Αρχικήισελίδα

Αφιερώματα

Ταιγεγονότα

Artως Radio

Exodως3

 

 

 

 

 

Αφιερώματα

 

 
Αφιερώματα
Ζapink: Έλληνες Σκιτσογράφοι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πίσω από το «Τέζα»...

ΚΕΙΜΕΝO: SOLOUP

Εδώ και καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Jemma press» ένα όμορφο αλμπουμάκι. Το «Πριν το Τέζα» με στριπάκια του Γίωργου Μελισσαρόπουλου (Μελίςς).
Κατσαριδούλες βρομερές που ανησυχούν για το πεπρωμένο τους και για την τζιχάντ που έχουν ξαμολήσει αναίτια επάνω τους τα ανθρωποειδή. Μια εντομοκτόνα υπαρξιακή κατάσταση επιβίωσης ενάντια στην ανθρώπινη κατάρα. Δηλαδή το... Τέζα. Έξυπνες ατάκες από τον μικρόκοσμο των κατσαρίδων που κλέβουν ψυχασθένειες και αντιδράσεις από τους ορκισμένους εχθρούς τους.
Αυτό το όμορφο comic strip είναι μόνο η αφορμή για να πω κάποιες κουβέντες για τον Μιλισσαρόπουλο. Τον σκιτσογράφο που κρύβεται πίσω απ το «Τέζα». Ο Μελίςς έχει σπουδάσει κινούμενο σχέδιο και εικονογράφηση στο Λονδίνο στο πανεπιστήμιο του Westminster. Εκεί μάλιστα έκανε κι εξειδίκευση στο 3D animation και στις multimedia εφαρμογές . Το 1988 τιμήθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό σκίτσου «Καρναβάλι 1998» στην Πάτρα, όπου είναι και η πατρίδα του. Αργότερα μαζί με τον Βασίλη Λώλο έφτιαξαν το πρώτο ελληνικό Romzine «Όμικρον Αρνητικό». Η εξέλιξη αυτού του ηλεκτρονικού περιοδικού ήταν το «e-sense», μια πολύ καλή δημοσίευση περιοδικού και cd-rom και δουλειές πολλών νέων ανθρώπων (Μέξης, Κάσδαγλης, Dasoner, Θωμάς κλπ). Μια ποικιλία από νέα σχετικά με τα σκίτσα και τα κινούμενα, φλασάκια, κόμικς, αφιερώματα και άλλα καλούδια.To e-sense ήδη βρίσκεται στο 4 τεύχος, έχει την ιστοσελίδα του και ετοιμάζεται οσονούπω να βάλει ξανά τα δυνατά του. Ένας χώρος που δίνεται απλόχερα σε νέους δημιουργούς για να δημοσιεύσουν τις δουλειές τους.Ο Μελισσαρόπουλος έκτός από τα παραπάνω περιοδικά και το «πριν το Τέζα», δημοσιεύει δουλειές του σε φανζινάκια, κάνει εικονογραφήσεις σε περιοδικά κι εφημερίδες, στήνει ιστοσελίδες και δουλεύει στη διαφήμιση. Πρόσφατα μάλιστα, εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στην δημιουργία εκπαιδευτικών multimedia cd-rom.
Ο Γιώργος ανήκει σε μια νέα πάστα σκιτσογράφων με φρέσκιες ιδέες και ειλικρινείς αναζητήσεις. Χωρίς να κουβαλάει παλαιότερες ιδεολογικές αρρώστιες κι εμμονές, καταφέρνει να γίνεται ουσιαστικός ακολουθώντας τα ένστικτα και το κέφι του. Και αυτό, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους σκιτσογραφικούς συρμούς και τις μόδες της γενιάς του. Όλα αυτά τα εγκωμιαστικά, απ όσα έχω δει μέχρι σήμερα δηλαδή. Αν και ακόμα βρίσκεται στην αρχή, οι μέχρι σήμερα δουλειές και πρωτοβουλίες του, θέλω να πιστεύω ότι, οδηγούν σε ένα ενδιαφέρον και δημιουργικό μέλλον. Σε σκίτσα με ουσία και λόγο ύπαρξης. Άιντε Μελίςς να δούμε τι μας ετοιμάζεις...


 

 

 

 

 

Σκιτσογράφοι
Αρκάς
Ιορδάνης Ανανιάδης
Τάσος Αναστασίου
Αρχέλαος
Τάσος Αποστολίδης
Αντώνης Βαβαγιάννης
Σπύρος Βερύκιος
Δημήτης Βιτάλης
Θεοδόσης Βρανάς
Σπύρος Δερβενιώτης
Μιχάλης Διαλυνάς
Λάζαρος Ζήκος
Πέτρος Ζερβός
Μαρία Ζογλοπίτου
Χρήστος Ζωϊδης
Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Καλαϊτζής
Καρκ
Μιχάλης Κουντούρης
Νίκος Κούτσης
Γιάννης Κουτσούρης
Κυρ
Ηλίας Κυριαζής
Κων
Βασίλης Λώλος
Ηλίας Μακρής
Μποστ
Παναγιώτης Μαραγκός
Νίκος Μαρουλάκης
Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Νίκος Μηλιώρης
Γιάννης Μητσομπόνος
Κώστας Μητρόπουλος
Γιώργος Μπότσος
Αλή Ντίνο 1
Αλή Ντίνο 2
΄Εφη Ξένου
Σπύρος Ορνεράκης
Ζήσης Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαδάκης
Αλέκος Παπαδάτος
Βαγγέλης Παυλίδης
Θανάσης Πέτρου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Φώτης Πεχλιβανίδης
Βλαντιμίρ Ραντιμπράτοβιτς
Στάθης
Tasmar
Τέτη Σώτου
Ηλίας Ταμπακέας
Γιώργος Tραγάκης
Γιώργος Τσούκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Βαγγέλης Χερουβείμ
Βασίλης Χριστοδούλου
Soloup
 
Ειδικά Αφιερώματα

Comicdom 

Δημήτρης Βανέλλης
Παυλίνα Καλλίδου
Koμικοϊστορίες
Γκιουνερί Ιτσογλου
Παραπέντε
Ομάδα "Υ"

Αστεινομία vs Haderer

 
Αrtως Radio
Το ραδιόφωνο του Ως3