Φεστιβάλ 2013
5 μήνες, 150 ημέρες & νύχτες,
200 χώροι, 3.000 εκδηλώσεις!
Δείτε:
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ
Φεστιβάλ με τη συμμετοχή του

Φεστιβάλ Αστυπάλαιας - Mαξούλια

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αστυπάλαια - Kαλοκαίρι 2012

Σημείωμα του εθελοντή καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Αστυπάλαιας Γιώργου Ανδρέου

Στην Αστυπάλαια συνεχίζουμε την προσπάθεια. Δώδεκα χρόνια σ' ένα πανέμορφο νησί στη μέση του Αιγαίου, τιμούμε τον πολιτισμό του καλού Ελληνικού Τραγουδιού και συμμετέχουμε στον πανελλήνιο πολιτιστικό χάρτη με το Φεστιβάλ Αστυπάλαις, ένα θεσμό με πανελλήνια καταξίωση και αποδοχή. Απο το καλοκαίρι του 2011 συμπαραστάτης και συνεργάτης μας είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυπάλαιας με τα "Μαξούλια" του, μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική και εικαστικά, ενσωματωμένες όλες στην ιδέα της αυτοοργάνωσης, του εθελοντισμού και της ενίσχυσης ερασιτεχνικών και νεανικών πρωτοβουλιών. Η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος (2012) με εξαιρετικά αποτελέσματα - ο επισκέπτης της Αστυπάλαιας έχει να διαλέξει από μια σειρά συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εικαστικών δρώμενων, ώστε μαζί με τις διακοπές του να τραγουδήσει, να συγκινηθεί, να στοχαστεί. Αξίζει να αναφερθεί πως οι φετεινές εκδηλώσεις πολιτισμού στην Αστυπάλαια είναι αφιερωμένες στη μνήμη του εκλιπόντος δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη, ενός σημαντικού ανθρώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης στα Δωδεκάνησα, με έργο σημαντικό και πολυποίκιλο καθώς και πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες στον τομέα του Πολιτισμού...

 

 


Λειτουργεί επίσης ο θερινός κινηματογράφος και τελούνται παραδοσιακά πανηγύρια με δημοτική μουσική, χορό και τραγούδι, καθώς επίσης και τα παραδοσιακά παιχνίδια «Κουκάνια» με διάφορα αθλήματα και διασκεδαστικούς διαγωνισμούς τον Δεκαπενταύγουστο.ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΩΝ:
19 Ιουλίου: Προφήτης Ηλίας
26 Ιουλίου: Άγιος Παντελεήμων
5 Αυγούστου: Μεταμόρφωση Σωτήρος Χριστού
14 - 15 Αυγούστου: Κοίμηση της Θεοτόκου
28 Αυγούστου: Ιωάννου του Προδρόμου
7 Σεπτεμβρίου: Παναγίας Πουλαριανής

Να πούμε επίσης πως με την ευγενική χορηγία του Δήμου Αγίας Βαρβάρας λειτουργεί το Ωδείο μας κατά τους χειμερινούς μήνες. Σας περιμένουμε στην Αστυπάλαια, να γνωριστούμε από κοντά και να μοιραστούμε πολύτιμες εμπειρίες ψυχαγωγίας, διακοπών και συγκίνησης, "χορεύοντας και τραγουδώντας".

Ευχαριστούμε τους χορηγούς:
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου
Blue Star Ferries
P.S.S.

Χορηγοί επικοινωνίας:
Ως3, μηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 F.M., της ελληνικής ραδιοφωνίας
Αγέρι 102 F.M., Ρόδος (Υπεύθυνος: Δημήτρης Μίχαλος)

Το Φεστιβάλ και ο Δήμος Αστυπάλαιας έχουν θεσπίσει την ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη του νησιού (κάθε χρόνο, παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις) μιας προσωπικότητας  με πανελλήνια ακτινοβολία, η οποία έχει διακριθεί  όχι μόνο στο κύριο  γνωσιολογικό και επαγγελματικό της πεδίο, αλλά και σε μια ευρύτερη προσέγγιση κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων.  Φέτος, για το έτος 2007, επίτιμος δημότης Αστυπάλαιας ανακηρύσσεται  ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας, κος Χρίστος Ντούμας. Τιμητικά αναφέρουμε τους επίτιμους δημότες του νησιού από την ημερομηνία έναρξης του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας:

- ΘΑΝΑΣΗΣ  ΒΕΓΓΟΣ (2000)
- ΘΑΝΟΣ  ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ (2002)
- ΜΑΝΟΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (2003)
- ΑΓΓΕΛΟΣ  ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ (2004)
- ΔΙΟΝΥΣΗΣ  ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ (2005)
- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (2006)

(*Το 2001 δεν υπήρξε ανακήρυξη)


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ...Πάνω στο χάρτη μοιάζει με πεταλούδα που φτερουγίζει στο γαλάζιο αιγαιοπελαγίτικο φως, μέσα όμως στην ψυχή μας τινάζει τη μουσκεμένη χαίτη της με ρυθμικές κινήσεις σαν θαλασσινός αετός εκεί που οι Κυκλάδες συναντούν τα Δωδεκάνησα...

