Μουσική

Θέατρο

Κινηματογράφος

Βιβλίο

Εικαστικά

Χορός

Φωτογραφία

Φεστιβάλ


Απολαύστε υπεύθυνα


Απολαύστε υπεύθυνα
Απολαύστε υπεύθυνα1998 - 2014
ο πολιτισμός ως έχει!
Δείτε
 


 

 

 

 

 
Eικαστικά Μάιος 2014

Το Τέταρτο Μνημόνιο
Έκθεση μαθητών σχολής Ορνεράκη

   


Ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Τα αποτελέσματα του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου, είναι πια διεθνώς γνωστό πως δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα εξαθλίωσαν τον Ελληνικό λαό, που βιώνει μια νέα κατοχή.

Όσο για το επερχόμενο τρίτο, είναι μακρύτερο... Ξέρουμε καλά την γεύση από τα δύο προηγούμενα. Δεν πάει άλλο!!! Πρέπει να υπάρξει Ελληνική απάντηση. Kαι ποια είναι η απάντηση; το Τέταρτο Μνημόνιο, με όρους που προτείνει η ομάδα των σπουδαστών ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ Εφαρμοσμένες Τέχνες.

Για να μάθουν οι ξενέρωτοι Τροϊκανοί πως εκτός απ' το γκρίζο και την κατάθλιψη, υπάρχουν έννοιες και μέθοδοι που καταξιώνουν τους ανθρώπους δίνουν χαρά και ελπίδα, όπως : Το χρώμα, το σχέδιο και πάνω απ όλα το χιούμορ!

Καλούμε τον Ελληνικό λαό να αντιδράσει με την παρουσία του στην έκθεση των σπουδαστών που πραγματοποιείται στην έδρα τους Θήρας 19, Πλατεία Αμερικής στην Κυψέλη. Να είστε όλοι εκεί.

   


Διάρκεια: 30.9.22013 - 20.10.2013
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10πμ έως τις 20.μμ
Διεύθυνση: Θήρας 19, Πλατεία Αμερικής Κυψέλη, Τ.Κ. 112 57
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2108665611
e-mail : info@ornerakis.gr
url: www.ornerakis.gr

Mε την υποστήριξη του Ως3

4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

   

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διοργανώνει την 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο 2013 έως και τον Ιανουάριο 2014, φιλοξενώντας περισσότερους από 220 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Η  διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει μία δυναμική συνάντηση δημιουργών και κοινού, που θα βοηθήσει στην ανακάλυψη της σύγχρονης, σύνθετης καλλιτεχνικής πραγματικότητας της Μεσογείου αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Μουσεία, μνημεία, πινακοθήκες και άλλοι χώροι πολιτισμού της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τις πόρτες τους -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- και υποδέχονται για τέσσερις μήνες, ως τις 31 Ιανουαρίου 2014, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.

Σε χώρο πολιτισμού μετατρέπεται και το Περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Γ' Σεπτεμβρίου και Λεωφ. Στρατού), στο οποίο, για πρώτη φορά, σε έκταση 2.500 τ.μ., φιλοξενείται μεγάλο μέρος της Κεντρικής Έκθεσης της Μπιενάλε.

Στο Περίπτερο 6 θα γίνουν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου (20:00) τα εγκαίνια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη. Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει η εικαστική εγκατάσταση - περφόρμανς, 'The Circus Project' του Marcello Maloberti, στον ανοιχτό χώρο μπροστά από τις σκάλες του Περιπτέρου 6.
Τέσσερα παλιά αυτοκίνητα θα φωτίζουν μία τεράστια τέντα/ομπρέλα μέσα στην οποία θα κρέμονται από χρυσές κορδέλες εκατοντάδες καθρεφτάκια. Οι επισκέπτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να «βιώσουν» μία ατμόσφαιρα τσίρκου - πανηγυριού, την οποία θα ενισχύσουν ένας DJ που θα παίζει ξένη και ελληνική παραδοσιακή μουσική και η μπάντα 'Swing till you drop'.

