iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Λόγια στο χαρτί

Όχι στην παράδοση της εθνικής περιουσίας...

Όταν παραδώσεις την εθνική περιουσία, επικράτεια, κυριαρχία, παραδίδεις την Πατρίδα στον εχθρό. Αυτό δεν αποτελεί απλά όνειδος. Αυτό αποτελεί για την ακρίβεια την φριχτή Εσχάτη Προδοσία.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο Πέρσης ζήτησε Γην και ύδωρ. Ο Λεωνίδας απάντησε: Μολών λαβέ.
Η Ιστορία είναι γνωστή. Η αντίσταση στις Θερμοπύλες μέχρις εσχάτων, ακολουθήθηκε από τον νικηφόρο Μαραθώνα και την θριαμβευτική Σαλαμίνα. Ο εχθρός κατατροπώθηκε και οι Έλληνες παρέμειναν ελεύθεροι να μεγαλουργούν, αλλά και να ερίζουν μεταξύ τους, όπως είναι το πεπρωμένο της φυλής. Και είναι ίδιον της φυλής να συνυπάρχουν ήρωες μαζί και Εφιάλτες.

Σήμερα άλλοι ΄΄Πέρσες΄΄ στοχεύουν στον γαιοστρατηγικό ρόλο του Ελλαδικού χώρου και τον ατίθασο Ελληνικό λαό, ζητώντας Γην και Ύδωρ (έδαφος, υπέδαφος, νερό και ουρανό).
Οι σημερινοί ΄΄Πέρσες΄΄ στο παγκόσμιο γαιο-στρατηγικό και πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό κάδρο, είναι τα πιόνια αόρατων αντιανθρώπων, που με την πολεμική μηχανή του χρήματος, μέσω σατανικής πολύχρονης προώθησης της διαφθοράς και της υποταγής συνειδήσεων (Εφιάλτες), της αποκοίμησης και νάρκωσης της Παιδείας του πληθυσμού και της καταστροφής του παραγωγικού ιστού και δυναμικού της χώρας, θέλουν τώρα να μας αποτελειώσουν, με το να μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί (Αγγλικό δίκαιο, που κάποιος το έφερε και το επέβαλε).

Είναι πια αυτονόητο ότι υπάρχει μια διαχρονική, πολυεπίπεδη, ενορχηστρωμένη και στοχευμένη επίθεση στην χώρα. Σήμερα μόνον ένας αφελής ή ένας υποταγμένος και στρατευμένος με τα τρωκτικά, λέει για όλα αυτά ότι αποτελούν συνομωσιολογίες. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι ξυπνούν και η αφύπνιση είναι όντως εφιαλτική.

Σήμερα τα πιόνια της ΄΄ενωμένης Ευρώπης΄΄ των Εταιρειών της εξουσίας του χρήματος και όχι οι πραγματικοί ηγέτες και οι θεσμοί των λαών και των Πολιτισμών, έστησαν το παιχνίδι παγίδα και έδειξαν απροκάλυπτα το αληθινό τους πρόσωπο, ως πραγματικοί φονιάδες των εθνών.
Πέραν της στοχευμένης καταστροφής της χώρας (φονικά Μνημόνια με λάθος θεραπευτική συνταγή, που συνεχίζουν όμως να χορηγούν !!!), με σιδηρά γροθιά στοχεύουν τιμωρητικά στον Ελληνικό λαό, που τόλμησε να σηκώσει ανάστημα με την αλλιώτικη Κυβέρνηση και με το ηχηρό ΟΧΙ του 62% του Δημοψηφίσματος = Νόμου του Κράτους, που το μετάλλαξαν με το πιστόλι στον κρόταφο, σε εκκωφαντικό ΝΑΙ .
Πίσω από τους φονιάδες αυτούς δεν είναι μόνον οι ΄΄Ούννοι΄΄. Αυτοί φαίνονται και έχουν ήδη αιματοκυλίσει με τους Βανδαλισμούς στην Βυζαντινή περίοδο το Ελληνικό στοιχείο και πρόσφατα την Ανθρωπότητα με δύο Παγκοσμίους Πολέμους και σήμερα τον τρίτο, τον τωρινό πολιτικοοικονομικό. Στο ευρύτερο κάδρο της Παγκοσμιοποίησης, λίγο να προσέξεις, αχνοφαίνονται και πολλά άλλα.

Εντός των ημερών η Βουλή των Ελλήνων καλείται να ψηφίσει για την ενεχυρίαση (για 50 δισ.) της Εθνικής Περιουσίας, με ότι ολέθριο αυτό συνεπάγεται.
Οι μισθοί και οι συντάξεις αν κατέβουν, μπορεί κάποτε να ανεβούν. Η αρπαγή όμως της Εθνικής Περιουσίας, θα σημάνει την καταστροφή της Ελλάδας. Οι Έλληνες θα φθάσουν εξελικτικά να μην έχουν εμπράγματα, να μην έχουν τελικά Πατρίδα. Τα παιδιά και τα εγγόνια και δυσέγγονά μας , αν συμβεί αυτό, θα την έχουν (αν την έχουν) μόνο στο μυαλό και στην ψυχή, σαν ένα παραμύθι.

Προς τους Έλληνες Βουλευτές: Μην υποθηκεύσετε την περιουσία και γενικά τα εμπράγματα της χώρας. Αυτό θέλει ο εχθρός, που βρίσκεται προ των πυλών. Δεν θα μας αφήσει να αναπτυχθούμε, θα τορπιλίσει προσπάθειες, για να κατασχέσει νομότυπα, συνολικά και την ιδιωτική και την κρατική περιουσία.
Όχι λοιπόν, ελαφρά τη καρδία, αλλά με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης και ενσυνείδητα, να μην ψηφήσετε το εθνοκτόνο άρθρο.

