iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑφιερώμαται

iΑrtως Radio

iΑrtως TV

iExodως3

 
Editorial  

EDITORIAL
Της Νατάσας Ξαρχάκου

Τα ξύλινα τείχη...

Η ζωή μας είναι γεμάτη από υψωμένους τοίχους. Πότε φτιαγμένους από κρύα και σκληρή πέτρα και πότε από ανθρώπινους φραγμούς. Οι δεύτεροι απροσπέλαστοι πολλές φορές. Δεν γκρεμίζονται, δεν ισοπεδώνονται. Γιατί έχουν συνείδηση. Γι' αυτό. Πώς να προσπεράσεις, πώς να προχωρήσεις, όταν σου βάζουν τόσα εμπόδια;
Τα θέλω μας μεγάλα. Τα ιδανικά μας, όμως; Συνηθίσαμε να κάνουμε τα εύκολα δύσκολα, γιατί συνηθίσαμε στη δυσκολία. Σαν παράλογη ανάγκη καθημερινής διαβίωσης! Πώς είναι δυνατόν να γελάει κάποιος στη μέση του δρόμου και τα βλέμματα να καρφώνονται πάνω του; «Γιατί γελάει;» Γιατί μπορεί, γι' αυτό!
Με τόσα ανάποδα πράγματα -που από πού να το πιάσεις και που να τελειώσεις- το «Κραχ» που μας χτυπά την πόρτα, την ανικανότητα των πολιτικών «κεχρισμένων», τις έχθρες και τα μιάσματα του τόπου τούτου και μια γενικότερη απαισιοδοξία που έχει πιάσει τους πάντες, τελευταία, ή τα γέλια θα βάλεις ή τα κλάματα. Το γέλιο, όμως, θα κάνει την εντύπωση και τη διαφορά! Ειδικά, εκείνο που συνοδεύεται από γυαλιστερό ματάκι. και μετά, ήρθαν τα «Πουλιά» (επίκαιρη ταινία του Χίτσκοκ, σε ριμέικ σύντομα).
Το χειμώνα έχουμε άνοιξη και το καλοκαίρι φθινόπωρο, αλλάζουν όλα γύρω μας κι εμείς, κυλάμε σαν τόπι σε κατηφόρα. Ο ένας πίσω από τον άλλο, γιατί μας ενδιαφέρει και ο άλλος. Αν το κάνει αυτός, τότε κι εγώ, αν το κάνουν πολλοί, άρα σωστό, και πάει λέγοντας. Ανθρώπινες «διαστροφές» (αλλιώς και εξυπνάδες), που δίνονται με τρόπο τόσο φυσικό και ανώδυνο, που τις απορροφούμε πλήρως, τις καταπίνουμε και όπου βγει. Πότε σταμάτησε να ξεσηκώνεται ο κόσμος; Τι συμβαίνει και συστηνόμαστε άβουλοι του καιρού μας; Γιατί δεν μπορώ να κλείσω το κινητό μου, το laptop και να πάρω άδεια; Η οικονομική κρίση που όλοι περνάνε τώρα, εμένα γιατί με επισκέφτηκε νωρίτερα; Αρχίζω να παραλογίζομαι ή όντως το αεροπλανάκι που είδα πάνω από το σύνταγμα, προχθές, ψέκαζε ύποπτα αέρια;
Θέλω, να θέλω και να μπορώ. Από φόβο μην κατηγορηθούμε ως εγωιστές, σε μια προσπάθεια υπέρμετρης ανθρωπιάς, καταντήσαμε να μην απαιτούμε για «εμάς», τα απλά και ανθρώπινα. Αυτά που μας γεμίζουν. Για τον καθένα διαφορετικά, αλλά εξίσου σπουδαία, πρέπει να υπάρχουν.
Να κοιμηθώ μέχρι το μεσημέρι(έστω μια μέρα), να κάνω ένα ταξίδι (και ας είναι μέχρι τη Χαλκίδα), να πιω καφέ σε μια πλατεία (του χωριού κατά προτίμηση), να προσφέρω το χέρι και ο άλλος να μη φοβάται να το πιάσει (και να επιμείνω). Απλά και ανθρώπινα.
Του δικού μας Βερολίνου το τείχος, πρέπει να γκρεμίσουμε. Για να πούμε πως κάναμε κάτι και εμείς. Για εμάς.

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις, πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική».

Κ.Π.Καβάφης

 

Νατάσα Ξαρχάκου

 

 

Tραγούδι: Σιωπή - Ξύλινα Σπαθιά
 
Στίχοι: Παύλος Παυλίδης, Μουσική: Ξύλινα Σπαθιά
 

 

 

 

Δεκέμβριος 2015
Editorial
Περιεχόμενα
Παράθυροiμεiθέα
του Γιώργου Ανδρέου
Διογένους Λέξεις
του Διογένη Δασκάλου
Ρεύμα...
του Σπύρου Ορνεράκη
Σκάντζα Βάρδια
του Μπάμπη Ξαρχάκου
Ζαπink
του Soloup
Ταξίδιiστοiχρόνο
του Νίκου Ζερβονικολάκη
Χώστρια
Ωστρικήiσκόνη
Συνεντεύξεις
Λόγιαiστοiχαρτί
Πολιτική
ΑποστολήιτουιΩς3
Βιβλίο
Τόπος
Ζωντανόςiπλανήτης
Μουσική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Εικαστικά
Χορός
Φωτογραφία

Μετάδοση
300 θεατρικών παραστάσεων
από το Ελληνικό και Ξένο Δραματολόγιο

18 χρόνια με το Ως3

Αφιερώματα
Οι άνθρωποι που ήθελαν
να αλλάξουν τον κόσμο!