Η διοργάνωση
Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση του τριμερούς προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη σύμπραξη της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης.
Τη γενική διεύθυνση και τον σχεδιασμό έχει η Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του ΚΜΣΤ, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια εκθέσεων. Επικεφαλής επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης «Παντού αλλά Τώρα» είναι η Αdelina von Furstenberg, ανεξάρτητη επιμελήτρια, παραγωγός ταινιών και διευθύντρια της ΜΚΟ ART for Τhe World. Την Μπιενάλε στελεχώνει ολόκληρη η επιμελητική ομάδα του ΚΜΣΤ, οι εργαζόμενοι και πολλοί εθελοντές.
Η Μεσόγειος ως γεωγραφικός χώρος και ως πεδίο μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας, είναι και φέτος η θεματική γύρω από την οποία αναπτύσσεται το πρόγραμμα με γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew» και διάρκεια από το 2011 έως το 2015.

Η Κεντρική Έκθεση
Παντού αλλά Τώρα (Everywhere but Now) είναι ο τίτλος που έδωσε η επικεφαλής επιμελήτρια Αdelina von Furstenberg στην Κεντρική Έκθεση της διοργάνωσης, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο ανταλλαγής και συνάντησης κατά το πρότυπο της Μεσογείου.
Η έκθεση 'Παντού αλλά Τώρα' εντάσσεται σε μια μακρά παράδοση της Μεσογείου, που πρεσβεύει το όραμα της άρσης, μέσω της τέχνης, κάθε διάκρισης και διαχωρισμού των ανθρώπων, με απώτερο σκοπό τη διεύρυνση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών. Θέλει να στρέψει την ανθρωπότητα προς την επιδίωξη υψηλοφρόνων στόχων, που θα κάνουν καλύτερο τον ταλαιπωρημένο κόσμο μας, σημειώνει η  Αdelina von Furstenberg.

Πάνω από 50 καλλιτέχνες από 25 χώρες, από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία -ανάμεσά τους η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο κινηματογραφιστής Τζαφάρ Παναχί, ο John Armleder και η Ghada Amer- θα παρουσιάσουν έργα ζωγραφικής, γλυπτά , φωτογραφίες,  βίντεο εγκαταστάσεις, φιλμ και περφόρμανς. Τα έργα των καλλιτεχνών λειτουργούν ως ένα είδος διαλόγου, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μέσο υπέρβασης των προκαταλήψεων και των πολιτισμικών φραγμών.

Εκτός από  το Περίπτερο 6 της ΔΕΘ, η  κεντρική έκθεση επεκτείνεται ακόμη στο Αλατζά Ιμαρέτ, το Γενί Τζαμί, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών). 

Τα «5Μ» στο  Κεντρικό Πρόγραμμα
Το Κεντρικό Πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει ακόμη έξι εκθέσεις των «5Μ».
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει με δύο εκθέσεις:
Α1. «Η συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη» στη Μονή Λαζαριστών (επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Αγγελική Χαριστού/ διαρκεί ως τις 31 Ιανουαρίου 2014). Πρόκειται για μία έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο συλλέκτη (1913-1990) με την ευκαιρία του επετειακού έτους με μία μεγάλης κλίμακας παρουσίαση της συλλογής και του αρχείου Κωστάκη: έργα που ακολουθούν το βλέμμα και την μέθοδο του συλλέκτη και ξεδιπλώνουν την ιστορία της συλλογής του.
Α2. «Παράδοση-Ανατροπή» στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι (επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά, Γιάννης Μπόλης/ 18 Σεπτεμβρίου 2013 - 15 Ιανουαρίου 2014).  Παρουσιάζονται έργα που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία χρόνια από δωρεές, αγορές αλλά και δάνεια προς το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και βρίσκονται μόνιμα στις Συλλογές του. Επιχειρείται η ανίχνευση ομοιοτήτων και διαφορών στη σύγχρονης τέχνη της Μεσογείου, και εξετάζεται η παράδοση ως κοινός παρανομαστή της αλλά και οι ραγδαίες τάσεις ανατροπής της. Κεντρική θέση κατέχει το τελευταίο έργο του Νίκου Αλεξίου,  σύνθεση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση «Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας»  (επιμέλεια: Ευαγγελία  Στεφανή, Αγγελική Κουκουβού, Θέμις  Βελένη/ 18 Σεπτεμβρίου 2013 - 31 Ιανουαρίου 2014).  Στην έκθεση, ένα αρχαίο κείμενο -το αρχαιότερο σωζόμενο ελληνικό «βιβλίο» της Ευρώπης, ο πάπυρος του Δερβενίου-, συνομιλεί με τρία σύγχρονα έργα του καλλιτέχνη Δημήτρη Ξο?νογλου: «Ο Σταυρός», «Ο Λόγος» και το «Θαύμα της Μεσογείου».