Παρακάτω παραθέτω ένα ποίημα:
Οι 300 και ο Εφιάλτης

Μαύρα σύννεφα πύκνωναν γοργά,
για έφοδο στο πέλαγος, στη δύση.
Έργο μιας φύτρας μιαρής κοντά στο Βασιλιά.
Σύμβουλοι μαύροι, ποταποί, ν΄ απλώσουνε τη λήθη.

Τον άνω θρώσκοντα τον ήθελαν τυφλό.
Χωρίς τον Ουρανό, χωρίς τη λογική του.
Δίχως Παλλάδα, δίχως ήλιο, δίχως φως.
Μες΄τη χωμάτινη πλανεύτρα φυλακή του.

Ύστερα κίνησε μεγάλος συρφετός.
Μιλλιούνια, ακριδομάνι ερήμωναν τον τόπο.
Στέρεψαν λίμνες, τα πηγάδια, ο ποταμός.
Πηγές, λαγούμια, ρεματιές απόπνεαν το ζόφο.

Μια χούφτα άνθρωποι που φάνταζαν τρελοί,
στήθηκαν φράγμα στο κακό που προχωρούσε.
Πρόταξαν νόμους, ηθικό και λογική.
Μαρμάρωσαν τον Μέγα Βασιλιά που αδημονούσε.

Κ΄ είπαν, τη δίοδο να βρούνε στα κρυφά,
αυτήν του Εφιάλτη, που πάντα καρτεράει.
Κι έμεινε τ΄ όνομα γι΄ αυτά τα φοβερά.
Της προδοσίας τα φριχτά, για όποιον τα γρικάει.

Ο χρόνος μες στο διάβα του διδάσκει σταθερά.
Στον τόπο αυτόν τον άγιο, υπάρχουν Θερμοπύλες.
Κι αν Εφιάλτες ξεπροβάλλουν ξαφνικά.
Πάντα ακολουθούν οι Μαραθώνες και οι Σαλαμίνες.

Ο χρόνος κύκλους γύρισε, ξανάρθε η στιγμή.
Ακρίδες-σπρέντς και θύματα, γέμισε όλη η πλάση.
Οι Λεωνίδες τώρα κρίνονται να δείξουνε πυγμή.
Το χρέος τους να κάνουνε, φυλώντας Θερμοπύλες.

 

Γιατί...

Μυαρά τρωκτικά ίδιας φύτρας
μαγαρίζουν ξανά τα μυαλά.
Μαύρα τέκνα φριχτής αρχαίας μήτρας,
ψάχνουν νάβρουν προδότες στα στενά.

Τώρα αυτοί, δεν φαντάζουν Εφιάλτες.
Η προβιά που φορούν ξεγελά.
Δείχνουν άνθρωποι με δίχως αυταπάτες.
Το πλάνο μαύρο σχέδιο στη βία ξεγλυστρά.

Οι 300 και πάλι καλούνται.
Θερμοπύλες να ζήσουν ξανά.
Λεωνίδες θυσία να γενούνται.
Το παιχνίδι από κει ξαναρχινά.

Σωτήρης Τσιλίκας


Επίθεση των δυνάμεων του κακού...

Ιανουάριος 2015
Παρίσι, η πόλις του έρωτα, η πόλις του φωτός.
Μέχρι χθες ελεύθερο, προοδευτικά δυνατόν στρατοκρατούμενο.

