iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑφιερώμαται

iΑrtως Radio

iΑrtως TV

iExodως3

Μετάδοση
300 θεατρικών παραστάσεων
από το Ελληνικό και Ξένο Δραματολόγιο

18 χρόνια με το Ως3

 
Παράθυρο με θέα  

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΜΕ ΘΕΑ
Του Γιώργου Ανδρέου

Ο φόβος και η λύπη...

Τώρα που το ένδοξο κρατίδιο μας έφτασε, καθώς λένε, στο χείλος του γκρεμού-τώρα που το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» πρόκειται, λένε, ν' ακουστεί για δεύτερη φορά στην λαμπρή κατιούσα ιστορία μας, τώρα είναι η ώρα κι η στιγμή να πούμε επιτέλους αλήθειες κι όχι «αλήθειες». Παραδείγματος χάριν: Ήμουνα πάντα αντίθετος με την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων από τη χώρα μας κι είχα γράψει αναλυτικά το γιατί σ' ένα τεύχος του αλήστου μνήμης καλού περιοδικού «Μετρό». Όσα συμβαίνουν σήμερα, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τη λυπηρή διαπίστωση αίσθηση πως η Ολυμπιάδα υπήρξε ένα πανάκριβο «επεισόδιο» και πως όσα (φαιδρά όπως ακούγονται εκ των υστέρων) ειπώθηκαν για την δήθεν αναβάθμιση της Ελλάδας, την απόδειξη της υπευθυνότητας της, την περηφάνεια κλπ κλπ όχι μόνο έσβησαν μαζί με την ολυμπιακή φλόγα, αλλά αποτελούν σήμερα μελανό αποτύπωμα ειρωνίας και χλεύης στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας. Μια αληθινά προοδευμένη χώρα δεν χρειάζεται ακραία γεγονότα και «ταρατατζούμ» για να αποδείξει τις δεξιότητες της, δείχνει την ωριμότητα της σε κάθε μικρή και μεγάλη εκδήλωση του δημόσιου κι ιδιωτικού της βίου. ¶ρα άνθρακες ο θησαυρός και ποταμός χρημάτων στις τσέπες των «γνωστών αγνώστων» υπήρξε δυστυχώς η Ολυμπιάδα. ¶λλο παράδειγμα οι «μεταρυθμίσεις» στην Παιδεία: ¶τολμοι και κατ' ουσίαν αγράμματοι πολιτικοί και βολεμένοι εκπαιδευτικοί οδήγησαν την σημαντικώτερη διαδικασία υποδομών κι αυτοεκτίμησης της χώρας στο μηδέν και καταδίκασαν τη νεολαία του τόπου στο μηδενισμό, την περιφρόνηση των εκπαιδευτικών θεσμών και το θλιβερό πόθο της εξασφάλισης μιας θέσης «στο Δημόσιο».
Κορυφαίο εξίσου παράδειγμα η διαχείριση του «Πολιτισμού» -έτσι, σε εισαγωγικά, αφού ένας βαρύγδουπος τίτλος και το πίσω του κρυμμένο άφραγκο υπουργείο που χρωστά «ως και της Μιχαλούς» καλείται να εκπροσωπήσει ηθικά και να διαχειριστεί επιχειρησιακά το δραματικό στην πραγμάτωση του ζήτημα της πολιτιστικής έκφρασης μιας χώρας που έτσι κι αλλιώς ψάχνει με αγωνία το σύγχρονο πρόσωπο της. Και τί να πει κανείς για τη συνταρακτική αποτυχία της Πολιτικής και των πολιτικών, για την εθνικά επικίνδυνη ανεκδοτολογική δράση των (τηλεοπτικών κυρίως) media, για την αφασία του ανώτερου κλήρου, για την διεκδικητική συνδικαλιστική μαξιμαλιστική νοοτροπία κάθε «κλάδου» και συντεχνίας της έρμης αυτής χώρας...
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει γιατί είναι μια μούμια στο μουσείο των θλιβερών κρατιδίων, «μια παλιόψαθα των εθνών» καταπώς λέει ο Μακρυγιάννης. Κι όσοι πονούν στ' αλήθεια αυτό τον τόπο και δεν τον καίνε για να τον χωρίσουν σε οικόπεδα, δεν τον λερώνουν καθημερινά , δεν τον πληγώνουν με την κακογουστιά, τον ωχαδερφισμό, την τεμπελιά, την αμορφωσιά  και τη βλακεία  τους, όλοι οι αληθινοί πατριώτες  που μοχθούν να βγάλουν τη χώρα από το βάλτο, καθημερινά παλεύουν με δυο θηρία: Το φόβο και τη λύπη. Τη λύπη για την κατάντια μας και το φόβο πως (ό μη γένοιτο) μόνο μια πολύ μεγάλη εθνική συμφορά θα μας οδηγήσει ξανά στο δρόμο της διόρθωσης, στο δρόμο της ευθύνης.


Ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απελπισία...

Ζω ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απελπισία. Ξυπνώ και σκέφτομαι πως οι αληθινοί πατριώτες κάθε ηλικίας αυτής της χώρας δεν μπορεί, δεν γίνεται να την αφήσουν να πάει κατά διαόλου. Κατά τη διάρκεια της μέρας διαπιστώνω με οδύνη πως ελάχιστη (ως καθόλου) σχέση έχει το διαλυμένο Ελλαδικό κρατίδιο με τις αξίες του Ελληνισμού που με καθόρισαν και «σμίλεψαν» την σχέση μου με τη σκοτεινή ρίζα της κραυγής εκείνης που σου ψιθυρίζει σε γλώσσα Ελληνική τα ιερά και όσια του πολιτισμού σου. Η Ζωή δεν έχει αδιέξοδα -λένε - ούτε η Δημοκρατία. Καμμιά αντίρρηση· όμως οι λύσεις για την άρση των αδιεξόδων τέτοιου μεγέθους υπήρξαν πάντοτε οδυνηρές πολύ, ασήκωτες: Εξεγέρσεις, πόλεμοι (εμφύλιοι - οι πλεον σπαρακτικοί), κοινωνικές συγκρούσεις, φανατισμοί, δολοφονίες, παραμορφώσεις πολιτειακές, πραξικοπήματα, δικτατορίες, πτωχεύσεις· ακόμα πείνα, εξαθλίωση, κατάρρευση αξιών και κατακτήσεων που κόστισαν παλαιότερες οδυνηρές οσμώσεις και συμβιβασμούς - και πάει λέγοντας.
Ο καθρέφτης μας, ο καθρέφτης των Ελλήνων που κατοικούν τη δύσμοιρη χώρα εδώ και πολύ καιρό συντηρεί το ίδιο, απάνθρωπο, ψέμμα  που κολακεύει την ακοή μας: «Είσαστε οι ωραιότεροι, εσείς, το Ανάδελφον Έθνος, οι εκλεκτοί του Θεού, οι τυχεράκηδες: Πάντοτε (έστω την ύστατη στιγμή) κάποιος ωραίος πρίγκιπας (πρώην βάτραχος) θα σπεύσει για τη σωτηρία σας». Οι πρίγκιπες (εξ Εσπερίας) τέλειωσαν, έμειναν τα αρπακτικά - γύπες και γεράκια - οι Φράγκοι φραγκοφονιάδες κυβερνήτες που ζητούν τα δανεισμένα, με τόκο βαρύ, αντάξιο ενός Σάϋλωκ (του Σαιξπηρικού Έμπορου της  Βενετίας, που ζητούσε να πληρωθεί με ανθρώπινη σάρκα). Και ο δημόσιος διάλογος στα media νωχελικά να παραπαίει ανάμεσα στην ανέξοδη «αριστερή» ρητορεία και τη δεξιά ορθολογική αντίληψη του «συμμαζέματος»  - κι από τις δύο απουσιάζει το ανθρώπινο μέτρο («μέτρο πραγμάτων άνθρωπος»), η πειστική ανάδειξη του προμηθεϊκού αποτυπώματος που εμάς τους Έλληνες μας διαμορφώνει ικανούς για το καλύτερο και το χειρότερο, συγχρόνως, με (φαινομενικά) ανεξήγητη ωμότητα κι αδιανόητο καιροσκοπισμό, ανάκατο με ηρωϊσμό αξιοθαύμαστο και γενναιοδωρία αρχοντική. Δεν έχουμε ηγέτες, δεν θέλουμε (ακόμα) να τους αναζητήσουμε στο υγιές κοινωνικό σώμα (όσο έχει απομείνει αλώβητο), ελπίζουμε ακόμα σε ψεύδη αντάξια νηπίων - πως θα σωθούμε με ένα θαύμα, θα μας λυπηθεί ο Θεός, ο Διάβολος, ο καλός Σαμαρείτης των αγορών και των τραπεζών, κάποιος ελεήμων τελοσπάντων.
Περίλυπος παρατηρώ την απελπισμένη αυταπάτη των συμπατριωτών μου και συνειδητοποιώ (δυστυχία μας) πως μόνο μια γιγαντιαία εθνική καταστροφή (απείρως μεγαλύτερη από την τωρινή εθνική καταστροφή που βιώνουμε) θα ενεργοποιήσει  επιτέλους τα κοιμισμένα  αντανακλαστικά μας, το ομηρικό ένστικτο επιβίωσης  - έτσι, όπως διδάσκει το Ζεν: «Εκείνο που δεν μαθαίνεις με το λουλούδι, το μαθαίνεις  με το μαχαίρι». Δυστυχώς κι αμήν· διαλέξτε...