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει την έκθεση «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» (επιμέλεια: Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Νικόλαος Μπονόβας/ 19 Οκτωβρίου 2013 - 19 Ιανουαρίου 2014).  Η έκθεση εστιάζει στην ευρεία διάδοση της λατρείας ενός αγίου που παραμένει ζωντανή σε διαφορετικούς λαούς της Μεσογείου. Αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλούσιο εποπτικό υλικό καλύπτουν την περίοδο από τον 6ο αιώνα έως τις μέρες μας. 

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει με την έκθεση «Η μεσογειακή εμπειρία: Μεσόγειος ως χωροταξικό παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου» (επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος/ 18 Σεπτεμβρίου 2013 - 31 Δεκεμβρίου 2013). Παρουσιάζονται περισσότερα από 140 εμβληματικά έργα σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που διερευνούν διαισθητικά τη μεσογειακή   εμπειρία  μέσα από σχέσεις και συσχετισμούς, εντυπώσεις και βιώματα της καθημερινής ζωής .

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζει την έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» (γενική ευθύνη, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, επιμέλεια: Παναγιώτης Μπίκας, Ευαγγελία Τσαγκάλια/ 18 Σεπτεμβρίου 2013 - 31 Δεκεμβρίου 2013). Αναδεικνύονται οι σημαντικότεροι σταθμοί στο έργο της Βάσως Κατράκη , της σημαντικότερης Ελληνίδας χαράκτριας (βραβεύτηκε και στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1966) που με  το έργο της εικονογράφησε την πορεία του ελληνικού λαού στη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο.

Άλλες δράσεις
Το Κεντρικό Πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα αναπτυχθεί τους ερχόμενους μήνες περιλαμβάνει επίσης:
Το 3o Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης (επιμέλεια και συντονισμός: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου/ διάρκεια: 14-19 Οκτωβρίου 2013) με masterclasses, workshop που θα διερευνά τη σχέση της περφόρμανς με τη φωτογραφία, ημερίδα, συναυλίες πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής, προβολές βίντεο περφόρμανς και αφιερώματα. 
Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς (επιμέλεια-συντονισμός: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, συντονισμός ΠΔΚ: Δημήτρης Μιχάλαρος, 14-25 Οκτωβρίου 2013). Οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν αφότου η Μπιενάλε αρχίσει και να διαμορφώσουν τα έργα τους στην πορεία της διοργάνωσης. Μια σειρά από ομιλίες , παρουσιάσεις και άλλα δρώμενα θα πλαισιώνουν το εργαστήριο σε όλη του τη διάρκεια.
Διεθνές Συμπόσιο (Συντονισμός: Πάνος Κούρος, Ελπίδα Καραμπά). Το ΚΜΣΤ αποφάσισε να στηρίξει την υλοποίηση του προγράμματος Archive Public, Μέρος ΙΙ, που εξετάζει το ρόλο των αρχειακών πρακτικών στη συγκρότηση (πολιτικής) δημόσιας σφαίρας και στην παραγωγή «αγωνιστικών» παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους που αμφισβητούν την κυρίαρχη ηγεμονία και σχεδιάζουν δυνατότητες αλληλέγγυας δράσης.
Παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο. Το ΚΜΣΤ σε συνεργασία με την ομάδα UrbanAct σχεδίασε ένα πρόγραμμα εικαστικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο με τοιχογραφίες  σε επιφάνειες επιλεγμένων κτιρίων και σχολικών συγκροτημάτων.
Εκπαιδευτικά προγράμματα: Η έναρξη της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης προγραμματίστηκε έτσι ώστε να συμπίπτει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων της πόλης  θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα έργα σύγχρονων δημιουργών, να διερευνήσουν ζητήματα δημιουργίας στη Μεσόγειο και να εξοικειωθούν με τον θεσμό της Μπιενάλε. Θα υπάρξουν επίσης ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό.