Τρομοκρατικό χτύπημα. Να τονισθεί ότι πέραν από τα φαινόμενα (εκ πρώτης όψεως), υπάρχει και η αθέατη, η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο και «ιδεολογικό» υπόβαθρο: Την εξάλειψη του λόγου και της λογικής, του γέλιου, του χαμόγελου, του χιούμορ, της σάτιρας, της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας, του έρωτα, της ελευθερίας, της ελπίδας, δηλαδή όλων των στοιχείων που διαφορίζουν τον άνθρωπο από το (κακώς εννοούμενο) ζώο.
Τα εκτελεστικά όργανα (οι κατασκευασμένοι υπήκοοι - φονιάδες), αλλά βασικά οι κινούντες τα νήματα πιθανολογούμενοι ως ορατοί αλλά κυρίως οι όποιοι αόρατοι ηθικοί αυτουργοί, στην θέση όλων αυτών, θέτουν τα κελεύσματα της αγέλης, που την ποδηγετεί η αρρώστια ενός κατασκευασμένου ανεγκέφαλου, ερπετοειδούς «θεού», η συναισθηματική πανούκλα από έναν «θεό» μίσους ισοπέδωσης και καταστροφής και εμφάνισης αγελαίων καταστάσεων, επιδεκτικών ελέγχου.
Τρομοκρατικό χτύπημα με χρήση του εργαλείου: Φόνος και παραγωγή και έκλυση φόβου και τρόμου, στα άτομα και τις Κοινωνίες, αλλά και συνακόλουθη σειρά αναγκαίων ανελεύθερων και κατασταλτικών μέτρων.
Φόβος είναι το εργαλείο επιβολής και καθυπόταξης ατόμων και συνειδήσεων.
Οι ηθικοί αυτουργοί των διαφόρων επιπέδων, με την ορατή εγκληματική πολύνεκρη ενέργεια, πέραν του φαινόμενου μίσους κατά των απίστων, σε βαθύτερα επίπεδα προφανώς εξυπηρετεί σχέδια σκοτεινών εξουσιών, που στοχεύουν στην ανασφάλεια των ατόμων και των Κοινωνιών, που θα επιζητήσουν ομπρέλες προστασίας, που μπορεί να προσφερθούν ακόμα και από αυτές τις εξουσίες, με αντάλλαγμα την υπακοή, παίζοντας έτσι το σατανικό παιχνίδι τους.
Οι φονιάδες έτσι κι αλλιώς είναι καταδικαστέοι ασυζητητί. Είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε βέβαια, το απαραίτητο υπόβαθρο και το πως κατασκευάζονται. Γιατί η γνώση είναι πράγματι απαραίτητη. Με την γνώση, κατανοούμε τα φαινόμενα, γνωρίζοντας τις αιτίες και τους μηχανισμούς που λειτουργούν. Έτσι η γνώση διώχνει την μυθοποίηση, ελαχιστοποιεί τον φόβο και βρίσκει τρόπους αντιμετώπισης.
Όμως πέραν των ορατών ευκαιριακών κατασκευασμένων φονιάδων, υπάρχουν οι κακές ορατές και βασικά οι αόρατες εξουσίες διαφόρων αποχρώσεων, σχημάτων και βαθμίδων, που οι τρομοκράτες και οι τρομοκρατικές ενέργειες αποτελούν κατ΄ ουσίαν δικό τους σχέδιο ή πριμοδοτούνται από αυτές, για τον έλεγχο ατόμων και Κοινωνιών. Αυτό είναι το δάσος, που το κρύβει το δένδρο (οι ευκαιριακοί φονιάδες, με τους αποτρόπαιους φόνους). Τα άτομα και οι Κοινωνίες εκεί χρειάζεται να επικεντρώσουν την προσοχή τους και να επεξεργασθούν τρόπους αντιμετώπισης.
Να τονισθεί ότι ίσως ήρθε εξ ανάγκης ο καιρός, όπως τα άτομα και οι Κοινωνίες να έχουν σαφώς ως σημείο αναφοράς τον ¶νθρωπο και το Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος. Και όχι τον εγωκεντρισμό, τον ωχαδερφισμό, μια ανθρωποκτόνα ιδεολογία, το χρήμα, μια Οργάνωση, μιαν Εταιρεία κλπ.
Να θυμηθούμε ότι στο μυθιστόρημα «Το όνομα του Ρόδου», υπήρχε ένα επτασφράγιστο μυστικό, που δεν έπρεπε με τίποτα να φθάσει στον λαό. Τί ήταν αυτό; Ένα αρχαίο βιβλίο. Του Αριστοτέλη. Τι φοβερό πραγματευόταν, που δεν θα έπρεπε να γίνει κτήμα των πολλών; Το ... γέλιο. Γιατί το γέλιο απελευθερώνει.

Συλλυπητήρια στα αδικοχαμένα τραγικά θύματα, τους αγαπημένους τους και σ΄ όλους τους ελεύθερους ανθρώπους.

Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας


Ο θυμωμένος Έλληνας και οι Εκλογές...

Εντελώς μεταφορικά, οι εκάστοτε Βουλευτές (Πατέρες - Μητέρες του Έθνους) και η Κυβέρνηση, είναι οι γονείς και ο λαός είναι τα παιδιά τους.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν γονείς (η συντριπτική πλειοψηφία) που αγαπούν και νοιάζονται για τα παιδιά τους (ακόμα και μέχρι θυσίας), αλλά υπάρχουν και ανάξιοι, αδιάφοροι, ακόμα και διεστραμμένοι και επικίνδυνοι γονείς, που χρειάζεται να τους αναλάβει Εισαγγελέας.
Το ζητούμενο είναι οι εκάστοτε Βουλευτές και η εκάστοτε Κυβέρνηση να νοιάζονται ενεργά, ακόμα και να θυσιάζονται για τον τόπο τους και τον λαό τους.
Στην σημερινή -ας την πούμε- συγκυρία, με ρίζες πολύ πίσω στο χρόνο, θρηνούμε πολλά.
Τα ντόπια τρωκτικά και οι Εφιάλτες, μαζί με τους ευκαιριακούς και τους επί
σκοπόν τοκογλύφους και τους πολυάριθμους προδομένους και ταυτόχρονα
πλανημένους, υλοποίησαν και υλοποιούν το σχέδιο καταστροφής της χώρας,
των ονείρων μας και απεργάζονται την εξόντωση με μαρασμό και μετανάστευση των παιδιών μας. Των παιδιών μας, που είναι η ελπίδα και το μέλλον αυτού του τόπου και της χώρας.
Με πρόσχημα την κάθαρση (που όντως ήταν απολύτως απαραίτητη) διέλυσαν τον Δημόσιο Τομέα.
Μας στέρησαν τις (ιδιωτικές και δημόσιες) θέσεις εργασίας και την πραγματική ανάπτυξη, καταστρέφοντας την γεωργία, την κτηνοτροφία, τον ελεύθερο επαγγελματία, την βιοτεχνία, την βιομηχανία.
Κούρεψαν (κούρσεψαν) τις καταθέσεις (ομόλογα), τον ιδρώτα και το αίμα μιας ζωής.
Πετσόκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις μας.
Έφεραν την ανεργία, την εξαθλίωση, την ανθρωπιστική κρίση, την ψυχοφθόρα και ψυχοκτόνα κατάθλιψη, μέχρι και την αυτοκτονία σε 5.000 ανθρώπους.
Στόχευσαν θανατερά στην αξιοπρέπεια, την φιλοτιμία, την ελληνική Παιδεία.
Στην Παιδεία, είμαστε στην 33 θέση (Από τους τελευταίους) Παγκοσμίως.