Γιώργος Ανδρέου


Το παιδί μπρούμυτα...

Αυτό το παιδί μπρούμυτα στην άμμο με στοιχειώνει. Είναι ένα παιδί νεκρό, θύμα μιας διεθνούς κοινότητας νεκρής, μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας νεκρής, μιας ηθικής θεωρίας (χριστιανικής δυτικού τύπου) νεκρής. Επιστρέφουμε ολοταχώς στο ¶ουσβιτς. Κι αυτή τη φορά το θέμα δεν είναι αν είσαι Εβραίος, ομοφυλόφιλος, Τσιγγάνος, όχι - αυτή τη φορά το θέμα είναι αν επιμένεις να πιστεύεις πως δικαιούσαι να υπάρξεις, να επιβιώσεις, να σώσεις την οικογένεια σου από το θανατικό που της επιβάλλουν οι Μεγάλοι που παίζουν σκάκι με τη μοίρα των λαών. Εμείς οι Έλληνες πολλές φορές στη διάρκεια της νεότερης ιστορίας μας υπήρξαμε αδύναμα πιόνια της σκακιέρας - ζήσαμε προσφυγιά, εμφύλιο, διχοτόμηση. Και τα τελευταία αυτά χρόνια της Κρίσης, οργώνει ξανά το πετσί μας το μαστίγιο των Ισχυρών, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε αποικία χρέους, με χιλιάδες πεινασμένους κι άνεργους συμπολίτες μας να περιφέρονται ως ζόμπι στα χαλάσματα των ζωών τους.
Κάτι δεν πάει καλά στο σημερινό παγκόσμιο πολιτικοκοινωνικό σύστημα, κάτι "μυρίζει". Δεν είναι μόνο η υποχώρηση των αριστερών ιδεών ούτε η αναβίωση νοσηρών εθνικισμών - είναι (πάνω απ' όλα) η επιστροφή στο θλιβερό "ιδανικό" της ακραίας ατομικότητας, στο "ο θάνατος σου η ζωή μου", στο πεδίο του πιο εμετικού προτεσταντισμού, εκεί όπου ο άνθρωπος είναι ένα καταδικασμένο μυρμήγκι, αβοήθητο μπροστά στον ανηλεή Ουράνιο Κριτή, αφημένο στην προσωπική του περιπέτεια επιβίωσης, ξεκομμένο από οποιαδήποτε αντίληψη κοινωνικής συνύπαρξης κι ανάδρασης, από οτιδήποτε το "Κοινόν". Κι όταν η κοινωνία (ως αναγκαίος όρος κι απαραίτητη προϋπόθεση βίου των πολλών) συκοφαντείται κι απαξιώνεται, τότε δοκιμάζονται οι σύνολες αξίες του Πολιτισμού. Ιδού τα αποτελέσματα: Ένα παιδί ξεβράζεται σε μια παραλία, μια χειρίστρια βιντεοκάμερας κλωτσάει φουκαράδες ξεσπιτωμένους, ένας γελοίος ψηλά σε μια γέφυρα φτύνει συνανθρώπους του που    η χώρα τους έχει γίνει ολοκαύτωμα ενός παράλογου πολέμου, ένας νεοφασίστας πρωθυπουργός στοιβάζει απελπισμένους πρόσφυγες σε τραίνα (για το ¶ουσβιτς που λέγαμε). Κι όλες οι χώρες που μοιράζονται το "πρόβλημα", χτίζουν τοίχους και φράκτες. Για να τους γκρεμίσει το τρομακτικό κύμα του Μεγάλου Πολέμου, εκείνου στον οποίον όλοι είναι εχθροί όλων, όλοι ένοχοι, όλοι θύματα. Αναρωτιέμαι αν έχουν συνειδητοποιήσει οι νάνοι ηγέτες του σημερινού "πολιτισμένου κόσμου" (με την αλλήθωρη και κοντόφθαλμη οπτική τους) πού έχουν "μπλέξει". Αλλιώς, θα τους ξυπνήσει ένα πρωί ο λυγμός που περιγράφει ο ΄Ελιοτ, ο λυγμός με τον οποίο θα τελειώσει ο κόσμος μας δια παντός.

Γιώργος Ανδρέου


Πως φτάσαμε σ' αυτή την σιωπή;

Μεταμεσονύχτια εκπομπή μεγάλου ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας. Πολλές ώρες ανοιχτής συνομιλίας με ακροατές που ξενυχτούν. Συζήτηση άλλες φορές με θεματικό άξονα που ορίζει ο δημοσιογράφος συντονιστής, κι άλλες φορές με αφορμή ένα χαλαρό θέμα, όπου ακούγεται το μακρύ και το κοντό του καθενός. Επιστρέφω από το στούντιο τέτοιες ώρες κι ακούω την εκπομπή άλλοτε κατάπληκτος, άλλοτε εκνευρισμένος, πολλές φορές απελπισμένος από αυτά που ακούω: ανακάτεμα (τουρλουμπούκι το έλεγε η Ανδριανουπολίτισσα γιαγιά μου) ιδεών και πληροφοριών -συνήθως υπό την επιρροή της τηλεοπτικής αφασίας- με φανατική προσήλωση σ' αυτόν τον ιδιότυπο αλλά και επικίνδυνο ελληνοκεντρικό δήθεν εθνικισμό, αυτόν που πρωτοανέσυρε από το χρονοντούλαπο τη ανυποληψίας ο κύριος Χριστόδουλος ο αρχιιεράρχης μας («πάλι με χρόνια με καιρούς...» κ.λ.π., κ.λ.π.), ρατσιστικές κορώνες (εναντίον των πάντων αλλά κυρίως των Εβραίων), αμίμητες στην αφέλεια τους φιλοσοφικές αναλύσεις περί του έργου και των ιδεών των αρχαίων ημών προγόνων, αντιφεμινισμός, γενικευμένος συντηρητισμός, παράπονα, «κωλοκράτος», «κωλοέλληνες»... Ακούγονται και ψύχραιμες φωνές, μειοψηφία όμως, και με ένα διαρκή απολογητικό τόνο στην ηχώ της φωνής και των ιδεών τους.
Οδηγώ κι ακούω, ακούω κι οδηγώ. Παύω πια να δίνω βάση στα λεγόμενα, ακούω μόνο τις φωνές, τις ανάσες, την αγωνία, την ένταση όλων αυτών που μοχθούν να συνομιλήσουν ή να μονολογήσουν, που συνωστίζονται στο ανοιχτό στόμα της ραδιοφωνικής συχνότητας για να ακουστούν πάση θυσία, να αποδείξουν πως υπάρχουν, πως είναι από αίμα και σάρκα κι όχι στατιστικές αριθμών και ποσοστά κομμάτων, αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και φορολογητέα ύλη.
Οι συμπατριώτες μου, σκέφτομαι, ψάχνουν βήμα και ακροατήριο, νοσταλγούν μιαν Εκκλησία του Δήμου όπου όλοι θα μπορούν να λένε τη γνώμη τους κι όχι μόνο τα κομμένα κεφάλια που μιλούν στις οθόνες, οι σκιές υπουργών και κρατικών αξιωματούχων (πίσω από φυμέ τζάμια πολυτελών αυτοκινήτων) που γνέφουν με βουβή βαριεστημένη συγκατάβαση, οι λαϊκοί βάρδοι που μονολογούν ατελείωτες ώρες επαναλαμβάνοντας τις ίδιες σικέ γελοιότητες, οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι της εξουσίας που έχον τον τρόπο να αρθρώνουν δημόσια τα χλωμά, επαινετικά του εύκολου χρήματος και της βουβής αρπαχτής, επιχειρήματα τους. Πώς φτάσαμε σ' αυτή τη σιωπή που ουρλιάζει όπως σε σεκάνς ταινίας όπου ο σκηνοθέτης έχει αφαιρέσει τον ήχο από το πάσχον πρόσωπο, κι εμείς βλέπουμε μόνο ένα ορθάνοιχτο στόμα αλλά δεν ακούμε φωνή καμιά; Πώς γίναμε έτσι, μια κερκίδα θυμωμένη σ΄ένα γήπεδο που άλλοι κλωτσούν σαν μπάλα τη ζωή μας;
Ν' αρχίσουμε να μιλάμε ξανά, λέω, κι ας είναι το παραλήρημα μας παιδί μιας παιδείας μισής και κουβέντες μισές και άχαρες. Καλύτερες οι αφελείς ιδέες και τα λαθεμένα επιχειρήματα από την ισοπεδωτική σιωπή. Αν αρχίσουμε ξανά να μιλάμε, να διαδηλώνουμε, να επικοινωνούμε, να συστήνουμε σωματεία και συλλόγους, ομάδες διαμαρτυρίας και ερασιτεχνικές θεατρικές κοινότητες, αν ξαναπιάσουμε όργανα στα χέρια μας και φτιάξουμε πάλι κομπανίες, αν γιορτάσουμε μαζί ξανά, αν κοινωνήσουμε πολιτισμό και έρωτα, τότε θα έχουμε ήδη αντιληφθεί πως δεν είναι οι ιδέες πρώτα αλλά οι άνθρωποι, πως δεν είναι οι θεωρίες και τα σχήματα το θέμα αλλά η ζωή μας η μία, η μοναδική, που έχει ανάγκη να μιλήσει και να ακουστεί.
Πώς το 'λεγε εκείνος ο μεγάλος μάστορας, ο ¶κης Πάνου; «Θέλω να τα πω σαν να παραμιλώ-άλλο εξομολόγηση και άλλο απαντήσεις»...