Παράλληλο πρόγραμμα
Επιπλέον, θα υπάρξει παράλληλο πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με δράσεις που πραγματοποιούν φορείς της πόλης, υπό την αιγίδα της διοργάνωσης. Περιλαμβάνει τις εκθέσεις  «Βάνγκαρντ» και  «Γιώργος Λάππας. Ντοκουμέντα και γλυπτικά τοπία» στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, «Echi Οltremare / Μεσογειακές Αντηχήσεις. Bianco v/s Κountouras» στην Κάζα Μπιάνκα, «Ανα-δημιουργώ στην πόλη. Re-Act, Re-cycle Project» στο Goethe-Institut Θεσσαλονίκης, τις διαδικτυακές πλατφόρμες «White House Biennial» στον Λευκό  Πύργο και  «African Encounters in Thessaloniki» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) και αφιέρωμα στον πειραματικό και εικαστικό κινηματογράφο σε συνεργασία με το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην Ταινιοθήκη - Μουσείο Κινηματογράφου.
Πληροφορίες
Τοποθεσία: Περίπτερο 6, ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη και άλλοι χώροι και Μουσεία
Ημερομηνία: 18 Σεπτεμβρίου 2013 - 31 Ιανουαρίου 2014
Πληροφορίες: www.greekstatemuseum.gr


Λεονάρντο Ντα Βίντσι: O Άνθρωπος, O Εφευρέτης, H Ιδιοφυία...

Η έκθεση που φιλοξενήθηκε σε 20 χώρες του κόσμου με τίτλο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: O Άνθρωπος,
O Εφευρέτης, H Ιδιοφυία», θα παρουσιαστεί στον «Ελληνικό Κόσμο» από 18 Οκτωβρίου 2013.

   

Εφευρέτης, καλλιτέχνης, επιστήμονας, μηχανικός, γλύπτης, βιολόγος, μουσικός, αρχιτέκτονας , φιλόσοφος . O Λεονάρντο Ντα Βίντσι υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυία» που τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενηθεί σε πάνω από 20 πόλεις του κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Λατινική Αμερική, Καναδά) έρχεται από 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», για να παρουσιάσει τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου της μοναδικής αυτής ιστορικής φυσιογνωμίας.

Ως αρχέτυπο του «Αναγεννησιακού Ανθρώπου», όπως έχει χαρακτηριστεί, o Nτα Βίντσι υπήρξε γνώστης των τεχνών, της επιστήμης, της μηχανικής και της μουσικής. Η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυία», κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, αποκαλύπτει την πολυσχιδή δραστηριότητά του, όπως ποτέ ξανά στο παρελθόν. Παράλληλα εξερευνεί τους μύθους και τους θρύλους γύρω από τη ζωή του καθώς και τις εφευρέσεις του που ακόμη εντυπωσιάζουν 550 χρόνια μετά.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών: ιπτάμενες μηχανές, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό. Τα εκθέματα έχουν κατασκευαστεί υπό κλίμακα από μια παραδοσιακή ιταλική επιχείρηση η οποία εδώ και δύο αιώνες δημιουργεί ρέπλικες με βάση τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο Ντα Βίντσι. Οι μηχανές που παρουσιάζονται αποτελούν τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ελικοπτέρου κ.ά. και έχουν ανακατασκευασθεί βασισμένα στα σημειωματάρια που κουβαλούσε μαζί του για να καταγράφει τα ευρήματά του. Έχουν αποδοθεί με απόλυτη ακρίβεια χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής του όπως ξύλο, μέταλλο, ύφασμα και σχοινιά.