Και συνεχίζουν!
Θέλουν να μας πάρουν το νερό (ύδρευση, πηγάδια, γεωτρήσεις), το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό. Αυτό που ανήκει σε όλους.
Θέλουν να μας πάρουν το υπέδαφος, αυτό που ανήκει σε όλους μας.
Θέλουν να μας πάρουν την γη μας και τα σπίτια μας
Θέλουν να μας πάρουν τον ουρανό μας (δες αεροδρόμια).
Θέλουν να μας πάρουν τον ήλιο μας. Να ανήκει σε μια εταιρεία !!! Τον δικό
μας ήλιο.
Θέλουν να μας πάρουν την θάλασσά μας (δες τα λιμάνια μας).
Θέλουν να μας πάρουν τις παραλίες μας.
Για την επιτυχία τους επιστρατεύουν την απόκρυψη, τον αιφνιδιασμό, την Γκαιμπελική προπαγάνδα και τον φόβο. Φόβος είναι το εργαλείο καθυπόταξης ατόμων και συνειδήσεων.

Ας αντιτάξουμε σε όλη την πολυμέτωπη, πολύχρονη και στρατηγικά μελετημένη επίθεση, την αξιοπρέπεια, την γνώση, την αλήθεια, την ηθική, την αλληλεγγύη, την υπέρβαση και το ρίσκο.
Θα παραμένουμε ναρκωμένοι θεατές? Θα τους αφήσουμε να μας καταστρέφουν;
Με φόντο την συντελούμενη καταστροφή, ας ξυπνήσουμε από την νάρκη κι ας τιναχτούμε από τη σκόνη της εθνοκτόνου λήθης.

Ας αναλάβουμε προσωπικά ο καθένας, την ευθύνη που μας αναλογεί και ας
δράσουμε υπεύθυνα και εξ ορισμού αποτελεσματικά.
Οι εκλογές είναι η τελική και πλήρης έκφραση της Δημοκρατίας.
Στην προεκλογική περίοδο να τονίσουμε ότι επιστρατεύονται -ως γνωστόν- θεμιτά και αθέμιτα μέσα, με όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Η εξουσία του χρήματος δεν έχει ούτε ηθική ούτε Πατρίδα. Σε ένα θυμωμένο και απλά αντιδραστικό (εκ των συνθηκών) και μη συνειδητοποιημένο εκλογικό σώμα, οι εκλογές μπορεί να νομιμοποιήσουν ανήθικες και ανίκανες πολιτικές εξουσίες. Γι αυτό η κάθε συμμετοχική ενέργεια που αποκαλύπτει σκοτεινά σχέδια, συμβάλει στην αφύπνιση, στην υπευθυνοποίηση και τονώνει την αλληλεγγύη. Ο πολίτης έτσι δεν νοιώθει μόνος του στον καναπέ, θλιβερά να βγάζει το συμπέρασμα σαν απόφθεγμα: Όλα είναι μάταια, άχρηστα, δεν γίνεται τίποτα.
Έπειτα Δημοκρατία δεν είναι μόνον οι κάθε τόσα χρόνια αυτοδιοικητικές, Ευρω και Εθνικές εκλογές. Δημοκρατία είναι η καθημερινότητα με τους κανόνες και τις δικλίδες ασφαλείας των δημοκρατικών θεσμών, και χρειάζονται οι συνεχείς δημοκρατικοί αγώνες στην ίδια την ζωντανή καθημερινότητα.

Στις εκλογές που θάρθουν, ας δώσουμε την απάντηση με την συνειδητή επιλογή μας.
Το αποτέλεσμα των εκλογών τελικά θα μας δείξει ως σύνολο, τι πραγματικά μας αξίζει, πόσο άξιοι ήμαστε της μοίρας μας και κατά πόσο μπορούμε να αλλάξουμε τα υπάρχοντα δεδομένα για το καλλίτερο.
Ευχόμαστε νάρθει το αληθινό, ελπιδοφόρο, χαμόγελο στα χείλη μας.

Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας


Εκλογές στη σκιά των μνημονίων...

Ας μην είμαστε εύπιστοι Θωμάδες.
Από το προπύργιο του Ελληνισμού το Καστελόριζο, αρχίζει συμβολικά και πραγματικά η Κατοχή των Μνημονίων.
Οι Γενίτσαροι, μαζί με τους εξωτερικούς ευκαιριακούς και επί σκοπόν τοκογλύφους αλλά και τη συμβολή των πολυάριθμων πλανημένων, αποτέλεσαν τα όργανα για τα αφανή σχέδια της οικονομικής, αλλά και της συνολικής καταστροφής της χώρας.