Γιώργος Ανδρέου


Μπαίνοντας βαθειά στο χειμώνα...

Και τώρα τί; Τώρα που μαύρα σύννεφα σκεπάζουν όλο και συχνότερα τον ουρανό; Τώρα που το κρύο υπενθυμίζει σταθερά τον ερχομό του χειμώνα; Η μισή Ελλάδα κρυώνει. Η μισή Ελλάδα πεινάει. Κι η άλλη μισή (με την εξαίρεση μιας χούφτας πλουσίων με καταθέσεις στο εξωτερικό) ζει στο υλικό όριο της φτώχειας και στο ηθικό όριο της αξιοπρέπειας. Κι όλα γύρω έχουν «κρυώσει»- ο πρώτος θυμός, η πρώτη αγανάκτηση, η αρχική ελπίδα για γρήγορη θεραπεία της Κρίσης, για έξοδο από το σκοτεινό εφιάλτη. Τώρα κι ο πιο «αφελής» έχει πειστεί πως από αυτό το πηγάδι θα βγούμε αργά, βασανιστικά, με δάκρυα κι ιδρώτα. Εύχομαι όχι με αίμα, αν και κανείς δεν μπορεί να πάρει όρκο, έτσι που οι θύελλες του πολέμου πυκνώνουν στη γειτονιά μας.
Ζούμε λοιπόν στην επικράτεια των παγωμένων σπιτιών και των πετρωμένων καρδιών. Υπάρχει κάπου κρυμμένη η μεγάλη φωτιά των αλλαγών, η λαμπρή πεποίθηση της επερχόμενης ανάστασης; Ακούγεται το πονεμένο αλλά αποφασισμένο «βάστα καρδιά μου» του Οδυσσέα, όταν καραβοτσακισμένος επιστρέφει  στην Ιθάκη, στην εστία του, για να τη βρει σκορποχώρι, συλημένη από άθλιους μνηστήρες; Πολλοί της Αριστεράς (στην οποία όλη μου τη ζωή ανήκω) θα σπεύσουν να με καθησυχάσουν - «κοίτα τα γκάλοπ» θα μου πουν, «είμαστε πρώτοι, πάμε γι' αυτοδυναμία». Δεν φτάνει σύντροφοι η αυτοδυναμία, χρειάζεται μνηστηροφονία (συμβολική), αλλιώς αυτή η πληγωμένη κοινωνία πάλι θα ψάξει για «λεφτά που υπάρχουν», για το «όραμα της ισχυρής Ελλάδας», για νέους Ολυμπιακούς στο Χρηματιστήριο. Μπορεί η Αριστερά (μου)    να τα βγάλει πέρα με τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες; Εύχομαι και πιστεύω πως μπορεί. Αλλιώς...ζήτω που καήκαμε.
ΥΓ: Στο προηγούμενο σημείωμα μου έγραφα για τις ρατσιστικές απρέπειες της Βούλτεψη. Να που κι ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Στύλιος απάντησε στη Λιάνα Κανέλη, όταν τον ζόρισε, πως της χρειάζεται (ξανά) του Κασσιδιάρη το μπερντάχι!!! Έσπευσαν (ορθά) και τον παραίτησαν. Όμως εμένα αυτό δεν με ησυχάζει   - το θέμα είναι πως ο υφυπουργός (Παιδείας!!!) το σκέφτηκε - και το είπε. Ιδού οι μνηστήρες που αναφέρω παραπάνω κι η κατάντια τους...

Γιώργος Ανδρέου


Οι Ρομά, οι άνθρωποι, οι κυβερνώντες...

Υπάρχει ένας καταυλισμός Ρομά (τσιγγάνοι "σκηνίτες"- αυτή είναι η "επίσημη" προσδιοριστική ονομασία τους) και "πρέπει" να απομακρυνθεί. Καταστρατηγούνται ανθρώπινα δικαιώματα τους, υφίστανται αστυνομική βία, αντιδρούν (δικαιολογημένα) με ένταση, επέρχεται κάποιος προσωρινός συμβιβασμός, τα πνεύματα (ως την επόμενη έκρηξη) ηρεμούν. Όχι για όλους. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη (ένα σκυλί του πολιτικάντικου επικοινωνιακού πολέμου, αδίστακτο όσο "στημένο"στις μικροπολιτικές στοχεύσεις του), σε τηλεοπτική εκπομπή, πιστή στο έργο της μηδενιστικής αναφοράς κι απαξίωσης της αντιπολίτευσης, μιλώντας για το θέμα στο MEGA, δηλώνει: "Το (sic) ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει και διαδηλώνει μαζί με τους Ρομά. Γύρω εκεί, στη γύρω περιοχή υπάρχουν άνθρωποι που ζουν"!!!
"Γλώσσα λανθάνουσα", λοιπόν, "αλήθεια λέγει". Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν θεωρεί τους Ρομά ανθρώπους, τουλάχιστον τόσο ανθρώπους όσο τους μη Ρομά! Αριστούργημα! Φανταστείτε μια θεσπισμένη πολιτεία που εκπροσωπείται από μια ρατσιστή κυβερνητική εκπρόσωπο. Φανταστείτε τί μπορεί να σκέφτεται ιδιωτικά, αφού της ξεφεύγουν τέτοια μαργαριτάρια δημοσίως. Ή, καλύτερα, ας μη φανταστούμε, ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό της Σοφίας Βούλτεψη: Αν θεωρεί τους Ρομά μη ανθρώπους, άραγε ποιά είναι η άποψη της για τους ομοφυλόφιλους, τους έγχρωμους Αμερικανούς, τους Ασιάτες, τους ντόπιους Αυστραλούς, τους Αφρικανούς, τους Κινέζους; Ξέρω, ξέρω - θα μου πει πως δεν έχει πρόβλημα μαζί τους, αρκεί να τσακιστούν να βγουν εκτός ελληνικών συνόρων. Μμμμ...σαν να μου μύρισε Χρυσή Αυγή. Παρεμπιπτόντως, μια συμμορία Χρυσαυγιτών, ακούγοντας όσα είπε η κα Βούλτεψη για τους Ρομά και τους...ανθρώπους, τί λέτε να υποθέσει για το "βαθύ" κυβερνητικό στρατόπεδο - πώς απαξιώνει ή (έμμεσα) επικροτεί πράξεις ρατσιστικής βίας από τα ναζιστικά τέρατα; Μμμμ...σαν να βλέπω να λαδώνονται ξανά οι τροχοί των τραίνων για το ¶ουσβιτς...Κανείς από την κυβέρνηση δεν αντέδρασε στο ρατσιστικό σχόλιο της κας Βούλτεψη, κανείς (υψηλά ιστάμενος) δεν της τράβηξε το αυτί. Να υποθέσω (νομικά σκεπτόμενος) πως η παράλειψη αντίδρασης συνιστά σιωπηρή συναίνεση; Κι όλοι αυτοί οι "Ευρωπαίοι" Νεοδημοκράτες, οι "Κεντροδεξιοί, οι "μετριοπαθείς"; Κανείς, τίποτα;
Ας μην απορούμε για τη γιγάντωση του αριθμού κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στη χώρα μας. Ας μην απορούμε για την ανοχή του επίσημου κράτους, για την απροθυμία του να αντιδράσει καίρια και ουσιαστικά. Κάποιοι που μας κυβερνούν, κάνουν (φαίνεται) δεύτερες σκέψεις, σκέψεις για εκμετάλλευση του ρατσιστικού μένους προς εξυπηρέτηση ενός "εθνικού" σχεδίου απαλλαγής. Από ποιούς; Μα το είπαμε: Από κίτρινους, μαύρους, μελαψούς, ομοφυλόφιλους, οροθετικούς, φτωχούς, εξαθλιωμένους, άνεργους, απελπισμένους, υποψήφιους αυτόχειρες. Για όλους υπάρχουν θέσεις στο τραίνο για το ¶ουσβιτς...

