληθυσμιακά κατά 7 φορές από το 2001. Πολλοί από τους νέο-αφιχθέντες είναι παλαιότεροι πρόσφυγες που επέστρεψαν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ή από το Πακιστάν, ή εκτοπισμένοι οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία στις αγροτικές περιοχές της χώρας.
Η Μπογκοτά της Κολομβίας αλλά και το Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού έχουν δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες θύματα ενόπλων συγκρούσεων που επιβαρύνουν πληθυσμιακά υποβαθμισμένες περιοχές με προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η Δαμασκός στη Συρία αλλά και το Αμάν στην Ιορδανία προσφέρουν καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους.
Η εμπειρία της Ύπατης Αρμοστείας στις περιοχές αυτές σκιαγραφεί τον αγώνα των προσφύγων να επιβιώσουν στα αστικά κέντρα. Καθώς είναι αναγκασμένοι να ζουν σε πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές και παραγκουπόλεις, σε συνθήκες ελάχιστης ή και ανύπαρκτης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες, οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν τα προς το ζην δουλεύοντας στην παραοικονομία, όπου πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μην  προσελκύουν την  προσοχή και προτιμούν να παραμένουν «αόρατοι», εξαιτίας του φόβου της απέλασης. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει το έργο της καταγραφής και του εντιπισμού.
Η άφιξη μεγάλου πληθυσμού βίαια εκτοπισμένων στα αστικά κέντρα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους λιγοστούς κρατικούς πόρους, όπως είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και η εκπαίδευση, ενώ ενδέχεται επίσης να προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η τροφή και η στέγη.
Οι πρόσφυγες στα αστικά κέντρα εκτιμάται ότι θα ζήσουν μαζί με τους ντόπιους και τους μετανάστες, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί προς τις αστικές περιοχές σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Όλες αυτές οι διαφορετικές ομάδες αντιμετωπίζουν καθημερινά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε κοινότητες όπου δεν υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης κοινωνική πρόνοια. Εντονότερη πίεση σε υποδομές και περιβάλλον, στέγαση και κοινωνικές υπηρεσίες, σε κοινότητες που είναι ήδη επιβαρημένες, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και των προσφύγων, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να δυναμιτίσει ξενοφοβικές τάσεις με καταστροφικά αποτελέσματα.
Σε αυτό το ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ύπατη Αρμοστεία έρχεται αντιμέτωπη με την πιο ουσιαστική πρόκληση - πώς να εντοπίσει τους πραγματικούς πρόσφυγες και να τους προσφέρει βοήθεια.
«Αν και πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα, οι συνθήκες διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ανταπόκριση σε τοπικό επίπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος που, παράλληλα με το έργο που γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο, υπογραμμίζουμε τον καίριο ρόλο των Δημάρχων και των τοπικών αρχών. Ελπίζουμε  στη συμβολή τους ιδιαίτερα για την οικοδόμηση σχέσεων κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των προσφύγων και του τοπικού πληθυσμού. Αυτοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Η νέα «Πολιτική για την Προστασία των Προσφύγων και την Εξεύρεση Λύσεων στις Αστικές Περιοχές» της Ύπατης Αρμοστείας καλεί τα κράτη, τις τοπικές και δημοτικές αρχές, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών να αναγνωρίσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση από τον αυξανόμενο πληθυσμό προσφύγων που διαμένει σε μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο.

 

ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ

Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων που ζουν σήμερα στο πλανήτη γη. Εμείς και οι άλλοι.  Μέσα στο μικρόκοσμο που δημιουργήσαμε, στη μιζέρια της καθημερινότητας, στο λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης και στο αποκορύφωμα της ατομικότητας,  οι «εμείς» κάπου έχουμε μείνει στάσιμοι. Ζούμε το σήμερα χωρίς να μας απασχολεί το αύριο.  Το δικό μας αύριο μπορεί να είναι υπαρκτό. Για τους  «άλλους» όμως δεν υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα αντί να αυξήσει την ανθρωπιά της στους «άλλους», τη συρρικνώνει. Η βοήθεια σε όσους έχουν την ανάγκη  της, είτε μειώνεται, είτε δεν φτάνει ποτέ σε αυτούς και όσο και αν  εξορκίζουμε το κακό όνειρο που ζει σήμερα η ανθρωπότητα, τόσο αυτό θα έρχεται πιο κοντά μας. Και καλά,  εμείς επιλέξαμε τον κόσμο που ζούμε, τα παιδιά όμως; Tα δικά μας παιδιά;
Εκείνα που ζουν στο «σπίτι» μας και που δεν τα συμπεριφερόμαστε σα να είναι παιδιά. Και τα άλλα, στις φτωχότερες χώρες και στις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες, παιδιά που αντιμετωπίζουν διακρίσεις με βάση το φύλο, εθνικότητα, σωματική αναπηρία ή ανήκουν σε κάποια ιθαγενή ομάδα πληθυσμού, παιδιά που έχουν εμπλακεί σε ένοπλες συρράξεις ή έχουν πληγεί από το AIDS, παιδιά που στερούνται επίσημης ταυτότητας, που είναι θύματα διάφορων μορφών κακοποίησης ή εκμετάλλευσης, που εμπλέκονται καθημερινά στις χωρίς κανόνες εξαναγκαστικής εργασίας και δουλείας, σε πορνεία και πορνογραφία, θύματα διακίνησης (trafficking) σε παράνομες δραστηριότητες.
Ως ακραία κατάσταση, τα παιδιά μπορεί να γίνουν αόρατα, στην ουσία να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά μέσα στις ίδιες τις οικογένειές τους, τις κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τις κυβερνήσεις, τους δωρητές, την κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης, τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και για τα άλλα παιδιά.
Αυτά τα παιδιά, οι αιτίες που τα εξαιρούν και τα κάνουν «αόρατα» και οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την ευημερία τους για να τα προστατεύσουν και να τα αγκαλιάσουν, είναι δικά μας παιδιά!

Όλοι μας οφείλουμε, όχι μόνον να αναγνωρίσουμε την ευθύνη μας, αλλά να εργασθούμε από κοινού προς όφελος των παιδιών. Για ένα κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης, ανεκτικότητας, ασφάλειας, ελευθερίας, σεβασμού για το περιβάλλον και κοινής ευθύνης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα εξαιρείται ή θα βρίσκεται στην αφάνεια. Τα παιδιά του κόσμου, ιδιαίτερα εκείνα που τόσο συχνά χάνουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν, στηρίζονται σε μας...

 