Οι μηχανές-κατασκευές συμπληρώνονται από εγκαταστάσεις multimedia που περιλαμβάνουν 55 προσομοιώσεις. Η έκθεση συνοδεύεται από οπτικοακουστικούς οδηγούς που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και περιγράφουν τη λειτουργία των μηχανημάτων αυτών. Οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν με τα μηχανήματα των οποίων η λειτουργικότητα περιγράφεται με λεπτομέρεια.

Οι κατασκευές που παρουσιάζονται στην έκθεση καλύπτουν τους περισσότερους τομείς επιστημονικής δραστηριότητας του Ντα Βίντσι και όλες τις κατηγορίες εφευρέσεών του, γεγονός που επιτρέπει στον επισκέπτη να προσεγγίσει τους προβληματισμούς του, να γνωρίσει τις λύσεις που έδινε αλλά και να περιεργαστεί τη σημερινή υλοποίησή τους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν 23 ψηφιακά αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης ζωγραφικών έργων του μεγάλου δημιουργού, ανάμεσά στα οποία η «Μόνα Λίζα», «ο Μυστικός δείπνος» και «Η κυρία με την Ερμίνα». Τα ζωγραφικά έργα βοηθούν τους επισκέπτες να καταλάβουν πώς συνδέονται τα αριστουργήματα του καλλιτέχνη με την αγάπη του για την επιστήμη και τη φύση. Κάθε έργο συνοδεύεται από τη δική του ιστορία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, την πιθανή προέλευσή του και τις στάσεις στην παγκόσμια περιοδεία του κατά τη διάρκεια των τελευταίων 550 χρόνων. Τα έργα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διακρίνει πιο καθαρά την εξέλιξη στο ύφος του καλλιτέχνη με την πάροδο του χρόνου.

Η έκθεση συμπληρώνεται από σημαντικό και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που συνδιαλέγεται απόλυτα με τα μοντέλα, προσφέροντας απαντήσεις και λύσεις στα ερωτηματικά και τις απορίες που αναγκαστικά γεννιούνται στο θεατή μπροστά στο μεγαλείο της ιδιοφυΐας του Ντα Βίντσι. Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται βίντεο από τη ζωή του, καθώς και ένας οπτικοακουστικός οδηγός με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του!

Άνθρωπος
550 χρόνια πριν, γεννήθηκε ένας άνθρωπος που θα άλλαζε τον κόσμο. Στις 15 Απριλίου 1452 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι γεννήθηκε στο Βίντσι - μια μικρή πόλη στην ιταλική επαρχία της Τοσκάνης. Ξεκινώντας από ταπεινή καταγωγή, ως γιος αγρότη, εξελίχθηκε στον πιο διάσημο καλλιτέχνη και επιστήμονα όλων των εποχών.

Εφευρέτης
Οι εφευρέσεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θέτουν νέα πρότυπα στους εξής τομείς:
Υδραυλικές μηχανές, π.χ. αντλίες
Μηχανικά μηχανήματα, π.χ. αυτοκίνητα
Πολεμικές μηχανές, π.χ. τανκ, κανόνια
Μηχανές πτήσης, π.χ. έλικας αεροπλάνου, αλεξίπτωτο
Χαρτογράφηση
Χρονομέτρηση
Καθ' όλη τη διάρκεια της σύλληψής τους, οι εφευρέσείς του ήταν τόσο προοδευτικές για την εποχή του που μόνο λίγες απ' αυτές μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα υλικά και κατασκευαστικές μεθόδους.