Γιώργος Ανδρέου


Το αποτύπωμα του θανάτου

Το αποτύπωμα του θανάτου, είναι το καλύτερο εργαλείο διαίρεσης. Το αποτύπωμα του θανάτου στη μνήμη, του βίαιου, αναίτιου θανάτου αθώων, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος, για να μην επιτευχθεί ποτέ συναίνεση, περιχώρηση, θετική αντιμετώπιση του ¶λλου, του Διαφορετικού, του Αλλόθρησκου, του Αλλόφυλου. Το Ισραήλ δεν επιθυμεί ειρήνευση της Παλαιστίνης, κι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχιστεί το αιματηρό status quo, είναι η χρήση τυφλής βίας, που καμία σχέση δεν έχει με το πεδίο της μάχης ή τη δήθεν «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Οι ηγέτες του Ισραήλ, ξέρουν πως η αναμόχλευση και συντήρηση του μίσους, στέλνει στις καλένδες, κάθε απόπειρα συνεννόησης-οι «αντίπαλοι» Παλαιστίνιοι, έχουν πολλά επιχειρήματα αδιαλλαξίας να αντλήσουν από τις εικόνες των νεκρών τους παιδιών, των γκρεμισμένων σπιτιών, των χιλιάδων τραυματιών.
Οι Παλαιστίνιοι, χτίζουν την αυριανή τους εξίσου αιματηρή αντίδραση, εξίσου παράλογα στοχευμένη εναντίον αθώων Ισραηλινών αμάχων (που ανύποπτοι θα κομματιαστούν από τις ανθρώπινες βόμβες μιας νέας Τζιχάντ) στις φριχτές εικόνες της Γάζας, που κάνουν το γύρο του κόσμου. Ποιοί έχουν «περισσότερο άδικο»; Οι Ισραηλινοί φυσικά, αφού είναι οι ισχυρότεροι, με τις ισχυρότερες διεθνείς «πλάτες», αφού δε διδάχτηκαν τίποτε από το ¶ουσβιτς. Κι η Χαμάς, ωστόσο, έχει άδικο-αλλοίμονο αν η οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά του Αντίπαλου ¶λλου, οδηγεί στην τυφλή αυτοδικία, χωρίς διάκριση, χωρίς κοινωνικό στόχο. Καμιά δικαιολογία απελπισίας και οδύνης δε δίνει συγχωροχάρτι σε ρουκέτες που εκτοξεύονται εναντίον αμάχων στη διάρκεια της νύχτας, σε «μάρτυρες» που ζώνονται εκρηκτικά και παίρνουν μαζί τους σ' έναν άδικο θάνατο, ανύποπτους καθημερινούς ανθρώπους σε λεωφορεία, εμπορικά κέντρα και χώρους διασκέδασης.
Δυστυχώς, η λύση του Παλαιστινιακού δε θα συμβεί ποτέ - το αποτύπωμα του θανάτου κι οι εξτρεμισμοί κάθε είδους είναι πολύ πιο συμφέροντες στους αληθινούς ένοχους (τις Μεγάλες Δυνάμεις κάθε εποχής), αφού έτσι («διαίρει και βασίλευε») επιβάλλουν τις γεωπολιτικές τους επιλογές και διαιωνίζουν την αιματοβαμμένη επικυριαρχία τους. Στην Παλαιστίνη είναι όλοι θύματα: Οι Παλαιστίνιοι, με την ανύπαρκτη μοίρα κι ελπίδα, αλλά κι οι Ισραηλινοί, στρατιώτες δια βίου, περιστοιχιζόμενοι από «εχθρούς», υποχρεωμένοι να συντηρούν ένα κράτος- χωροφύλακα, ένα δεσμωτήριο όπου οι ίδιοι είναι εξίσου έγκλειστοι με τους κρατουμένους τους.
Πόση ιδεοληψία, πόση ανοησία: Από τη μια η πιο οπισθοδρομική, ρεβανσιστική και θεοκρατική μουσουλμανική οπτική κι από την άλλη το ιδεολόγημα του «μόνου λαού του αληθινού θεού», το ανάδελφο έθνος, το σπαρμένο στα τέσσερα σημεία του κόσμου, ανίκανο να αγαπήσει, να συνομιλήσει, να συνυπάρξει με τους διπλανούς του, τόσο αναγκαίους για την επιβίωσή του. Κι εμείς, το άλλο ανάδελφο έθνος, εμείς, οι Έλληνες; Κι αν έχουμε λερωμένη τη φωλιά μας: Εθνικοί διχασμοί, δικτατορίες, εμφύλιοι, Μακρονήσια, εθνικιστικές ιδεοληψίες, φανεροί και κρυφοί ρατσισμοί...
Γι' αυτό, οι Τούρκοι στη δική μας Παλαιστίνη, την Κύπρο, πριν από χρόνια βρήκαν Κερκόπορτα και μπήκαν. Και για να θεμελιώσουν την κατοχή τους, να τη σιγουρέψουν σε «βάθος χρόνου», δημιούργησαν το δικό τους αποτύπωμα θανάτου, με την εξαφάνιση (και βέβαιη εκτέλεση) χιλιάδων Κυπρίων και Ελλαδιτών αιχμαλώτων πολέμου κι αργότερα (συντηρώντας, το τόσο χρήσιμο στα σχέδιά τους μίσος) εκτελώντας εν ψυχρώ, απροκάλυπτα, προκλητικά, τους Ισαάκ και Σολωμού.
Πώς να ξεχάσει κανείς τις εικόνες εκείνες, πώς να προσπαθήσει να συμφιλιωθεί, να συνεννοηθεί; Καθήκον όμως των αληθινά προηγμένων εθνών, είναι να μην πέφτουν στην παγίδα, να μην επιτρέπουν στα αποτυπώματα θανάτου να διαχειριστούν το μέλλον τους. Όσο οδυνηρό κι αν είναι, πρέπει να μάθουμε να συνομιλούμε ειρηνικά με τους αντιπάλους. Τότε, ίσως, κατορθώσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά και τους «παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους» μας -που είναι πάντα πιο επικίνδυνοι από τους εκάστοτε «εχθρούς».

Γιώργος Ανδρέου


Οι νέοι, η απογοήτευση, η φυγή και η ελπίδα...

Το βράδυ των εκλογών της 25ης Μαϊου μια εικόνα «έγραψε» μέσα μου βαθειά: Στα Προπύλαια, ξημερώνοντας 26, ο Αλέξης, η Ρένα, ο Γαβριήλ - ο Τσίπρας, η Δούρου, ο Σακελλαρίδης. Τρεις νέοι άνθρωποι, όμορφοι, γελαστοί. Τα πρόσωπα τους λαμπερά, η αύρα τους ανοιχτή, αισιόδοξη. Καμμιά σχέση με τους ξυνισμένους καθεστωτικούς που για ώρες προσπαθούσαν στις τηλεοράσεις (στρεψοδικώντας) να πείσουν τους Έλληνες πως οι μνημονιακές πολιτικές δεν είχαν συντριβεί. Την αισιοδοξία μου διαδέχτηκε ένα σφίξιμο στην καρδιά, όταν σκέφτηκα πως αυτές ακριβώς οι μνημονιακές  πολιτικές είναι που έδιωξαν και διώχνουν καθημερινά από την Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των πιο μορφωμένων και ικανών νέων μας. Τότε θύμωσα και με το ΚΚΕ, που περιμένει τη μεγάλη προλεταριακή επανάσταση για να λύσει όλα τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, κι ως την καθοριστική εκείνη στιγμή που θα ηχήσει η Διεθνής, περιορίζεται μικρόψυχα να κατηγορεί όλους τους άλλους (αριστερής καταγωγής και υφής) αντιμνημονιακούς πολιτικούς σχηματισμούς ως...αιρετικούς. Τι κρίμα - αυτή η μανιχαϊκή αντίληψη παρέδωσε (μεταξύ άλλων) το δήμο Βόλου στα χέρια του Μπέου. Ακόμα πιο αργά τη νύχτα προσπάθησα να μπω στα παπούτσια ενός νέου ανθρώπου που βλέπει τα αποτελέσματα (και ΔΕΝ εχει ψηφίσει Χρυσή Αυγή). Κατέληξα πως δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος: Οι νέοι επιθυμούν μεγάλες μεταβολές, σεισμικές, δραματικές - τί να τους κάνει μια ενθαρρυντική νίκη του αντιμνημονιακού μετώπου; Είναι βέβαιοι πως την επόμενη μέρα η ανεργία θα συνεχίζει να συντρίβει ψυχές κι η απελπισία να καταρρακώνει συνειδήσεις. Κι εκείνοι θα εξακολουθούν να ντρέπονται να ζητήσουν από την πενιχρή, άγρια πετσοκομμένη σύνταξη του παπού και της γιαγιάς το ψευτοχαρτζηλίκι (για τσιγάρα και αν), θα συνεχίσουν (το ξέρουν καλά) να βλέπουν τον πατέρα και τη μάνα με βλέμμα γυάλινο, άνεργους κι άφραγκους,  ενώ το τηλέφωνο θα χτυπάει, θα  χτυπάει συνεχώς: Τράπεζες για το δάνειο του σπιτιού (απειλές και κλίμα καταστροφής), το Δημόσιο (για χρέη στην εφορία, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ), εταιρίες κινητών τηλεφώνων (για το υπόλοιπο του από καιρό κομμένου κινητού). Μέσα σ' αυτό το βομβαρδισμένο τοπίο, ακούν απο την τηλεόραση τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς (όλοι τους πάμπλουτοι, όλοι τους μακριά από τη φρίκη της ανέχειας) να τους ζητούν να πανηγυρίσουν για το πρωτογενές πλεόνασμα και το success story της οικονομικής (τάχα μου) ανασυγκρότησης της έρμης πατρίδας.
Κι από την άλλη, το σαιξπηρικό πρόσωπο με το ιταμό ύφος - ο Σόϊμπλε -, να τους απειλεί με νέα δάνεια, μνημόνια, μέτρα καταστροφής. Τί θα κάνει λοιπόν ο νέος που ξενυχτάει μαζί μου το βράδυ των εκλογών (και ΔΕΝ ψήφισε - επαναλαμβάνω - τα ναζιστικά σκουπίδια), ποιά απόφαση θα πάρει μόλις ξημερώσει; Είμαι σίγουρος πως θα ξεκινήσει να ετοιμάζει τη βαλίτσα του και να τσεκάρει το διαβατήριο του. Μετά θα βγει στο μπαλκόνι, στην αυλή, στον ακάλυπτο. Εκεί θα τον χτυπήσει κεραυνός το καλοκαίρι που έρχεται, με το μάτι του ήλιου πάνω σε ζαφειρένια νησιά, με το απαλό αεράκι του απογεύματος, με το φεγγάρι ανάμεσα σε αστέρια αναρίθμητα. Θα του θυμήσει ο λαγαρός καιρός τα παιδικά του χρόνια (που ήτανε πολύ πιο φωτεινά), την πρώτη του εκδρομή στη θάλασσα, το παρθενικό του ερωτικό φιλί μες στο αλμυρό νερό. Τότε θα κλάψει. Ύστερα θα σκουπίσει μάτια. Ύστερα...Εγώ δεν ξέρω τί θα κάνει ύστερα. Όταν το κάνει όμως, είναι σίγουρο πως όλοι μας θα το αισθανθούμε σαν σεισμό τεκτονικό, τρομακτικό και νικηφόρο. Που θα σκορπίσει, θα γκρεμίσει, θα διαλύσει όλο αυτό το αρρωστημένο σκηνικό. Πού θα γιατρέψει την πανούκλα.