CHILD TRAFFICKING

ΛΕΜΕ OXI ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

KEIMENO: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Εκστρατεία της UNICEF για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας παιδιών.
Η εκστρατεία γίνεται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών επάνω στο σημαντικό αυτό ζήτημα που ντροπιάζει τις σύγχρονες κοινωνίες ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει και προάγει δράσεις για την νομική προστασία των παιδιών σε κάθε επίπεδο.
Διακίνηση (trafficking) είναι η μετακίνηση ενός παιδιού με σκοπό την εκμετάλλευση δια της βίας και της πλάνης. Επηρεάζει κυρίως τα φτωχότερα παιδιά και οικογένειες. Η χρήση παιδιών ως εμπορικού αντικειμένου για εργασία ή σεξ είναι μια κερδοφόρα διεθνής επιχείρηση. Όπως και άλλες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας, η διακίνηση είναι μια μυστική δραστηριότητα δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Σε όλο τον κόσμο 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας (trafficking) κάθε χρόνο.
Έως και 1,8 εκατομμύρια παιδιά, τα περισσότερα από αυτά κορίτσια, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορική σεξουαλική βιομηχανία κάθε χρόνο (πορνεία & πορνογραφία).
Περίπου 5,7 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας.
Στην Ανατολική Ασία & Ειρηνικό, το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης αφορά την παιδική πορνεία, αν και κάποια παιδιά προορίζονται για αγροτικές ή βιομηχανικές εργασίες. Στη Νότια Ασία, η διακίνηση συχνά σχετίζεται με δουλεία για εξυπηρέτηση χρεών.
Στην Ευρώπη, τα παιδιά κυρίως διακινούνται από την Ανατολή προς τη Δύση, πράγμα που αντανακλά τη ζήτηση για φθηνά εργατικά χέρια και παιδική πορνεία.
Σε μερικές περιπτώσεις τα παιδιά απάγονται ή κλέβονται, πιο συχνά όμως η ιστορία ξεκινά με ψεύτικες υποσχέσεις. Οι έμποροι υπόσχονται στα νεαρά θύματά τους, κορίτσια των 12 χρόνων, μια καλύτερη ζωή σε άλλη χώρα. Οι γονείς, που θέλουν ότι καλύτερο για τα παιδιά τους, εξαπατώνται στην ελπίδα μιας αξιοπρεπούς εργασίας και καλύτερης εκπαίδευσης. Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά αυτά καταλήγουν να κακοποιούνται σεξουαλικά και να εξαθλιώνονται, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν εύκολα. Ακόμη χειρότερα, οι οικογένειες συχνά έχουν άγνοια του κινδύνου, πιστεύοντας ότι τα παιδιά τους θα έχουν μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον έξω από την πατρίδα τους. Συχνά, παιδιά θύματα διακίνησης συλλαμβάνονται και κρατούνται ως παράνομοι μετανάστες. Κορίτσια μέχρι και 13 ετών (συνήθως από Ασία & Ανατολική Ευρώπη) διακινούνται ως νύφες κατά παραγγελία. Χιλιάδες γυναίκες από φτωχές χώρες παρασύρονται στην πορνεία στη Νότια Ασία.Παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης
Παρά τις δυσκολίες να ευρεθούν αξιόπιστα στοιχεία, οι τελευταίες καταγραμμένες εκτιμήσεις δείχνουν πως έως και 1,8 εκατομμύρια παιδιά, τα περισσότερα από αυτά κορίτσια, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορική σεξουαλική βιομηχανία κάθε χρόνο (πορνεία & πορνογραφία).
Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO) από τα 12,3 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι θύματα εξαναγκαστικής εργασίας σε όλο τον κόσμο, 1.390.000 εμπλέκονται στην εξαναγκαστική εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση με σχεδόν το μισό του αριθμού αυτού να είναι παιδιά.
Η εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών τροφοδοτείται από την τοπική - και όχι ξένη - ζήτηση, με το σεξουαλικό τουρισμό να αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος. Όμως, το internet έχει τη δυνατότητα να προωθεί το σεξουαλικό τουρισμό και την παιδική πορνογραφία σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι αιτία ανησυχίας.
Τα παιδιά συχνά κακοποιούνται σεξουαλικά από το κοντινό τους περιβάλλον. Επειδή η σεξουαλική δραστηριότητα συνήθως αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική υπόθεση, κυβερνήσεις και κοινότητες είναι εξίσου απρόθυμες να παρέμβουν σε περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης.Παιδιά σε εξαναγκαστική εργασία ή δουλεία
Εκτιμάται πως τα παιδιά αποτελούν το 40% - 50% των θυμάτων εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας και υπολογίζονται σε 5,7 εκατομμύρια.
Τα παιδιά που δουλεύουν σε ξένα σπίτια ή «εργοδότες» είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εκμετάλλευση ή κακοποίηση. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά πως τα κορίτσια κάτω των 16 ετών που απασχολούνται ως οικιακοί βοηθοί είναι περισσότερα από κάθε άλλη μορφή παιδικής εργασίας.
Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 317 εκατομμύρια οικονομικά ενεργά παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, από τα οποία 218 εκατομμύρια εμπλέκονται σε κάποια μορφή παιδικής εργασίας. Από τα τελευταία, τα 126 εκατομμύρια εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εργασιών με χημικά και εντομοκτόνα στη γεωργία, με επικίνδυνα μηχανήματα ή σε ορυχεία.
Περίπου 5,7 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται κάτω από αποτρόπαιες συνθήκες εξαναγκασμένα σε καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών ή σε δουλεία. Εκατομμύρια παιδιά κοπιάζουν σε σπίτια ιδιωτών ως οικιακοί βοηθοί και υπηρέτες. Η φύση της εργασίας αυτής καθιστά αδύνατη την εκτίμηση του αριθμού τους, όμως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά πως περισσότερα κορίτσια κάτω των 16 ετών εμπλέκονται σε αυτή τη μορφή εργασίας από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟ TRAFFICKING ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πρόσφατες εκτιμήσεις για τα προγράμματα αντιμετώπισης της παράνομης εμπορίας και διακίνησης παιδιών (child trafficking) σε επτά χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας διαπιστώνουν πως η έκταση του προβλήματος δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες από μέρους των κυβερνήσεων, των δωρητών και διεθνών και τοπικών οργανώσεων βοήθειας και πως απαιτείται μια νέα προσέγγιση για να αντιμετωπιστεί όχι μόνο το trafficking παιδιών αλλά επίσης και άλλες σχετικές μορφές κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
Η μελέτη της UNICEF, «Trafficking Παιδιών στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία», διαπιστώνει πως έχουν επιτευχθεί πάρα πολλά στην περιοχή αυτή στον τομέα της προώθησης της διμερούς και διεθνούς συνεργασίας. Υπήρξαν επίσης χωρίς προηγούμενο εξελίξεις στην αναμόρφωση νομοθεσιών και πολιτικών.
Όμως, η μελέτη διαπιστώνει επίσης πως παρά το ότι οι περισσότερες χώρες ανέπτυξαν και προσάρμοσαν νόμους και πολιτικές με κατάλληλο τρόπο, η εφαρμογή τους γενικά υπήρξε ασθενής, εξαιτίας κατά ένα μέρος ανεπάρκειας πόρων, περιορισμένων δυνατοτήτων, κακού συντονισμού ή έλλειψης ηγεσίας.
Ένα από τα κύρια ευρήματα της μελέτης είναι η κατανομή του βαθμού τρωτότητας των παιδιών σε κατηγορίες και η δημιουργία διαφορετικών προγραμμάτων και προσεγγίσεων για κάθε μία από αυτές. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF Ανουπάμα Ράο Σινγχ: «Τώρα έχουμε δεκάδες προγράμματα κατά του trafficking παιδιών στην περιοχή, όμως υπάρχουν επίσης δεκάδες προγράμματα κατά της παιδικής εργασίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της βίας και παραμέλησης αλλά και για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στους εφήβους επίσης. Όμως οι βαθύτερες αιτίες που εκθέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο σε αυτές τις καταστάσεις πρέπει πραγματικά να αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα παρά η κάθε μια ξεχωριστά.»
Ως αποτέλεσμα οι ίδιες υποδομές και το προσωπικό δικαιοσύνης και κοινωνικής πρόνοιας στις χώρες αυτές είναι γενικά υπεύθυνα για την αντιμετώπιση όλων αυτών των παραβιάσεων της παιδικής προστασίας. Αυτό μοιράζει τους πόρους, επιβαρύνει το ανθρώπινο δυναμικό και δοκιμάζει τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες στην προσπάθεια να παρακολουθούνται νέοι νόμοι, κανονισμοί και παρεμφερής όμως διαφορετική εκπαίδευση, διαδικασίες και κατευθυντήριες γραμμές.Οι ίδιοι παράγοντες που κάνουν τα παιδιά ευάλωτα στο trafficking, συμπεριλαμβανομένων της φτώχειας, της διάλυσης της οικογένειας, της έλλειψης ευκαιριών στην εκπαίδευση, των διακρίσεων, της ζήτησης φθηνών εργατικών χεριών ή νυφών και των αυξανόμενων ανισοτήτων μεταξύ και εντός των χωρών, είναι αυτοί που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα σε άλλες μορφές κακοποίησης, βίας και εκμετάλλευσης.
Η μελέτη καταλήγει πως αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι η ανάπτυξη εθνικών συστημάτων παιδικής προστασίας εντός των χωρών παρόμοια με τη δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων υγείας πολλές δεκαετίες πριν. Έχοντας μια ολοκληρωμένη, βασισμένη σε σύστημα προσέγγιση για τα προβλήματα των παιδιών στην περιοχή, το trafficking, όπως και άλλες παραβιάσεις, θα μπορεί να προληφθεί πιο αποτελεσματικά.