Η Αστυπάλαια είναι η "γέφυρα" που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συνδυάζοντας στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. Έχει έκταση 97 τ.χλμ., ακτογραμμή 110 χλμ. και 1.113 κατοίκους. Απέχει από την Κω 23 και από τη Ρόδο 96 ναυτικά μίλια. Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το λευκό των σπιτιών της. Η ονομασία της (που σημαίνει «παλιά πόλη») αποδίδεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, σε μια αδελφή της Ευρώπης, τη μητέρα του βασιλιά Μίνωα.Η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες του Φοίνικα και της Περιμήδης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκαν ο Αγκαίος και ο βασιλιάς της Κω Ευρύπυλος. Μία άλλη εκδοχή γύρω από την ονοματοθεσία αναφέρει πως προέρχεται από τις λέξεις άστυ και παλαιός, επειδή Δωριείς που εγκαταστάθηκαν στο νησί βρήκαν ένα παλαιότερο οικισμό χτισμένο από τους Φοίνικες. Από μετασχηματισμό ξένης ονομασίας, πιθανόν φοινικικής, οι λέξεις άστυ και παλαιός σήμαινε χαμηλός τόπος, αφού το νησί αποτελείται από δύο τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους από χαμηλό ισθμό. Πολλοί ερευνητές θεωρούν το τοπωνύμιο ως μη ελληνικό και το ανάγουν στη γλώσσα των Σουμερίων as-dub-gal-e, που σημαίνει Θεών τράπεζα μεγάλων. Νησί με πλούσια ιστορία, παράδοση, μοναδικές εικόνες με όμορφα άσπρα σπιτάκια και ασβεστωμένες αυλές με βοκαμβίλες, γραφικά ξωκλήσια, αποτελεί ιδανικό τόπο για ήσυχες διακοπές.

Η Χώρα πρωτεύουσα και λιμάνι είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στη μία πλευρά, βρίσκεται το λιμάνι και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι. Η Χώρα, ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο.Στη κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι, κτισμένο με τη παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια.Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών, δημιουργούν ένα τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγίας Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου.


Απέναντι, δεσπόζει το κάστρο του Αη-Γιάννη, που η παράδοση το θέλει απόρθητο, καταφύγιο των κατοίκων στις επιδρομές των πειρατών. Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.


Το νησί χωρίζεται στο Μέσα και το 'Εξω νησί με μία αμμουδερή λωρίδα το Στενό μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά. Πολλές οι παραλίες που σχηματίζουν οι δαντελωτοί όρμοι της, γύρω από το νησί. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι Βάτσες, τα Καμινάκια, ο Άγιος Γιάννης, ο Πάνορμος, η Παχιά Άμμος είναι μερικές από αυτές. Καΐκια μεταφέρουν τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Σύρνα.

Στο Έξω Νησί αξίζει να επισκεφθείτε τον Άγιο Ιωάννη και να θαυμάσετε τον καταρράκτη του καθώς επίσης και το Λιβάδι, στα νότια της πρωτεύουσας, με τη μεγάλη του παραλία. Στην περιοχή του Λιβαδιού, χαζέψτε την εύφορη κοιλάδα με τα οπωροφόρα δέντρα και τα πανέμορφα λουλούδια. Μια πολύχρωμη εικόνα που δένει υπέροχα με το παραθαλάσσιο τοπίο.


Στα νότια του Μέσα Νησιού, θα συναντήσετε τη Μαλτεζάνα ή Ανάληψη, θέρετρο με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Αστυπάλαια. Η Μαλτεζάνα πήρε την ονομασία της από τους Μαλτέζους πειρατές που είχαν ως ορμητήριό τους το νησί. Εδώ, το 1827, ο Γάλλος Bigot πυρπόλησε το πλοίο του για να μην αιχμαλωτιστεί. Στη βορειοανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη, στις όχθες τις οποίες είναι χτισμένο το Βαθύ. Από εδώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νεγρί ή πιο νότια το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.


Για ημερήσιες αποδράσεις υπάρχουν τα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτι με όμορφη παραλία και Κουνούποι. Μακρύτερα τα Αδέλφια, η Σύρνα και τα Τριανήσια. Στα δυτικά τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα, Οφιδούσσα, Κατσαγρέλι και στα βόρεια οι Φώκιες. Όσο για κείνους που φοβούνται τα φίδια να έχουν υπόψη τους πως η Αστυπάλαια είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν καθόλου φίδια γιατί είναι πέρασμα των πελαργών που τα ...εξολοθρεύουν.