Γιώργος Ανδρέου


Το απεχθές πρόσωπο των «διαμορφωτών»
της κοινής γνώμης...

Κανείς δεν ξέρει πού «πάνε» τα πράγματα. Κανείς δεν ξέρει αν θα τη «βγάλει» ως «τότε». «Τότε», πότε δηλαδή; Όταν θα έρθει η «ανάκαμψη»; Κορoϊδευόμαστε μεταξύ μας, όπως εκείνος που πέφτει από τον ουρανοξύστη και ενθαρρύνει εαυτόν: «ως εδώ καλά, ως εδώ καλά». Μετά, η συντριβή. Αναρωτιέμαι αν έχει καταλάβει ο πληθυσμός αυτής της χώρας την τρομερή συμφορά που έπεσε πάνω στα κεφάλια μας, στη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Το λέω αυτό γιατί  βλέπω να ανέχεται στο δημόσιο διάλογο ένα σωρό αναλύσεις χορτασμένων για πεινασμένους, εργαζόμενων για ανέργους, παχυλά αμοιβόμενων για άμισθους. Η κρίση αποκάλυψε δυστυχώς το απεχθές πρόσωπο πολλών «διαμορφωτών της κοινής γνώμης». Δεν είναι μόνο το ότι παίζουν με την θλιβερή, ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, δεν είναι που υμνούν τη χυδαία οικονομικίστικη (προτεσταντικής έμπνευσης) τιμωρητική θεωρία περί των ασθενέστερων (που τους αξίζει -άκουσον άκουσον- η άθλια μοίρα τους και η τιμωρία... ακριβώς επειδή είναι φτωχοί κι αδύναμοι), είναι κυρίως  η απανθρωπιά τους που με εξοργίζει.
Δεν βρίσκουν ούτε μια λέξη συμπάθειας για εκατομμύρια συμπατριωτών τους που πεινούν, που αυτοκτονούν, που συντρίβονται ηθικά και ψυχικά - καθόλου δεν τους νοιάζει. Συναντιούνται στα τηλεπαράθυρα -όλοι τους απαξιωμένοι (αλλά πλούσιοι) πολιτικοί γυρολόγοι-  κι απαγγέλουν το ποίημα τους: Υψώνουν το δάχτυλο και δείχνουν εμάς -μας νουθετούν, μας επικρίνουν, μας συμβουλεύουν- ποιοί; Εκείνοι που έριξαν τον τόπο στα βράχια. Αλλά είναι τόση η εξουσιομανία τους, τόσο γλυκιά η επαφή με την καθεστωτική καρέκλα, που ευχαρίστως θα οδηγούσαν ξανά και ξανά την πατρίδα τους στο γκρεμό, αρκεί εκείνοι να παρέμεναν αμετακίνητοι στα αμαρτωλά, διαπλεκόμενα οφίτσια τους.
Yποχρέωση μας λοιπόν, όλων μας όσοι συκοφαντούμαστε από τα θλιβερά απομεινάρια του δικομματισμού, να τους στείλουμε οριστικά στα σπίτια τους -και να ερευνήσουμε εξονυχιστικά- το «πόθεν αίσχος» τους. Κι αν τους βρούμε «αμαρτήσαντες», να τους δημεύσουμε τα πάντα, όπως κάνει η δικαιοσύνη στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου. Αυτό θα τους πονέσει πιο πολύ. Έτσι θα τους τιμωρήσουμε αποτελεσματικά, εμείς που τους ακούμε να ισχυρίζονται χωρίς τσίπα πως «τα φάγαμε μαζί» τους!
Όχι λοιπόν, δεν τα φάγαμε, είτε μαζί τους είτε από μόνοι μας -παλέψαμε και παλεύουμε- για την επιβίωση, τη δικιά μας και, κυρίως, της αγαπημένης μας πατρίδας...

Γιώργος Ανδρέου


Ο φασισμός και η συνενοχή...

Ακούω στο ράδιο και διαβάζω στον Τύπο πολλούς δημοσιογράφους που, όταν αναφέρονται στα αυξημένα ποσοστά του γνωστού φασιστικού κόμματος, σχολιάζουν "βεβαίως δεν είναι ναζιστές ή φασίστες σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες, απλά χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κόμμα ως εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο πολιτικό σύστημα". ¶λλη μια εξωφρενική τοποθέτηση στη χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας", στην αγαπημένη μας Ελλάδα. Το θέμα είναι αν, κάθε υποστηρικτής του φαιού κόμματος, σε προσωπική συνέντευξη αρνηθεί με βδελυγμία πως υποστηρίζει φασιστικές ιδέες; Μπορούμε να του ζητήσουμε και να ορκιστεί (όπως στα δικαστήρια) πως απεχθάνεται το Χίτλερ κι όλα τα συναφή τέρατα - κι ο υποστηρικτής να το κάνει με ευχαρίστηση. Μπορεί επίσης η αφεντιά του να μας διαβεβαιώσει γραπτώς για όλα τα παραπάνω και να σκίσει τα ιμάτια του προσπαθώντας να μας πείσει πως δίνει την ψήφο του στο φασιστικό κόμμα για να εκδικηθεί τους πολιτικούς του "συνταγματικού τόξου", που τον κατάντησαν ένα άνεργο παρία της κοινωνίας. Έτσι όλοι θα μείνουμε ευχαριστημένοι: Οι "προοδευτικοί" (επειδή ο Έλληνας δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ φασισταριό), οι "συντηρητικοί" (επειδή παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι αλιείας ψήφων από το ακροδεξιό ακροατήριο, όταν δεν το ερεθίζουμε ούτε του βάζουμε χέρι για τον αριβισμό και τη βλακεία του), οι φασίστες (χωρίς εισαγωγικά) επειδή το βούτυρο συνεχίζει να αλείφεται ανενόχλητο στο ψωμί τους.
Ε, λοιπόν, εγώ απαντώ σε όλους τους "ανωτέρω" πως, κατά την άποψη μου, όποιος ψηφίζει φασισμό, είναι φασίστας με περικεφαλαία ο ίδιος. Η ψήφος του νομιμοποιεί ή όχι τα τέρατα με τα μαύρα ρούχα και IQ...καλαμποκιού να βρίζουν, να δέρνουν, να προσβάλλουν, να σπεκουλάρουν; Η ψήφος του επιτρέπει ή όχι στα ναζιστικά θηρία να υποστηρίζουν με λόγια και έργα όλα τα ρατσιστικά παραληρήματα, το μίσος εναντίον κάθε κοινωνικής ομάδας που δεν είναι του γούστου και της "ιδεολογίας" τους; Η ψήφος του καθιστά ή όχι τον υπόκοσμο αυτό σε μελλοντικό θεσμικό και εξωθεσμικό ρυθμιστή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος;
Καμιά συμπάθεια δεν μου περισσεύει για τους ψηφοφόρους και συμπαθούντες του ελληνικού ναζιστικού κόμματος. Τους θεωρώ απόλυτα συνυπεύθυνους για όλα τα δεινά που θα φέρει στη χώρα η παραπέρα άνοδος ποσοστών και επιρροής των φασιστικών ιδεών. Ας μην κρύβονται πίσω από πολιτικάντικες δικαιολογίες και μηδενιστικά παραληρήματα - ελπίζω και εύχομαι να μη φτάσει ποτέ η δραματική εκείνη ώρα που θα σκεφτούν πως κάλλιο να είχαν κόψει το χέρι τους, παρά να ψηφίσουν τα θηρία. Κι ας μην "τσιμπάνε" στις δήθεν πατριωτικές κορώνες: Κάθε φορά που στον τόπο αυτό επικράτησαν εθνικιστικές ακρότητες και "Μεγάλες Ιδέες", η πατρίδα τραυματίστηκε βαριά κι έκανε χρόνια πολλά να συνέλθει.
Υπάρχουν πολλά και σοβαρά που πρέπει να διορθωθούν στον τόπο: Η ποιότητα του πολιτικού συστήματος, η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια, η Δημόσια Διοίκηση, η μεταναστευτική πολιτική, το Σύνταγμα - όλα αυτά θα καλυτερέψουν αν οι Έλληνες πάρουμε αποφασιστικά την τύχη της χώρας στα χέρια μας με σεβασμό στη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη, την ανθρωπιά, ΟΧΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ. Οι φασιστικές ιδέες κόστισαν στην ανθρωπότητα εκατομμύρια νεκρούς, πόνο, θλίψη, δυστυχία. Ποιό "αστείο" της Ιστορίας επιχειρούν οι σημερινοί αφελείς συνέλληνες συμπαθούντες του φασισμού να επιβεβαιώσουν; Η Ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται ως φάρσα, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η φάρσα αυτή δεν θα έχει τραγική κατάληξη. Για να μην πω, μοιραία για τον τόπο κατάληξη.
ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΦΑΣΙΣΜΟ; ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΟΥ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΩΝ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ...ΦΟΥΜΑΡΑ...