 

Η Κιβωτός του κόσμου
Η κιβωτός της αγάπης πρέπει να λέγεται...

Γιατί η αγάπη και το πείσμα του Π. Αντωνίου, μεταμόρφωσαν με μεγάλο προσωπικό αγώνα 190 παιδιά από αυτά που από την στιγμή που γεννιούνται είναι στημένα με την πλάτη στον τοίχο. Τα μεταμόρφωσαν σε παιδιά που εισπράττουν φροντίδα, αγάπη, στοργή, μάθηση, παιχνίδι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υγιές και ασφαλές περιβάλλον και όλα όσα είναι απαραίτητα για να μεγαλώσει ένα παιδί αυτά που θεωρούμε αυτονόητα για τα δικά μας παιδιά αλλά δυστυχώς είναι ανύπαρκτα για άλλα που στερούνται ακόμα και το τρεχούμενο νερό στα σπίτια τους.
Με μεγάλο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και στο αλλόθρησκο του καθενός.
Χωρίς κανένα ίχνος καταναγκασμού και ανταπόδοσης της βοήθειας.
Ορθόδοξη ιεραποστολή μέσα στην Αθήνα. Σε μια συνοικία γκέτο, με προσωπικό κίνδυνο σε ανθρώπους που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Τώρα όμως έχουν τον Πατέρα Αντώνιο. Ο Θεός να του δίνει δύναμη.
Κιβωτός του Κόσμου, Κιβωτός της Αγάπης ...190 ψυχές σε μια αγκαλιά ...κι αυτή η αγκαλιά χωράει κι άλλες απ όλο τον κόσμο. Γιατί οι ψυχές δεν έχουν πατρίδα, δεν έχουν γλώσσα, δεν έχουν χρώμα.
Έχουν όμως την ίδια αθλιότητα, την ίδια μιζέρια, την ίδια παγίδα ναρκωτικών και αλκοόλ, τις ίδιες συμμορίες, τον ίδιο εξευτελισμό...
Κι ο πατήρ Αντώνιος άνοιξε την αγκαλιά του και χώρεσε όλη αυτή τη θλιβερή ζωή των μικρών αθώων παιδιών.
Σαν καλός και στοργικός πατέρας φροντίζει για όλα τα παιδιά με την ίδια προσοχή και επιμέλεια. Δίνει ελπίδα σε παιδιά απ όλο τον κόσμο...
Τα χαμόγελό του πλατύ, η καρδιά του μεγάλη κι η Πίστη του αστείρευτη.
«Δεν θα μ' αφήσει ο Θεός..» λέει κι εκεί στηρίζει όλη του τη Δύναμη για να συνεχίσει το έργο του.
Ο π. Αντώνιος έχει αφιερώσει την ζωή του σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειες. Και το κάνει διακινδυνεύοντας ακόμα και την προσωπική του ασφάλεια. Και αυτό γιατί σε μια περιοχή που είναι πηγή συμμοριών και εμπόρων, όταν κάποιος τους παίρνει την πελατεία, μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε τι ζημιά κάνει ένας τέτοιος άνθρωπος. Όταν μαζεύει από τα πεζοδρόμια τους μελλοντικούς πελάτες και προσπαθεί αν τους κάνει ανθρώπους, τότε ενοχλεί...
Και άλλο ένα σημείο που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι το 40% των παιδιών που φιλοξενεί, είναι αλλόθρησκοι (φιλοξενεί παιδιά από 12 χώρες...(μας θυμίζει τις 12 φυλές). Και όχι μόνο τους φιλοξενεί, αλλά πρώτα από όλα σέβεται την θρησκεία τους, και τα έθιμά τους. Π.χ. σέβεται το ραμαζάνι των παιδιών που είναι μουσουλμάνοι, και στην σίτιση φροντίζει να μην έχει φαγητά που τους απαγορεύει η θρησκεία τους.
Το μοναδικό πράγμα που «διάβασα» στο μυαλό του π. Αντωνίου, ήταν η αγάπη για όλους. Αγάπη γι' αυτό που αποφάσισε να κάνει, αγάπη για τους ανθρώπους, αγάπη ακόμα και για τους εχθρούς του...
Αξίζει ανεπιφύλακτα όλη την συμπαράστασή μας και την υποστήριξή μας!!!

 