Για να φθάσουμε όμως έως εδώ, όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους ή τυχαία. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάστηκε φυσικά μια μαεστρική, προσεκτική, επιστημονική προετοιμασία πολύχρονη, με μια διαδικασία πολυστοχευμένης επίθεσης, με στόχους την Αλήθεια, την ηθική, το φιλότιμο και τον τρόπο ζωής, την Ελληνική Παιδεία (την βάση των πάντων), την νεολαία, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την βιοτεχνία, την βιομηχανία, την Μεσαία τάξη, το Εργατικό Δίκαιο, το Σύνταγμα, τα οικονομικά της οικογένειας (εξαθλίωση και αναίμακτη γενοκτονία) και τελικά τα όνειρα, το μέλλον και συνολικά την Πατρίδα.
Τα Μνημόνια, φαινομενικά επιβλήθηκαν για να βοηθήσουν την χώρα, αλλά στην πραγματικότητα την τύλιξαν, σαν στραγγαλιστικός βρόγχος, σε μια κόλλα χαρτί.
Και αυτό φαίνεται καθαρά μεταξύ άλλων και από τα λάθη που ομολογήθηκαν επανειλημμένα από τους <<Μνημονιακούς γιατρούς>> που πρόστρεξαν να σώσουν την χώρα και που παρά την αναγκαστικά δική τους διαπίστωση για τη λάθος συνταγή, το λάθος φάρμακο, συνέχισαν ανελλιπώς την ίδια ολέθρια χορήγηση.
Και πράγματι δεν βελτιώθηκε αλλά αντίθετα αυξήθηκε το επονείδιστο απόλυτο χρέος και το επί τοις εκατό του ΑΕΠ. Καταστράφηκε η υποδομή και η Μικρομεσαία τάξη που στηρίζει μια χώρα, απολύθηκαν χιλιάδες έντιμοι εργαζόμενοι, αυξήθηκε τρομακτικά η σοβαρότατη νόσος Κατάθλιψη, αυτοκτόνησε ουσιαστικά ένα ολόκληρο χωριό 5.000 κατοίκων, ήρθε συνολικά η ανθρωπιστική κρίση και η εξαθλίωση, με όλα τα υπόλοιπα παράπλευρα συνεπαγόμενα.

Και τώρα έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τώρα που θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας εμείς, ο Ελληνικός λαός.

Πόσοι από τους υποψήφιους καταλαβαίνουν τι πραγματικά (και γιατί) συνέβη και συμβαίνει στην χώρα;
Πόσοι είναι πραγματικά πατριώτες, με την πραγματική και όχι με την καπηλευμένη έννοια της λέξης;
Ποιοι είναι οι πραγματικά ηθικοί;
Ποιοι είναι οι πραγματικά ικανοί στην τωρινή συγκυρία;
Ποιοι είναι από όλους τους οι σχετικά ¶ριστοι;

Ας ξανασκεφτούμε και πάλι το όλον θέμα.
Είναι φυσικά καταστροφή να επιλέξουμε ανθρώπους που αποβλέπουν στο κοντόφθαλμο προσωπικό τους όφελος και το ουσιαστικά ολέθριο βόλεμα.
Χρειαζόμαστε ανθρώπους ηθικούς, ικανούς, με όραμα, να θυσιασθούν (υπηρετώντας) για τα κοινά, με γνώμονα την αγάπη τους για την Πατρίδα.

Τι αλήθεια είναι σώφρον να ψηφίσουμε;
Ποιους ανθρώπους με ονοματεπώνυμο να ψηφίσουμε;
Ποιόν συνδυασμό να ψηφίσουμε;

Φυσικά πρέπει να τα σκεφτούμε όλα αυτά πολύ καλά και με γνώμονα τον άνθρωπο, τον Έλληνα, την Πατρίδα και πλήρως συνειδητά και μόνον τότε, τελικά να επιλέξουμε και να ψηφίσουμε.
Καλή μας Φώτιση...

Σωτήρης Μιχ. ΤσιλίκαςΜάρτιος 2014
Καθ΄ οδόν προς τις εκλογές


Να θυμήσουμε ότι στις εκλογές που βαίνουμε ολοταχώς, δεν υπάρχει η πολυτέλεια  «ελαφρά τη καρδία», να δώσουμε την πραγματικά πολύτιμη ψήφο μας, ακόμα και στον καλλίτερο φίλο μας. Και αυτό γιατί σήμερα διακυβεύονται πολλά, ίσως και τα πάντα.
Χρειάζεται να συμβουλευτούμε τον νου μαζί και την καρδιά μας και στο φως της λογικής, της ηθικής και της πραγματικότητας, να το συζητήσουμε, να το επεξεργαστούμε και τελικά να επιλέξουμε μόνοι μας τον άριστο. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά χρειάζεται να επιλέξουμε από τις υποψηφιότητες, τον καλλίτερο, τόσον σαν άτομο, όσον και σαν πολιτικό φορέα, που να δείχνει ότι θα νοιαστεί έμπρακτα για τον πολίτη, την πραγματική Δημοκρατία και την Πατρίδα (Ιστορία-λαογραφία, γλώσσα, το φως, η γη, ο ουρανός, η θάλασσα, τα νερά, οι Έλληνες με την αξιοπρέπεια, τον μόχθο τους, τα παιδιά τους και τα όνειρά τους).
Ας ξανασκεφθούμε λοιπόν ποιόν και τι θα ψηφίσουμε. Ας το κάνουμε με πλήρη επίγνωση των ιστορικών στιγμών που ζούμε. Αλλά έστω και την τελευταία στιγμή, την μέρα της κάλπης, χρειάζεται πίσω από το παραβάν που δεν μας βλέπει κανείς, να κοιταχτούμε στον νοερό καθρέφτη και να αποφασίσουμε έστω και τότε, πλήρως συνειδητά, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που μας αναλογεί.
Για ότι ψηφίσουμε, θα είμαστε φυσικά τελικά άξιοι αυτού που ψηφίσαμε, με ότι θα συνεπάγεται αυτό για εμάς, τον τόπο μας και τα παιδιά μας.
Παρακάτω, παραθέτω απόσπασμα με σκέψεις μου, από την παρουσίαση βιβλίου μου, πριν από ένα χρόνο:

Στις δύσκολες μέρες που περνούμε όλοι μας, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να μην ξεχνούμε, τις ρίζες μας και τη διαδρομή μας, σαν άτομα και σαν λαός.
Γιατί εκεί, πασπαλισμένα με τη σκόνη της λήθης, βρίσκονται τα όνειρά μας, αλλά και οι αλυσίδες, που μας κρατούν δέσμιους και μπορούν να ανιχνευθούν από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.
Γνωρίζουμε βέβαια, ότι ένας τόπος γεννάει τον συνηθισμένο άνθρωπο που ανήκουμε οι περισσότεροι, αλλά και ήρωες μαζί και Εφιάλτες.
Και συνειδητοποιούμε προοδευτικά ότι ο φόβος είναι το εργαλείο καθυπόταξης ατόμων και συνειδήσεων.
Μας χρειάζονται λοιπόν η αλήθεια, η μη λήθη και η επικοινωνία της γνώσης (η γνώση είναι δύναμη), για να ανταπεξέλθουμε στη φοβερή κατάσταση, που έχει περιέλθει ο τόπος μας, με τους ανθρώπους μας και το μέλλον μας, που είναι τα παιδιά. Τα παιδιά, ο ανθός της Κοινωνίας.
Μιλάμε βέβαια για ανθρώπους και όχι για αριθμούς. Τα νούμερα, τους αριθμούς, χρησιμοποιούσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Εάν το «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» πολεμιέται, εάν το σημείο αναφοράς ¶νθρωπος αντικαθίσταται με το χρήμα, μια αντιανθρώπινη ιδεολογία, μια σκοτεινή Εταιρεία, τότε ο άνθρωπος μπαίνει στο περιθώριο και αποτελεί πράγμα, αναλώσιμο είδος.
Τότε η ανθρωπότητα συνολικά φυλακίζεται σε ένα απέραντο ¶ουσβιτς.
Στην εποχή της τεχνητής κρίσης, που εξελίχθηκε σε πραγματική, όλοι μας θρηνούμε απώλειες. Σ΄ αυτό, βοήθησαν κατά πολύ και θεωρούμενοι δικοί μας.
Βρισκόμαστε λοιπόν, λόγω αυτών των απωλειών, σε κατάσταση πένθους. Πενθούμε για τις απώλειες εμπραγμάτων, προσδοκιών και ονείρων. Ακόμα και της ελπίδας.
Αν δεν αντιδράσουμε και αν δεν αντιδράσουμε σωστά, θα πέσουμε στην κατάθλιψη, με κίνδυνο να βυθιστούμε στα Τάρταρα.
Όπως αυτοί, που τελικά δεν άντεξαν τον βρόγχο να τους σφίγγει το λαιμό και αυτοκτόνησαν.
Έχουμε χρέος, μπροστά στη ζωή, σαν ανθρώπινα όντα, να αναθερμάνουμε την ελπίδα.
Να αντιδράσουμε συνειδητά και όχι ενστικτώδικα. Γιατί τότε μπορεί να εμφανισθούν αγελαίες καταστάσεις, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε Πολιτισμική οπισθοδρόμηση.
Έπειτα, η κατάθλιψη, αν δεν πάρουμε την κατρακύλα προς την άβυσσο της παραίτησης και της αυτοκτονίας, έχει την μυστική της δύναμη, να ανακαλύπτει ο άνθρωπος μέσα του δυνάμεις που ίσως δεν τις ήξερε καν πριν.
Ακόμα να θυμόμαστε ότι σημαντικές δημιουργίες του ανθρώπινου πνεύματος έλαβαν χώρα σε καταστάσεις δύσκολες, όταν η ζωντανή Κοινωνία αναζητά το ήθος και δυνάμεις να ανταπεξέλθει.
Τότε ο συνειδητός άνθρωπος μπορεί να δημιουργεί. Αντίθετα σε καλές εποχές, ο άνθρωπος συνήθως απολαμβάνει.
Στις δύσκολες καταστάσεις των καιρών, ο καθένας από μας μπορεί να το βάλει στα πόδια ή να αναζητήσει την ολέθρια βόλεψη, που ουσιαστικά οδηγούν στην καταστροφή της ανθρώπινης οντότητας και της Κοινωνίας.
Μπροστά σ΄ αυτόν τον κίνδυνο, μας χρειάζεται η ενδοσκόπηση, η πραγματική αλληλεγγύη, η κοινή λογική, η δημιουργία, η αλήθεια (η μη λήθη). Χρειαζόμαστε δίκαιους νόμους, που το νόμιμο να είναι ταυτόχρονα και ηθικό. Και η Πολιτεία, σαν γονιός, να νοιάζεται για τα παιδιά της.

Αυτά μπορεί να φαντάζουν αφέλειες και ουτοπίες.
Είναι όμως μέσα στην ψυχή όλων μας σαν θησαυροί, εκτός των πλανημένων και των διεστραμμένων.
Αυτοί οι θησαυροί μας καλούν σε υπέρβαση.
Ας δούμε ότι στον καθένα μας ατομικά χρειάζεται η αξιοπρέπεια και το Εγώ να είναι στα πλαίσια του Εμείς.
Μας χρειάζονται η φιλία, το χαμόγελο, το γέλιο και η χαρά. Και οι μεγαλύτεροι έχουμε χρέος να νοιαζόμαστε ενεργά για τα παιδιά, που εμπεριέχουν το παρελθόν και αποτελούν το μέλλον.