Γιώργος Ανδρέου


Η Κύπρος, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη,
η ελληνική συμπαράσταση και άλλα μυθεύματα...

Πρόσφατα βρέθηκα στην Κύπρο για τη συναυλία αλληλεγύης στη Λεμεσό (Απρίλιος 2013). Το νησί γλύφει τις πληγές του και προσπαθεί να διαχειριστεί   την επόμενη μέρα της πιο μεγάλης του καταστροφής μετά την τουρκική εισβολή. Διάχυτη στην ατμόσφαιρα είναι η κατάπληξη για τον κυνισμό, την τιμωρητική νοοτροπία και τον υφέρποντα εθνικιστικό ρατσισμό της ευρωπαϊκής απόφασης.
Ο ευρωπαϊκός Βορράς (που παριστάνει την αθώα παρθένο, την άμεμπτη σκανδάλων και πάσης φύσεως οικονομικών και πολιτικών τακτικισμών) κοιτά αφ' υψηλού τον "φουκαρά" Νότο, με την "οικονομία-καζίνο", το "πάρτυ των επιτοκίων" κλπ κλπ, λες κι ο καπιταλισμός μόνο στην Κύπρο ευδοκίμησε, ενώ στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο δεν έχει ακούσει τίποτα από μόχλευση, ασφάλιστρα κινδύνου, μανιπουλάρισμα αγορών, σπεκουλαδόρους και ραντιέρηδες. Αλλά όλα αυτά τα έχετε ήδη διαβάσει και σχολιάσει. Ας περιοριστώ λοιπόν σε μερικά (θλιβερά αλλά εξαιρετικά χρήσιμα, πιστεύω) συμπεράσματα: Δεν υφίσταται σήμερα καμιά Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μόνο ο τσαμπουκάς του ισχυρότερου.
Η επί δέκα αιώνες αιματοβαμμένη Ευρώπη επιστρέφει στον εθνικισμό και γυρίζει την πλάτη στο φεντεραλισμό.
Οι αποφάσεις που διαλύουν χώρες και λαούς, λαμβάνονται από οργανισμούς, πρόσωπα και διοικητικά σχήματα που δεν έχουν την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, αντιθέτως παραβιάζουν κατάφορα κάθε έννοια δικαίου και συντεταγμένης δημοκρατικά πολιτείας ή θεσμικής υπερεθνικής ένωσης.
Ειδικά στην Κύπρο, οι "εταίροι" τιμωρούν την αποφασιστική απόρριψη του σχεδίου Ανάν (του πιο εγκληματικά απειλητικού σχεδίου που αντιμετώπισε τα τελευταία τριάντα χρόνια ο Ελληνισμός).
Ας μην περιμένουμε οι Έλληνες καμιά εκδήλωση αλληλεγγύης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να ξεκινάει από πρωτοβουλία των αρχόντων - μόνο οι ευρωπαϊκοί λαοί, όταν εξεγερθούν ενάντια σ' αυτή την οικονομικίστικη φρίκη, μπορούν  να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια ακύρωσης του εφιαλτικού σχεδίου σύνθλιψης κάθε κοινωνικής κατάκτησης στην Ευρώπη, με παράλληλη δουλεία των κρατών σε αδηφάγους τραπεζίτες και σπεκουλαδόρους των "αγορών".
Ο Ελληνισμός επιβάλλεται άμεσα να συσπειρωθεί και να αποφασίσει την εθνική στάση του απέναντι στους τρομακτικούς κινδύνους που γιγαντώνονται όσο η εθνική δυναμική αποδυναμώνεται.
Και δύο λόγια αγανάκτησης για την αντιμετώπιση της νέας Κυπριακής τραγωδίας από το ελλαδικό μιντιακό κατεστημένο και την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο ντροπή και θλίψη προκαλεί η στάση τους, στάση χειρότερη κι από των επικυρίαρχων της Ευρώπης, στάση νικημένων ανδρεικέλων. Αντί να σταθούν με κάθε δυνατή ενέργεια στο πλευρό των Κυπρίων, περιορίστηκαν στο να ψελλίζουν τα σικέ επιχειρήματα των Ευρωπαίων πατρώνων τους, χωρίς αιδώ, χωρίς συνείδηση των ευθυνών τους απέναντι στο έθνος. Η ιστορική κρίση των επιλογών τους θα προκύψει αμείλικτη, όταν η καταστροφική εποχή των Μνημονίων αξιολογηθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Ιδού και το τελευταίο (αλλά εξίσου λυπηρό) συμπέρασμα:
-Η Ελλάδα αυτή την κρίσιμη ώρα κυβερνάται από πολιτικό προσωπικό ανάξιο των περιστάσεων, ανίκανο να διεκδικήσει και να προασπίσει το εθνικό συμφέρον. Η Ελλάδα κι ο Ελληνισμός σήμερα κινδυνεύουν εξίσου από τις επιβουλές των "απ' έξω" και τις επιλογές των "από μέσα", των "δικών μας". Δυστυχώς..

Γιώργος Ανδρέου

 

Η δημοκρατία μας κινδυνεύει...

Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ, τα γεγονότα με αναγκάζουν - από τη μια το νεοναζιστικό φαινόμενο, από την άλλη η τρομοκρατική έξαρση, κι ανάμεσα τα "πειραγμένα" προπαγανδιστικά videos μιας καθεστωτικής (σκληρά) δεξιάς πολεμικής προς την "κυβερνητικής προοπτικής" αριστερά. Κι η αριστερά όμως δεν είναι αθώα - χρόνια δήλωνε πως οι νόμοι "πέφτουν" στο πεζοδρόμιο, πως το ελληνικό σύνταγμα δεν τη δεσμεύει παντού και πάντα κλπ κλπ. Μ' αυτά και μ' αυτά φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε την εξαθλίωση γύρω να μετατρέπεται σε τυφλή οργή όλων εναντίον όλων. Και στην ένταση αυτή πρωτοστατεί φυσικά η κυβέρνηση - έχοντας επιλέξει τη λεγόμενη «αδέκαστη αντιμετώπιση» κοινωνικών διαμαρτυριών και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων.
Όμως η κοινωνία βλέπει πως τα κηρύγματα ισονομίας είναι κούφια - δεν εφαρμόστηκαν στους υπαλλήλους της βουλής, δεν εκφράζονται στο φορολογικό νομοσχέδιο (που άλλη μια φορά λεηλατεί τους μη έχοντες), δεν "ακουμπούν" τους αληθινούς υπεύθυνους της ελλαδικής κατάντιας. Αντιθέτως εξαντλούν την αυστηρότητα τους όπου...τους παίρνει. Το παιχνίδι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Η κουλτούρα της δεξιάς στην Ελλάδα βαρύνεται από το μετεμφυλιακό ρεβανσισμό, τα Μακρονήσια, τις θανατικές καταδίκες για πολιτικά αδικήματα κλπ. Ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος (προς τιμήν του) σταδιακά απομακρύνθηκε από το νοσηρό (αντικομμουνιστικό στη βάση του) αυτό τοπίο, στηρίζοντας μια μετριοπαθή διαχείρηση των ιδεολογικών διαφορών στον κοινωνικό στίβο. Το παράδειγμα του ακολούθησαν όλοι οι μετέπειτα ηγέτες της δεξιάς στη χώρα μέχρι πρόσφατα. Η τελευταία ηγεσία όμως (ενοχλημένη από την ενδυνάμωση της αριστεράς) αλλάζει το παιχνίδι προκρίνοντας την πολιτική της έντασης, βγάζοντας από τη ντουλάπα τους μετεμφυλιακούς σκελετούς. Ο απαράδεκτος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο επηρμένος υπουργός δικαιοσύνης, ο κυνικός υπουργός ανάπτυξης, ο στυγνός υπουργός οικονομικών - όλοι τους με τα έργα και τις ημέρες τους πριονίζουν το κλαδί της κοινωνικής ανεκτικότητας που είναι απαραίτητη στη σημερινή οδυνηρή πολιτικοοικονομική συγκυρία.
Η συγκυβέρνηση παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά: Η φτώχεια, η δυστυχία, η εξαθλίωση δεν είναι καλοί συνομιλητές, κι αν οι κυβερνώντες δεν αλλάξουν το τροπάρι θα βρεθούν με όλη την κοινωνία απέναντι. Όσο καταπιάνονται με υποκριτικό a la carte "νοικοκύρεμα", έχουν προσωρινά μαζί τους το μικροαστικό ακροατήριο. Όσο όμως το μακρύ τους χέρι πλησιάζει προς τη μικροϊδιοκτησία, τις συντάξεις, τα ελάχιστα "προνόμια" που έχει θεμελιώσει με μόχθο ζωής η μεσαία τάξη της χώρας, θα δρέψουν τους αληθινούς καρπούς της επιπολαιότητας τους. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά - γι' αυτούς, αλλά κυρίως για τη χώρα και τη δημοκρατία. Ας προσέξουν...

Γιώργος Ανδρέου

 

Θεωρίες συνωμοσίας...