Η «Κιβωτός του Κόσμου»
Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας.
Παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος. Βλέποντας την ανείπωτη φτώχεια και την εξαθλίωση των παιδιών αυτών ο πατέρας Αντώνιος δε δίστασε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό το έργο που εκτός από έργο αγάπης είναι για εκείνον έργο ζωής.
Μαζί με μια ομάδα εθελοντών που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά με διάθεση προσφοράς και αγάπης, η «Κιβωτός του Κόσμου» συγκεντρώνει σήμερα περίπου τα 300 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών σχηματίζοντας έτσι μια πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινότητα που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας.
Τα παιδιά, Ελληνόπουλα κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της «Κιβωτού του Κόσμου» μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν σήμερα την κοινωνία μας.
Με μοναδικό σύμμαχο την εν Χριστώ Αγάπη και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, έχουμε αναλάβει την καθημερινή σίτιση των παιδιών, τις ανάγκες τους για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και την εκπαίδευσή τους με φροντιστηριακά μαθήματα που παραδίδονται καθημερινά από εθελοντές καθηγητές, οι οποίοι προσφέρονται αφιλοκερδώς σε αυτό το έργο αγάπης, καθώς και πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με εργαστήρια κεραμικής, αγιογραφίας και πληροφορικής, που με πολύ κόπο και μεράκι καταφέραμε να δημιουργήσουμε. Διδάσκονται επίσης ξένες γλώσσες, παραδοσιακοί χοροί και λαϊκά μουσικά όργανα.
Στόχος του πατρός Αντωνίου είναι να μην ιδρυματοποιηθούν τα παιδιά, αλλά να παραμένουν μαζί με τη μητέρα τους. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός οι άστεγες, αλλά και άπορες μητέρες ενισχύονται μηνιαίως με οικονομικά βοηθήματα, πληρώνοντας μισθώματα μικρών κατοικιών και δίδοντας οικονομικά βοηθήματα στις μητέρες αυτές για λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, και ταυτόχρονα βρίσκοντας εργασία στη  μητέρα με απώτερο σκοπό να σταθεί στα πόδια της, να πάρει τη ζωή της στα χέρια της και την ευθύνη των παιδιών της.
Η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύθηκε το Νοέμβριο του 2003 σε μία συγκινητική τελετή στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις πάνω στη μέριμνα του παιδιού στην Ελλάδα.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία επέλεξε την «Κιβωτό του Κόσμου» ως «το φωτεινότερο παράδειγμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα για το έτος 2003». Το Δεκέμβριο του 2004 η Κιβωτός βραβεύτηκε για το έργο της από την UNESCO. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2005 σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύτηκε από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια ξανά ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις στην Ελλάδα πάνω στη μέριμνα του παιδιού.
Πιο πρόσφατα στις 30/12/2008 με την απονομή Βραβείου από την Ακαδημία Αθηνών για βράβευση Έλληνα που διακρίθηκε για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής, στον Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιερέα και ιδρυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», για το εξαιρετικό εθελοντικό του έργο που επιτελεί για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.
Επιπροσθέτως, σε ένα δεύτερο χώρο ετοιμάστηκε και λειτουργεί ξενώνας δυναμικότητας 40 κλινών για τις άστεγες και κακοποιημένες μητέρες με τα παιδιά τους, επειδή προέκυψε μεγάλη ανάγκη για τη στέγαση αυτού του πληθυσμού που δεν είχε που την κεφαλή κλίναι.
Επίσης επί καθημερινής βάσης προσφέρουμε φαγητό σε 1.300 άτομα, ως επί το πλείστον άγαμες και άστεγες μητέρες και τα παιδιά τους, σε ένα μισθωμένο χώρο 180 τμ. Όπως καταλαβαίνετε ασφυκτιούμε, καθώς ο χώρος είναι πολύ μικρός για να αντέξει τη σίτιση τόσων πολλών ανθρώπων.
Λόγω λοιπόν του μεγάλου αριθμού των αστέγων μητέρων, προσφύγων και μη, η Κιβωτός του Κόσμου συνεχίζοντας την παράδοση αρωγής και στήριξης μητέρας και παιδιού προχωρά στη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και φροντίδας για την άστεγη, πρόσφυγα μητέρα που βρίσκεται στη χώρα μας ολομόναχη, έχοντας ζήσει τη φρίκη του πολέμου, βοηθώντας τη να κάνει μια νέα αρχή.
Σημειωτέον ότι ήδη εξυπηρετούμε αυτόν τον πληθυσμό των 1.300 ατόμων με μεγάλα εμπόδια και προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης αυτόνομου χώρου.
Τελειώνοντας, και με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας, σας καλώ να επισκεφθείτε την «Κιβωτό του Κόσμου», ώστε να διαπιστώσετε κι εσείς ιδίοις όμμασι το έργο που επιτελείται στην Κιβωτό προς αυτόν τον αναξιοπαθούντα και απελπισμένο πληθυσμό.


ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ζηνοδώρου 3 & Καλλικλέους
Τηλ. & Fax: 210 5141.935 / 210 5141.953

Αθήνα
http://www.kivotostoukosmou.gr 

 

Έκθεση για το trafficking στην Ελλάδα

Ως χώρα διέλευσης και προορισμού διακίνησης γυναικών και παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, χαρακτηρίζει την Ελλάδα, έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