Πέραν από τον ζόφο, πάντα υπάρχει η ελπίδα, η χαρά, ο έρωτας, η δημιουργία, η ζωή.

Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας


Τα Αιθερικά Ευχολόγια

Τα Αιθερικά Ευχολόγια, για εμάς τους συνηθισμένους ανθρώπους, ως υπερεπείγουσα ανάγκη, είθε να γίνουν απτή πραγματικότητα, για τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Φεύγει το σκοτεινό μεταφορικά και κυριολεκτικά έτος 2013. Το έτος της χειρότερης κρίσης, φορτωμένο με την βρωμερή μπόχα της ασύδοτης διαπλεκόμενης σαπίλας, του αλυσοδέματος και της καταστροφής της ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα και της προοδευτικής αφύπνισης συνειδήσεων, όλο και περισσότερων ανθρώπων.
Ανατέλλει ο καινούργιος χρόνος. Ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Τι μας ξημερώνει...
Από την φίλη μου Regina : Το σκοτάδι είναι πιο βαθύ πριν να ξημερώσει !!!
Της ανατολής το ελπιδοφόρο μήνυμα, ας το κάνουμε από ουτοπία, από απλή αιθέρια ελπίδα, αληθινή απτή οντότητα, με το Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Και ας φωτίσουμε τον νέο χρόνο, με τον δικό μας φωτισμό. Ο καθένας μας χωριστά και όλοι μαζί, μπορούμε αν το αποφασίσουμε ξυπνητά, να φωτίσουμε έτσι τον νεογέννητο χρόνο και να σώσουμε -όλοι μαζί εμείς, ναι ! εμείς οι συνηθισμένοι άνθρωποι- τον κόσμο και τον πολιτισμό, διώχνοντας τα σκοτάδια και τους σκοτοδότες τους.
Ο καθένας μας σε πλαίσιο επικοινωνίας και αληθινής αλληλεγγύης, ας διώξουμε τον φόβο, με την ψυχραιμία, την συνειδητή γνώση, το δίκαιο, τις Αρχές, τους Θεσμούς, το νοιάξιμο για τον άλλον και την συνεργασία.
Ας αποφασίσουμε να ανοίξουμε με ήθος, καθάρια την καρδιά μας, ώστε να αγαπάμε αληθινά πρώτα τον εαυτό μας, για να μπορούμε να αγαπάμε στο εδώ και τώρα και τους άλλους, τονώνοντας τις σχέσεις και φτιάχνοντας αληθινά ψυχοενεργειακό προστατευτικό δίκτυο για όλους μας.
Ας δώσουμε και ας πάρουμε ανέξοδη χαρά, με τα μικρά πράγματα. Λένε ότι η χαρά όταν φωτίζει την ψυχή, ακτινοβολεί σαν ζωοδότης ήλιος στο περιβάλλον. Για όλους να υπάρχει μια θέση στον ήλιο. Έτσι ας φροντίσουμε να ανθίζει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών και ας αναβλύζει το γάργαρα μεταδοτικό γέλιο από εμάς, σ΄ εμάς και στους γύρω μας.
Ας τονώσουμε τα ενδιαφέροντά μας και ας ανακαλύψουμε νέα, να ξανανιώσει το μυαλό μας, αντίδοτο στους λωτούς της λήθης.
Ας στρώσουμε τους παλιούς και ας ανοίξουμε νέους δρόμους και νέα μονοπάτια, εργαζόμενοι στην αειφόρα ανάπτυξη. Ας δημιουργούμε μικρά και μεγαλύτερα όμορφα δημιουργήματα, με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, σαν μικροί δημιουργοί θεοί, στο δικό μας σύμπαν. Αυτό που αξίζει είναι όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και η ίδια η διαδρομή. Ας κάνουμε την διαδρομή και στον εαυτό μας, που είναι ο δρόμος για την Ιθάκη.
Ας αναλογιστούμε για το χρέος και την ευθύνη που μας αναλογεί, αλλά και το καθήκον μας ως ανθρώπων για αφύπνιση και συνειδητή δράση. Αλλά και το δικαίωμά μας στην απόλαυση και την ευτυχία.
Η διαδρομή μας στην ζωή, μικρότερη ή μεγαλύτερη , καταλήγει τελικά σχετικά σύντομα στον θάνατο. Αυτός όμως είναι που μπορεί να δίνει αξία στην διαδρομή και νόημα στην ζωή μας.
Σωτήριο έτος 2014. Ας είναι έτος αφύπνισης και συνειδητής αλληλέγγυας δράσης, με φωτεινά - απτά αποτελέσματα για τον άνθρωπο και τις κοινωνίες των ανθρώπων.
Χρόνια Πολλά στον καθένα σας ξεχωριστά...