Ιδιοφυία
Ο Ντα Βίντσι μας κληροδότησε ένα θησαυρό επαναστατικών ιδεών και εφευρέσεων, κάποιες από τις οποίες εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Οραματίστηκε τον άνθρωπο της νέας εποχής, ο οποίος αναγεννάται μέσα από την επιστήμη και τη φιλοσοφία , απαλλαγμένος από το στενό ορίζοντα των αντιλήψεων της περιόδου του σκοταδισμού. Κρατώντας το νήμα της ιστορικών εφευρέσεων και ανακαλύψεών του, ο σημερινός παγκοσμιοποιημένος άνθρωπος ξεκίνησε νέες περιπέτειες στο μικρόκοσμο και το μακρόκοσμο της επιστήμης και επανασχεδίασε τον κόσμο, απεικονίζοντας νέες μορφές, ιδέες και αντιλήψεις, με όπλα την έρευνα και την τεχνολογία.


Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου 2013 μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2014
Πληροφορίες: 212 254 0000
Τιμές εισιτηρίων: ενηλίκων 7 ευρώ, παιδιών 4 ευρώ
Μέρες και Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα-Πέμπτη 9.00-13.30, Παρασκευή 9.00-20.00, Σάββατο 11.00-16.00, Κυριακή 10.00-18.00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

-Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000
-Στα καταστήματα Public
Public, Kαραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210
Public, Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126460
Public, Καράγιωργα & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300
Public, Ανδρέα Παπανδρέου 35, MALL Αμαρουσίου, τηλ. 210 6300023
Public, Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, MALL Αγίου Δημητρίου, τηλ. 210 9730006

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Λεωφορεία:
049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός, σταθμός Καλλιθέας

Εκτός από οικογένειες, η έκθεση απευθύνεται επίσης σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου.


Ανοιχτή  Τέχνη

   


Δημιουργήσαμε την Ανοιχτή  Τέχνη...

* επειδή η Απόκτηση Γνώσεων δεν Σταματάει Ποτέ,
* επειδή η Αξιοποίηση των Δυνατοτήτων κάθε ανθρώπου δεν έχει ημερομηνία λήξεως,
*επειδή η απόκτηση νέων Εφοδίων, είναι πολλαπλώς απαραίτητη και χρήσιμη, επαγγελματικά και προσωπικά,
* επειδή η σημερινή κατάσταση επιβάλλει να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και ειδικά οι Δημιουργοί να διδάξουν  την Αλήθειά τους με άξονα  την Τέχνη που υπηρετούν,
* επειδή η Γνώση είναι η γοητευτικότερη περιπέτεια του ανθρώπου και η αποτελεσματικότερη Άμυνα
* και επειδή σεβόμαστε την Διαρκή Ανάγκη των ανθρώπων για Μάθηση και  Άνθιση του Νου,
Καταθέτουμε με απόλυτη  αίσθηση ευθύνης την ταυτότητά μας, μέσα από τα ονόματα των διδασκόντων στην Ανοιχτή Τέχνη η οποία έχει έδρα:

Φιλελλήνων 17, Σύνταγμα-Aθήνα
www.anoixtitexni.gr
Έναρξη μαθημάτων: 29 Οκτωβρίου.
Εγγραφές - πληροφορίες: 6972 417 079, 6944 166 246
info@anoixtitexni.gr
Ανώτατο κόστος παρακολούθησης κάθε σεμιναρίου: 280 €.