Χώρα διέλευσης και προορισμού διακίνησης γυναικών και παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία χαρακτηρίζει την Ελλάδα σχετική ετήσια έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, που κυκλοφόρησε την Τρίτη.  Οι γυναίκες διακινούνται κυρίως από τη Ρωσία, τα Βαλκάνια, τη Ρουμανία, τη Νιγηρία για σεξουαλική εκμετάλλευση και αναγκαστική εργασία.
Επίσης διακινούνται γυναίκες από τη Ουκρανία, τη Μολδαβία και την Λευκορωσία. Κάποιοι Αλβανοί άνδρες διακινούνται με σκοπό την αναγκαστική εργασία, κυρίως
όμως από την Αλβανία διακινούνται παιδιά με σκοπό την αναγκαστική εργασία, την αναγκαστική επαιτεία και τη δραστηριοποίηση στην μικροεγκληματικότητα.
Ένα ποσοστό από τα παιδιά αυτά διακινείται με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ ο αριθμός των διαπιστωμένα διακινηθέντων παιδιών έχει υποχωρήσει κατά το 2006.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της παράνομης διακίνησης ατόμων, ωστόσο καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.Το 2006 η Ελλάδα διέθεσε περισσότερα από 1 εκατομμύρια δολάρια για την προσφορά βοήθειας στα θύματα και για προγράμματα πρόληψης της παράνομης διακίνησης ατόμων τόσο στην  Ελλάδα όσο και στις χώρες προέλευσης των θυμάτων.
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τις έρευνες, διώξεις και καταδίκες για υποθέσεις παράνομης διακίνησης ατόμων, όμως παρά τις βελτιώσεις αυτές, παραμένουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την  αναγνώριση και προστασία των θυμάτων αφού σύμφωνα με μαρτυρίες πολλά θύματα διώχθηκαν και κρατήθηκαν .
Οι ΜΚΟ θα πρέπει να τυγχάνουν μεγαλύτερης πρόσβασης σε όλα τα κέντρα κράτησης ατόμων προς απέλαση για να ανιχνεύσουν τυχόν ύπαρξη θυμάτων παράνομης διακίνησης ατόμων.
Οι αρχές θα πρέπει να οικοδομήσουν ισχυρότερες σχέσεις συνεργασίας με τις ΜΚΟ ώστε να επωφεληθούν από την εμπειρία τους στην αναγνώριση θυμάτων.
Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τα προγράμματα κατάρτισης των δικαστικών αρχών για την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα παράνομης διακίνησης ατόμων ώστε να βελτιωθεί η μεταχείριση των θυμάτων στα δικαστήρια και να εξασφαλιστεί η αυστηρότερη τιμωρία των διακινητών.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη το 2005 μεταξύ της κυβέρνησης και των ΜΚΟ θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να περιληφθούν περισσότερες ΜΚΟ που ασχολούνται με τα θύματα της παράνομης διακίνησης ατόμων, όπως και να διασαφηνισθεί ο ρόλος των ΜΚΟ και το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν στα θύματα. Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της για παραγωγή αξιόπιστων στατιστικών που σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση ατόμων.

Διώξεις
Κατά την εξεταζόμενη περίοδο η Ελλάδα αύξησε σημαντικά τις προσπάθειες εφαρμογής του νόμου. Ο ελληνικός νόμος 3064 του 2002 απαγορεύει την διακίνηση ατόμων τόσο για σεξουαλική εκμετάλλευση όσο για αναγκαστική εργασία και για τους παρανομούντες προβλέπονται ποινές έως και 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 13.000 65.000 δολαρίων, ποινές εφάμιλλες εκείνων για σεξουαλική επίθεση που είναι επαρκώς αυστηρές.
Κατά το 2006 η αστυνομία διεξήγαγε 70 έρευνες για υποθέσεις παράνομης διακίνησης ατόμων ( 60 το 2005) και συνέλαβε 206 ύποπτους διακινητές (202 το 2005) ενώ οι αρχές άσκησαν 49 διώξεις και καταδικάστηκαν 78 διακινητές, αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με τις 9 καταδίκες του 2005.
Ωστόσο οι ποινές που επεβλήθησαν είναι μικρές, ενώ η πλειοψηφία των καταδικασθέντων διακινητών παραμένουν ελεύθεροι με εγγύηση για πέντε ή έξι έτη καθώς οι υποθέσεις τους κρίνονται στο Εφετείο. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο σε τουλάχιστον τρεις διακινητές επεβλήθησαν ποινές από 12 έως 19 χρόνια φυλάκισης.