Έχω ένα φίλο ...συνωμοσιολόγο. Γι' αυτόν, δεν υπάρχει τίποτε που να συμβαίνει στο παγκόσμιο χωριό, χωρίς μια συνωμοτική, καλά κρυμμένη, πρωτοβουλία "γνωστών" σκοτεινών κύκλων. Αυτοί οι κύκλοι ξεκινούν από  λέσχες τύπου Bilderberg και καταλήγουν σε οικονομικά funds με σχέδια παγκόσμιας επικυριαρχίας - όλα αυτά πασπαλισμένα με μαϊντανό πολιτικών σχεδιασμών και σωρεία σπέκουλας περί δημοσίων προσώπων που υπηρετούν τα καταχθόνια    projects με μασονική αδιαφάνεια, ακατάβλητη επιμονή και αξιοθαύμαστη οργανωτικότητα. Όλα αυτά τα πολλά χρόνια που παραμένουμε φίλοι, τον ειρωνεύομαι, τον αμφισβητώ, αντλώ από λογικά επιχειρήματα τα όπλα για να αντιμετωπίσω την (κατά την - μέχρι πρότινος - γνώμη μου) αφέλεια, την υπεραπλούστευση, το φανατισμό. Όλα αυτά μέχρι πριν από λίγες μέρες, όταν η γνωστή (γιγαντιαίας δυναμικής) γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε επίσημα πως, μόνο από την παραθαλάσσια περιοχή της Κρήτης, ο κύκλος "τζίρου" της εξόρυξης (του εκεί υπάρχοντος) φυσικού αερίου πλησιάζει το Ελληνικό δημόσιο χρέος. Κάτι άναψε μέσα μου, ένα φλασάκι (όπως λένε οι πιτσιρικάδες): Θυμήθηκα τη λίστα Χριστοφοράκου (που εξαφανίστηκε), τη λίστα Λαγκάρντ (που ακόμα αναζητείται), τη σπουδή του Γ. Παπανδρέου να μας κλειδώσει στο ΔΝΤ, το κούρεμα (PSI) που κούρεψε κυρίως εμάς αλλά όχι το χρέος μας, το Βενιζέλο που πρωτοστάτησε στη ρύθμιση (σε ενδεχόμενη δικαστική διευθέτηση των χρεών του Ελληνικού Δημοσίου) που ορίζει το αγγλικό δίκαιο ως αρμόδιο να αποφασίσει. ¶κουσα τους τρεις τις συγκυβέρνησης πριν και μετά τις εκλογές (και ντράπηκα για τις κωλοτούμπες τους). Διάβασα για τους επιτρόπους που θα ορίσουν οι δανειστές μας, ώστε να ελέγχουν ασφυκτικά κάθε μελλοντική κερδοφορία μας, φροντίζοντας να εισπραχθεί άμεσα επ' ωφελεία τους. Παρακολουθώ στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο την απαξίωση των πολύτεκνων, την εξουθένωση μέσω υπερφορολόγησης όλων των μικρομεσαίων, μαθαίνω για τις 30000 (!) εντολές διακοπής ρεύματος μηνιαία, τις 3500 (!!!) αυτοκτονίες. Διαβάζω πως η ανεργία αγγίζει επισήμως το 25% (και ανεπισήμως το 40%), πως η Αθήνα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε επίπεδο ποιότητας ζωής από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διαβάζω χίλια δυο αντίστοιχα και φρίττω! Ε λοιπόν ναι, η διεθνής συνωμοσία έχει βάλει στόχο την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, δεν εξηγείται αλλιώς. Ή μήπως εξηγείται; Μήπως οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι; Ναι, αλλά αν δεν είναι ανίκανοι (αν, λέω), τότε γιατί συμπεριφέρνονται έτσι; Μήπως "εκ προθέσεως"; Και καλά οι Έλληνες κυβερνώντες - οι Ευρωπαίοι όμως; Κι εκείνοι ανίκανοι είναι, ή μήπως δεν είναι, αλλά υπηρετούν κάποιο σχέδιο; Κι οι προτάσεις, οι δηλώσεις, τα συμπεράσματα - γιατί όλα τους είναι πάντα συγκαλυμμένα ή απροσχημάτιστα εχθρικά προς την Ελλάδα; Γιατί δεν δηλώνουν απερίφραστα πως ποτέ δεν θα βγει η χώρα μας από το ευρώ; Γιατί δολοφονούν (με τα αλληλοσυγκρουόμενα δογματικά τους "θέσφατα") το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα του τόπου μας; Μήπως επειδή η Ελλάδα στ' αλήθεια είναι "μαγαζί γωνία", μήπως επειδή όντως έχει πλούσιο υπέδαφος και βέβαια καταπληκτικό κλίμα, τα σπουδαιότερα αρχαία μνημεία της ανθρωπότητας, 15.000 χιλιόμετρα παραλίας κλπ κλπ κλπ; Μήπως ζούμε ένα άλλο είδος πολέμου; Όπου κάποιοι έφτιαξαν ένα νόμισμα που τους συμφέρει ενώ καταστρέφει τους "συνεταίρους" τους; Όπου αυτοί οι κάποιοι (έχοντες) επιτίθενται (με όπλο την Οικονομία) στους υπόλοιπους (μη έχοντες); Μήπως αυτό που ονομάζουμε ενιαία Ευρώπη (με όλα τα ανθρωπιστικά, πολιτισμικά και λοιπά παραφερνάλια) δεν είναι παρά αλληλοσυγκρουόμενοι δεσμοί αδίστακτων συμφερόντων; Μήπως έχει δίκιο ο φίλος μου; Μήπως;  

Γιώργος Ανδρέου

 

Ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο...

Ύπουλα, αθόρυβα επιστρέφει ο χειμώνας. Μετά την αυταπάτης καλοκαιρινής αμεριμνησίας, μετά το συμβιβαστικό φθινόπωρο, έρχεται η ώρα της οδυνηρής αφύπνισης. Ποιοι είμαστε; Πού μας πάει το κύμα του καθημερινού παραλογισμού; Γιατί δεν αντιστεκόμαστε, γιατί στέκουμε άπραγοι, σαν τους Εβραίους στις πύλες του ¶ουσβιτς; Γιατί; Επιτέλους, τι έχουμε ακόμα στο σεντούκι, τόσο σπάταλο, τόσο ατομικά πολύτιμο, ώστε να φοβόμαστε να τα παίξουμε «όλα για όλα»; Λίγες μέρες πριν ήταν η επέτειος της ίδρυσης του ΕΑΜ. Το δικό μας ΕΑΜ πότε θα ιδρυθεί; Δεν είναι το οικονομικό ζήτημα το μείζον, ας με συγχωρήσουν οι συνέλληνες που υποφέρουν - το μείζον είναι πως δια μέσου του οικονομικού ολέθρου γκρεμίζεται η ψυχική, η ηθική και η συναισθηματική δυναμική του Έθνους. Αφήστε τα θλιβερά παπαγαλάκια των media να σκούζουν για τους απατεώνες, τεμπέληδες, φοροφυγάδες Έλληνες. Όχι, δεν είμαστε - η πλειοψηφία - ούτε λαμόγια ούτε απάτριδες. Ναι, λαθέψαμε πολλές φορές - ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω· τον τόπο μας όμως τον στήσαμε στα πόδια του μετά από τρεις συμφορές (Μικρασία, Εμφύλιο, Χούντα), μορφώσαμε τα παιδιά μας, στήσαμε ¶μυνα, Υγεία, Πρόνοια. Σύμφωνοι, δεν τα κάναμε όλα όπως έπρεπε, και οφείλουμε να τα εξελίξουμε, νατα αναπροσαρμόσουμε, να τα βελτιώσουμε - ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΣΥΘΕΜΕΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΝΗΛΕΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ. Ολόκληρη η Ευρώπη, ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε θεμελιακές προκλήσεις, οδηγούμαστε (με το λουλούδι ή με το μαχαίρι) στη διαμόρφωση καινούργιου κοινωνικού συμβολαίου, στην ενεργοποίηση σεισάχθειας του 21ου αιώνα - δεν γίνεται το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε βάρος του υπόλοιπου 90%! Κι ενώ ο Κόσμος αλλάζει θεμελιακά, οι Έλληνες εξωθούμαστε σε αυτομαστίγωση διαρκείας, επειδή (ισχυρίζονται εκείνοι που χρόνια μας κολάκευαν ως λαό περιούσιο) είμαστε απλά...μπαταχτσήδες! Κι άλλο καημό δεν πρέπει να έχουμε από το να επιστρέψουμε τα...λεφτά, κι όσο για τα υπόλοιπα «γαία πυρί μιχθήτω», ας πάει κατά διαβόλου η ζωή του κοσμάκη, το δικαίωμα του στην ελπίδα, στην προσδοκία της ευημερίας, της αρμονίας, της χαράς, της ευτυχίας. «Μακροπρόθεσμα», ουρλιάζουν τα φερέφωνα -όλα θα διορθωθούν-. «Μακροπρόθεσμα» απαντά ο μέγιστος (οικονομολόγος) Κέϋνς «θα είμαστε όλοι πεθαμένοι». Γι' αυτό λοιπόν, τώρα είναι η ώρα του..Γιάννη Βαλαώρα (όπως αλάλαζαν οι Λαρισαίοι στο γήπεδο της ΑΕΛ), η ώρα του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου: μαρκάρισμα σ' όλο το γήπεδο, ασφυκτικό πρέσσιγκ, αιφνιδιαστικές αντεπιθέσεις και πολλά γκολ. Και κόκκινη κάρτα στα ντόπια φερέφωνα, τους νενέκους που μπερδεύουν το νόμιμο με το ηθικό και την π... (συγχωρήστε με) με τη βούρτσα...

Γιώργος Ανδρέου

 

Η επαναδιαπραγμάτευσή τους...