Νησί ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές γιατί προσφέρει άφθονο ψάρι, ηρεμία και δροσιά... Το νησί έχει καταφέρει να παραμείνει σχετικά παρθένο και να μην θυσιαστεί στην ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, παρέχοντας αξέχαστες διακοπές δίπλα στη φύση, με σεβασμό προς αυτήν και με πολλαπλές επιλογές ψυχαγωγίας και εξερεύνησής της. Τώρα πια η Αστυπάλαια έχει το δικό της πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο, το δικό της δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών και δύο σπήλαια χαρτογραφημένα και φωτογραφημένα. Και όλα αυτά πλάι στα πλούσια ιστορικά μνημεία.

Πεζοπορεία... Η πραγματοποίηση ενός οδοιπορικού στην Αστυπάλαια είναι ο ιδανικός τρόπος, για να εξερευνήσετε την καρδιά αυτού του συναρπαστικού νησιού. Περπατήστε στα χαραγμένα και με σήμανση μονοπάτια ή στις πλαγιές των βουνών. Στην Αστυπάλαια σας δίνεται η δυνατότητα να περπατήσετε και να ανακαλύψετε τις αρχαίες πορείες της μυθολογίας και της ιστορίας. Κάθε εποχή του χρόνου έχει διαφορετικά χρώματα και ενδιαφέροντα.

Αναρρίχηση... Εάν σας αρέσει η περιπέτεια, τότε σίγουρα επιθυμείτε να αναζωογονηθείτε μέσω ενεργών διακοπών και διάφορων υπαίθριων δραστηριοτήτων. Το αναρριχητικό πεδίο "φτερά" είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια (λόγω του ανάγλυφου της περιοχής) και έχουν χαραχθεί 20 διαδρομές, εξοπλισμένες με ανοξείδωτα βύσματα Μ10 και με ρελέ στο τέλος τους. Ο βράχος είναι ασβεστολιθικός και σε γενικές γραμμές αρκετά καλός. Το πεδίο είναι εύκολα προσβάσιμο από τη Χώρα (20 λεπτά με το αυτοκίνητο σε καλό χωματόδρομο).

Ορειβασία... Με την ορειβασία στην Αστυπάλαια επιτυγχάνεται ένας εξαιρετικός συνδυασμός διακοπών και αυτής της μοναδικής δραστηριότητας διασκέδασης, που στηρίζεται στο πνεύμα και την αυτοπεποίθηση της ομάδας πάνω στους βράχους των βουνών. Απότομοι βράχοι κατα μήκος των παραλιών και όμορφες τραβέρσες πάνω από τα νερά του Αιγαίου θα σας συναρπάσουν.


Σπηλαιολογικός Τουρισμός... Τα σπήλαια της Αστυπάλαιας είναι ξεχωριστά για το μέγεθος του νησιού και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης εναλλακτικού τουρισμού στο νησί, προσφέροντας μία ευχάριστη εμπειρία, καθώς και ένα διάλειμμα από τη συνηθισμένη μορφή διακοπών στο νησί.


Mountain Biking... Εξαιρετικές διαδρομές για όλους, από τον αρχάριο μέχρι τον προχωρημένο αναβάτη που θα απολάυσουν τα τοπία και τις μυρωδιές της επαρχίας του νησιού.
Ο ιδανικός προορισμός για σας είναι η Αστυπάλαια...
Το νησί των αντιθέσεων θα σας εκπλήξει!

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΜΕ ΠΛΟΙΟ
5 δρομολόγια την εβδομάδα από και προς Πειραιά απ' ευθείας
ή με σύνδεση με Κυκλάδες ή Δωδεκάνησα.
3 δρομολόγια την εβδομάδα απ' ευθείας με Κάλυμνο.
Λιμεναρχείο - Τηλ. 22430 61208
Ακτοπλοϊκό πρακτορείο - Τηλ. 22430 61 588
Ακτοπλοϊκό πρακτορείο - Τηλ. 22430 61 224ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
5 απ' ευθείας πτήσεις την εβδομάδα από και προς την Αθήνα.
3 πτήσεις την εβδομάδα από και προς την Αθήνα από Ρόδο μέσω Λέρου και Κω.
Αεροδρόμιο - Τηλ. 22430 61 410, 22430 61665
Ολυμπιακή Αεροπορεία - Τηλ. 22430 61 588


Μετακινήσεις στο εσωτερικό
Λεωφορεία ή εκδρομικό σκάφος συνδέει τα χωριά, τις παραλίες και τα γύρω νησάκια.
Τουριστικές πληροφορίες - Τηλ. 22430 61 778ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ
Δημαρχείο - Τηλ. 22430 61 206
Δημοτικό Γραφείο Τουρισμού -Τηλ. 22430 61412

Αγροτικό Ιατρείο - Τηλ. 22430 61 222
Φαρμακείο - Τηλ. 22430 61 444
Ταχυδρομείο - Τηλ. 22430 61 223
Αστυνομία - Τηλ. 22430 61 207


www.astypalaia.gr


Καλοκαίρι 2013
Exodως3
Η Aτζέντα του μήνα:
Μουσική, Κινηματογράφος,
Θέατρο, Φωτογραφία,
Χορός,
Εικαστικά, Φεστιβάλ.