Προστασία
Η Ελλάδα σημείωσε μέτρια πρόοδο στις συνολικές προσπάθειες της που αφορούν την προστασία των θυμάτων.
Η αναγνώριση των θυμάτων συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, αφού μόνο 83 θύματα αναγνωρίστηκαν από τις αρχές το 2006 αριθμός που συνιστά αξιοσημείωτη μείωση από τα 137 θύματα που αναγνωρίστηκαν το 2005.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΚΟ 13.000 14.000 θύματα διακίνησης ατόμων βρίσκονται στην Ελλάδα να πάσα στιγμή.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει επίσημες διαδικασίες για την αναγνώριση κάποιου ατόμου ως θύματος εντός των ευάλωτων πληθυσμών. Στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας με τις ΜΚΟ η αστυνομία κατέγραψε 39 θύματα που φιλοξενούνται σε κρατικούς ξενώνες.
Κάποια από τα θύματα αυτά μετακινήθηκαν σε ξενώνες των ΜΚΟ όπου το 2006 συνολικά 37 θύματα δέχτηκαν βοήθεια έναντι 19 θυμάτων το 2005. Ωστόσο οι ξενώνες δεν έχουν πληρότητα, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες ότι τα θύματα που δεν αναγνωρίζονται επίσημα ως τέτοια από τις αρχές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απέλασης.
Το 2006 μόνο 34 από τα 83 αναγνωρισμένα θύματα έλαβαν καθεστώς πλήρους θύματος, ενώ 15 θύματα έλαβαν άδεια παραμονής στη χώρα.
Αν και η κυβέρνηση διέθεσε κονδύλια σε 13 ΜΚΟ για παροχή βοήθειας προς τα θύματα, σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιες ΜΚΟ ανέφεραν δυσκολίες στη λήψη ολόκληρης της
υποσχόμενης χρηματοδότησης.
Η Ελλάδα αποτελεί χώρα τόσο διέλευσης όσο και προορισμού γυναικών και παιδιών που διακινούνται παράνομα με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και την αναγκαστική εργασία. Οι γυναίκες διακινούνται κυρίως από τη Ρωσία, τα Βαλκάνια, τη Ρουμανία, τη Νιγηρία για σεξουαλική εκμετάλλευση και αναγκαστική εργασία.
Επίσης αν και υπήρξαν αναφορές για θύματα που υπέστησαν ποινικές διώξεις για πράξεις που συνδέονται άμεσα από το γεγονός ότι ήταν θύματα παράνομης διακίνησης ατόμων, οι έλληνες εισαγγελείς απέσυραν τελικά τις διώξεις.
Κατά το 2006 και τα 83 αναγνωρισμένα θύματα βοήθησαν στις έρευνες, γεγονός που συνιστά πρόοδο σε σχέση με το 2005.

Πρόληψη
Η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε τις σημαντικές της προσπάθειες της για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης ατόμων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας ολοκλήρωσε μια εθνική εκστρατεία αφύπνισης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επαγγελματιών του σεξ και των ίδιων των θυμάτων. Η κυβέρνηση μοίρασε φυλλάδια πληροφόρησης στα σύνορά της στα ελληνικά, ρωσικά, αγγλικά και ρουμανικά με σκοπό την πληροφόρηση των δυνητικών θυμάτων για την διαθεσιμότητα των αστυνομικών αρχών.
Η κυβέρνηση διέθεσε περί τα 600.000 δολάρια για πρόγραμμα πρόληψης παράνομης διακίνησης ατόμων στην Αλβανία, που θα ολοκληρωθεί εντός της προσεχούς τριετίας. Επίσης η κυβέρνηση συνέχισε την υποστήριξη των ΜΚΟ στις χώρες προέλευσης θυμάτων, που ασχολούνται με την πρόληψη της παράνομης διακίνησης ατόμων.
Τέλος η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο ΤΙP του ΟΗΕ ( trafficking in persons) του 2000.

 

Καταγγελίες για κακοποίηση στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών

Παγανής, Λέσβου - Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά σε βάθος έρευνα

 Αθήνα - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την έντονη ανησυχία της για όσα φέρονται ότι διαδραματίστηκαν το απόγευμα της 22 Οκτωβρίου στο κέντρο διοικητικής κράτησης αλλοδαπών Παγανής, στη Λέσβο. Σύμφωνα με καταγγελίες, των οποίων έγινε αποδέκτης η Υ.Α., αστυνομικά όργανα υπεύθυνα για τη φύλαξη του κέντρου προέβησαν σε κακοποίηση και ξυλοδαρμό κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ενός 17χρονου ανηλίκου, ο οποίος διακομίστηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, όπου και του διαγνώσθηκαν κακώσεις στην κεφαλή, πλάτη, μέση και χέρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, τα γεγονότα προκλήθηκαν στη συνέχεια έντασης που δημιουργήθηκε σε ορισμένους θαλάμους, όπου ομάδες κρατουμένων διαμαρτύρονταν για την παρατεταμένη τους κράτηση.

 

 

 

 

 
Ιούλιος 2019
Editorial
Περιεχόμενα
Παράθυροiμεiθέα
του Γιώργου Ανδρέου
Διογένους Λέξεις
του Διογένη Δασκάλου
Ρεύμα...
του Σπύρου Ορνεράκη
Σκάντζα Βάρδια
του Μπάμπη Ξαρχάκου
Ζαπink
του Soloup
Ταξίδιiστοiχρόνο
του Νίκου Ζερβονικολάκη
Χώστρια
Ωστρικήiσκόνη
Συνεντεύξεις
Λόγιαiστοiχαρτί
Πολιτική
ΑποστολήιτουιΩς3
Βιβλίο
Τόπος
Ζωντανόςiπλανήτης
Μουσική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Εικαστικά
Χορός
Φωτογραφία