(η σειρά ονομάτων είναι σχετική με τη σειρά μαθημάτων στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα):
Σωτήρης Δημηρίου. Γράφοντας Διήγημα
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης. Η ιστορία της Ελλάδας μέσα από την λογοτεχνία της. Επινοώντας ΄Ηρωες
Αλέξανδρος Ασωνίτης. Η περιπέτεια του Μυθιστορήματος
Γιώργος Χρονάς. Η Ποίηση κι η Νύχτα
Αγαθή Δημητρούκα. Ο στίχος ως ποίηση και ως τραγούδι
Σπύρος Σταβέρης. Εμμονή στην εικόνα
Γιάννης Οικονομίδης. Το πάθος στον Κινηματογράφο
Γιάννης Υφαντής. Επιστροφή στην  ανθρώπινη φωνή.
Νίκος Αλευράς. Η τραγική περιπέτεια της αναπαράστασης
Διονυσία Κοπανά. Γυρίζοντας ένα Ντοκιμαντέρ

Δώρης Αυγερινόπουλος. Μαχαιροβγάλτης, απ' την ιδέα στο σενάριο
Γιάννης Τριάντης. Πολιτική αρθρογραφία-ρεπορτάζ
Ναταλί Χατζηααντωνίου. Πολιτιστικό ρεπορτάζ, αρθογραφία
Βασίλης Κύρκος. Η Φιλοσοφία των Προσωκρατικών
Στέλιος Σκοπελίτης. Μαυρόασπρες ιστορίες
Γιάννης  Μετζικώφ. Οι μεταμορφώσεις στο θέατρο
Mάνια Παπαδημητρίου.   Υποκριτική και Απαγγελία
Βασίλης Γισδάκης. Η τέχνη του τραγουδιού
Κατερίνα Χριστοδούλου  Μετάφραση κόμικ
Λίνα Τσικούτα. Ιστορία της  Τέχνης
Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης. Λογοτεχνία και κινηματογράφος
Σύσση Καπλάνη. Μέρες Ραδιοφώνου
Φώτης Καγγελάρης. Σημειολογία της εικόνας
Χρίστος Δάλκος. Εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών
Κορνήλιος Γραμμένος, The making of art
Γεωργία Δαμοπούλου. Εικαστική Ψυχοθεραπεία

Επίσης:
Στα πλαίσια της λειτουργίας της Ανοιχτής Τέχνης θα δίνονται διαλέξεις, με ελεύθερη είσοδο, κάθε Σάββατο ή Κυριακή απόγευμα, οι οποίες θα απευθύνονται όχι μόνο στους σπουδαστές, αλλά και στο ευρύ κοινό.
Μεταξύ των ομιλητών συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικώς:
Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ποιητής, κριτικός, ειδικός ερευνητής του Καβάφη και του Σεφέρη.
Λεύκιος Ζαφειρίου. Ποιητής, συγγραφέας, ειδικός ερευνητής του Κάλβου, ο οποίος εντόπισε και δημοσίευσε την πρώτη του χαμένη ωδή, Ελπίς  Πατρίδος.
Βασίλης Κύρκος. Ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του ΚΠΑ, ο πρώτος που έφερε σε πέρας τον άθλο μεταφράσεως όλων των σωζόμενων μαρτυριών και αποσπασμάτων  των Προσωκρατικών φιλοσόφων.

Γιώργος Χρονάς. Ποιητής - εκδότης.
Βασίλης Καραποστόλης - Καθ.Παν/μίου.
Αγαθή Δημητρούκα. Ποιήτρια, μεταφράστρια, στιχουργός.
Μάνος Ελευθερίου. Ποιητής, στιχουργός, συγγραφέας
Γιάννης Τριάντης. Δημοσιογράφος πολιτικός σχολιαστής.
Νίκος Τρανός. Εικαστικός, καθηγητής ΑΣΚΤ
Διαλέξεις θα δοθούν και από πολλούς άλλους διακεκριμένους στον τομέα τους δημιουργούς. Επίσης, εικαστικοί θα παρουσιάζουν και θα μιλούν για την δουλειά τους. Προγραμματίζεται να δίδονται unplugged συναυλίες κ.λ.π.

Mε την υποστήριξη του Ως3


Απολαύστε υπεύθυναΑπολαύστε υπεύθυνα
 
Αφιερώματα
Εκατό χρόνια από τη
γέννηση του Εγγονόπουλου

Αφιερώματα
Εκατό χρόνια από τη
γέννηση του Γ. Τσαρούχη

Αφιερώματα