 «Επαναδιαπραγμάτευση» - η λέξη που νίκησε στις εκλογές. Η λέξη που γέννησε ελπίδες στους Έλληνες. Η λέξη που εξαφανίστηκε από τα στόματα των νικητών την επομένη ακριβώς της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου. Υπάρχει, άλλωστε, ιστορικό προηγούμενο: «Λεφτά υπάρχουν» - του Γ. Α. Παπανδρέου. Τη συνέχεια την ξέρουμε, τη ζούμε στο πετσί μας όλοι Η «επαναδιαπραγμάτευση» λοιπόν (ακόμα) αναζητείται. Και δεν πρόκειται να βρεθεί. Θα βρεθούν όμως (με το στανιό φυσικά) όλα τα μέτρα που ικανοποιούν τους τοκογλύφους «συνεταίρους| μας και εξαθλιώνουν τον Ελληνικό λαό, το λαό που οι πολιτικοί μας προϊστάμενοι κατάντησαν (άδικα) περίγελω της οικουμένης. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, κι ο λαός μας φέρει την ευθύνη της ευπιστίας  - καλόπιστης ή ιδιοτελούς. Ας πρόσεχε, όταν είχαν (πριν τις εκλογές) πέσει πάνω του όλα τα καθεστωτικά media, όλα τα παπαγαλάκια της Ευρωζώνης και των αγορών, όλοι οι πολύφερνοι «αναλυτές» που «για το καλό του» τον συμβούλευαν να ψηφίσει «επαναδιαπραγμάτευση» - επαναδιαπραγμάτευσηnπού θα αναλάμβαναν να φέρουν σε πέρας ποιοι; Εκείνοι που τον έφερανnστα Μνημονιακά του χάλια!  Και οι «επαναδιαπραγματευτές» νίκησαν και σχημάτισαν κυβέρνηση. Και της κυβέρνησης αυτής προΐσταται ποιος, ως πρωθυπουργός; Εκείνος που έσκιζε τα ρούχα του εναντίον της Τρόικα και των μνημονιακών πολιτικών και ορκιζόταν πως θα «αλλάξει το μίγμα» υπέρ της ανάπτυξης και κατά της ύφεσης. Από κοντά ο άλλος που σαν υπουργός οικονομικών χαντάκωσε τη χώρα (με τους τεμενάδες στο εξωτερικό και την ψευτομαγκιά στο εσωτερικό). Τρίτος (ως νέος Σάντσο Πάντσα και ιππότης της ελεεινής μορφής μαζί) ο «αριστερός» δικηγόρος με την ξύλινη γλώσσα και τον κωμικό ναρκισσισμό της καθαρευουσιάνικης παπαγαλίας. Αυτοί όλοι εκλέχτηκαν για να «επαναδιαπραγματευτούν», και φυσικά δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι, απλά διάλεξαν τα γνωστά (ίδια πάντα) θύματα και τα στέλνουν άλλη μια φορά στο σφαγείο.  Και καλά, αυτοί δεν έχουν τσίπα, τα «γυρίζουν» από τη μια στιγμή στην άλλη. Εμείς, ο «περιούσιος λαός», θα σκύψουμε το κεφάλι και θα δεχτούμε να μας θυσιάσουν, στην ψύχρα, οι ψεύτες, οι κλέφτες, οι οσφυοκάμπτες των ξένων Ισχυρών, οι ζάπλουτοι φοροφυγάδες, οι εθνικοί προμηθευτές; Θα αφήσουμε (στο όνομα μιας αναγκαίας μεταρρύθμισης του κράτους μας), τα φερέφωνα των δανειστών να πυροβολούν επί δικαίων και αδίκων στην ταλαίπωρη χώρα, «ξεχνώντας» για ποιο λόγο χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση, ποιοι επωφελούνταν τόσα χρόνια από το Ελλαδικό μπάχαλο, και κυρίως, ποιοι μας κατάντησαν σ' αυτά τα χάλια; Αν υποψιαστώ πως όλα αυτά τα προκάλεσε η γριά με τη σύνταξη των 500 ευρώ, ο ιδιωτικός υπάλληλος των 700 ευρώ κι ο άνεργος απόφοιτος των ΑΕΙ, θα πεθάνωωωω...

Γιώργος Ανδρέου

 

Πολιτικό σύστημα, παλιό και νέο...

Όταν το ΔΝΤ πήγε στην Τουρκία, έφυγε όταν ο Ερντογκάν ήρθε (από το πουθενά) και έστειλε στα αζήτητα ολόκληρη την τότε Τουρκική πολιτική τάξη (Γιλμάζ, Τσιλέρ κλπ). Διακινδυνεύω την πρόβλεψη πως αυτό ακριβώς συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα «της Μεταπολίτευσης» (φάνηκε από τη σύσταση της νέας κυβέρνησης) δεν έχει πια κανένα άσσο στο μανίκι του, καμία φρέσκια ιδέα, κανένα νέο, άφθαρτο, πολιτικό πρόσωπο που να πάρει στην πλάτη την «αστική» πολιτική τάξη της χώρας. Η σήψη είναι τόσο μεγάλη, η ατολμία τόσο κραυγαλέα, η διαχειριστική αδυναμία τόσο φανερή, που σου έρχεται να βάλεις τα γέλια (αν δεν έχεις πριν μπήξει τα κλάμματα).  Ποιός πολιτικός της νυν κυβέρνησης θα τολμήσει να πάρει αποφάσεις που θα φτωχύνουν κι άλλο τους απελπισμένους Έλληνες - και πώς θα τις εφαρμόσει; Ακόμα και τα ...τανκς να κατεβάσει, είναι εντελώς βέβαιο πως οι οδηγοί τους θα ενωθούν με το μεγάλο πλήθος των συνανθρώπων μας που βιώνουν ανθρωπιστική κρίση σχεδόν εφάμιλλη εκείνης της Κατοχής 1941-1944. Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να συμβούν όταν η κοινωνία βιώνει μια στοιχειώδη ευμάρεια - σε περιόδους κρίσης οι σκληρές αποφάσεις πέφτουν στο κενό, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Η χώρα χρειάζεται νέο κοινωνικό συμβόλαιο, χτίζοντας (κι αποκαθιστώντας) σχέση εμπιστοσύνης με ένα πλήρως ανανεωμένο πολιτικό σύστημα, ένα σύστημα που θα έχει στείλει σπίτι τους (ή φυλακή) όλους τους διαπλεκόμενους «κύριους Τίποτα» (τύπου Τσοχατζόπουλου), ένα σύστημα που θα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα του Ελληνικού λαού να ζήσει αφέντης κι όχι δούλος στον τόπο του, ένα πολιτικό σύστημα που θα αντισταθεί στις αισχρότητες του Ευρωπαϊκού πολιτικού προσωπικού, προβάλλοντας το απλό επιχείρημα: Αν δεν θέλετε να μας βοηθήσετε έντιμα, αγαπητοί συνέταιροι (κι όχι «δανειστές», τι άθλια διατύπωση), αυτό απλά σημαίνει πως πιστεύετε ότι βρήκατε τη χρυσή ευκαιρία να μετατρέψετε τη χώρα μας σε προτεκτοράτο. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Η Ελλάδα, ως μαγαζί γωνία, ενδιαφέρει πολλούς «πονηρούς», που εκπροσωπούνται εντός συνόρων από το ικανό πλήθος  όσων μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν. Και τι λένε όλοι αυτοί οι αθεόφοβοι: Πώς πρέπει να ...πεθάνουμε, για να μας σώσουν ...μετά θάνατον! Έλεος, «ισότιμοι εταίροι» μας, έλεος. ¶λλο να μεταρρυθμίσουμε το κράτος (που το κατάντησαν έτσι εκείνοι ακριβώς που στηρίξατε με νύχια και με δόντια για να μας ...ξανασώσουν στη σημερινή άθλια συγκυρία), κι άλλο να εξαθλιωθούμε, πληρώνοντας (ξανά και ξανά) τις εγκληματικές αστοχίες του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος που συνεχίζει τις ...φιλότιμες προσπάθειες να μετατρέψει οριστικά τη χώρα σε τριτοκοσμικό μαγαζί του Ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, ξεπουλώντας μπιρ παρά τον εθνικό μας πλούτο...

Γιώργος Ανδρέου

 

Τραγούδι: ¶γιος ο έρωτας - Γιώργος Ανδρέου
Ακούστε...
Διάρκεια: 04:02 - (1.178KB)
Στίχοι: Διονύσης Καρατζάς / Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
 

iΟ Γιώργος Ανδρέου στο αρχείο του Ως3: Λόγια στοiχαρτί

 
Ιούλιος 2019
Editorial
Περιεχόμενα
Παράθυροiμεiθέα
του Γιώργου Ανδρέου
Διογένους Λέξεις
του Διογένη Δασκάλου
Ρεύμα...
του Σπύρου Ορνεράκη
Σκάντζα Βάρδια
του Μπάμπη Ξαρχάκου
Ζαπink
του Soloup
Ταξίδιiστοiχρόνο
του Νίκου Ζερβονικολάκη
Χώστρια
Ωστρικήiσκόνη
Συνεντεύξεις
Λόγιαiστοiχαρτί
Πολιτική
ΑποστολήιτουιΩς3
Βιβλίο
Τόπος
Ζωντανόςiπλανήτης
Μουσική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Εικαστικά
Χορός
Φωτογραφία

Αφιερώματα
Οι άνθρωποι που ήθελαν
να αλλάξουν τον κόσμο!