Σωτήρης Τσιλίκας


Το όμορφο και το χυδαίο, είναι γείτονες...
Επιλογή και απόφαση

Του Σωτήρη Τσιλίκα

Πανέμορφη η χώρα μου, εξοχικό των Θεών.
Ήλιος λαμπερός, ουρανός καταγάλανος, παντού η αρχέγονη αγκαλιά της μάνας θάλασσας.
Στην γαλάζια αύρα των βουνών, συμπλέκονται ουρανός και θάλασσα με το παιγνίδισμα του μπλε και του άσπρου. Η γαλανόλευκη. Πέτρες, χώμα και μάρμαρο και η πινελιά του πράσινου, με άγγελους και διάβολους μαζί. Το καλό και το κακό στην ατέρμονα σύγκρουση. Και οι γηγενείς ζαλισμένοι να καλούνται να επιλέξουν. Παίζοντας με τις λέξεις, που ομορφαίνουν, που θεώνουν, που τσακίζουν, που ματώνουν. Παίζοντας με την γλώσσα, που μου την έδωσαν ελληνική. Κώδικα ζωής, χάρις, δώρο στον άνω θρώσκοντα. Αφουγκράζομαι τον ύμνο με συγκίνηση. Και τα κόκκαλα των προγόνων, διάσπαρτα σε διαστρωματώσεις παντού, να καλούν στη δική τους βουβή γλώσσα. Να διαλαλούν για το χρέος, για κάθε σπιθαμή ελληνικής γης, θάλασσας και ουρανού. Και είναι να επιλέξω. Είτε σαν άνθρωπος, είτε σαν ερπετό. Να υπάρχω είτε σαν δημιουργός θεός, είτε σαν εφιαλτικός διάβολος. Η ανάγκη που κινεί τα πάντα, Λυδία λίθος και δικαιολογία άριστη. Ο θάνατος που καραδοκεί, να δίνει νόημα στη ζωή και στις αποφάσεις.
Εγώ κι εσύ, χρειάζεται να νοιώσουμε το χρέος και να πάρουμε μιαν απόφαση, έναν δρόμο, δρόμο ίσως χωρίς επιστροφή. Εύχομαι να μην το μετανοιώσουμε. Αλλά τι σημασία έχει; Η ζωή συνεχίζει τον δρόμο της...


Φασισμός
Ας μη ζητούμε από τον άλλο να κάνει την υπέρβαση. Ας τον στηρίξουμε πρώτα.

Του Σωτήρη Τσιλίκα


Εκτός από την εργασία και την έρευνα, που πιθανόν να διεξάγει ο καθένας μας, στην συνηθισμένη εργασιακή καθημερινότητά του (όταν έχει εργασία), είμαστε και μέλη της συνολικής Κοινωνίας. Ως μέλη αυτής της Κοινωνίας έχουμε καθήκον να γνωρίζουμε τα συμβαίνοντα στο στενότερο επί μέρους και στο ευρύτερο περιβάλλον και να συμμετέχουμε με βάση την κοινή λογική και το δίκαιο, στα κοινά. Δεν έχουμε κανένα δικαιολογητικό, για φυγή - αποφυγή με το αιτιολογικό, Ας βγάλει κάποιος άλλος, γραφικός ίσως, το φίδι από την τρύπα, εγώ δεν γίνεται, γιατί έχω σημαντική δουλειά να επιτελέσω. . Και φυσικά δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό, να αφήνουμε κάποιους, ακόμα και στο οικογενειακό μας περιβάλλον, στο εργασιακό μας περιβάλλον και στην κοινωνική - πολιτική ζωή, να αλωνίζουν, καταστρέφοντας τις σχέσεις, το εργασιακό κλίμα - περιβάλλον και την Κοινωνία συνολικά. Γινόμαστε τότε, εγκληματικά συνυπεύθυνοι με τους καταστροφείς. Εκτός και αν φοβόμαστε τις συνέπειες, από την ανάληψη της ευθύνης που μας αναλογεί. Εκτός κι αν υπάρχει ο φόβος στην ψυχή μας που τον καμουφλάρουμε διαφοροτρόπως. Εκτός και αν παραλύουμε από τον φόβο και δεν μπορούμε, παρότι ίσως θα θέλαμε, να κάνουμε κάτι. Πράγματι, ο φόβος, είναι το εργαλείο καθυπόταξης και ποδηγέτησης ατόμων και συνειδήσεων.
Αυτές τις μέρες είδαμε όλοι, στο πανελλήνιο και το εξωτερικό, την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, με θύτη έναν που άσχετα με την όποια ψυχική του κατάσταση, βλέπουμε ότι διαπερνιούνταν από μια άρρωστη ιδεολογία και ήταν το χέρι που κρατούσε το μαχαίρι αυτής της ιδεολογίας. Τι μπορούμε να κάνουμε ο καθένας χωριστά; Ας συνειδητοποιήσουμε πρώτα την κατάσταση και τις αντοχές μας. Ας κάνουμε στη συνέχεια κατ΄ αρχήν το όποιο εφικτό μπορούμε να κάνουμε, αρχίζοντας από το οικογενειακό, φιλικό, εργασιακό περιβάλλον. Ας μην αφήνουμε την φασιστική ιδεολογία και πρακτική να εδραιώνεται και να βγαίνει στο προσκήνιο με το Αποφασίζομεν και διατάζομεν (αυτούσιο ή διαφοροποιημένο), με το φοβερό επιχείρημα: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να έρχονται οι φόνοι. Γιατί υπάρχουν καθημερινά λ.χ. στο εργασιακό περιβάλλον, αυτοκτονίες και πάμπολλοι φόνοι με εισαγωγικά, που πλήττουν την αξιοπρέπεια, την τιμή, την υγεία, τους Θεσμούς και συνολικά την Δημοκρατεία. Και να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία καταλύεται όχι μόνο με το πραξικόπημα, σε επίπεδο Κοινοβουλίου, αλλά σιγά - σιγά και ύπουλα στην καθημερινότητα, όταν το άδικο νόμιμο, βαφτίζεται και ηθικό.
Τι μπορεί να κάνει ο καθένας, που συμμερίζεται τα ανωτέρω; Ότι μπορεί. Από συμμετοχή στις πορείες, μέχρι κείμενα αφυπνιστικά στο διαδίκτυο και έκφραση γνώμης στις παρέες. Και να απαιτήσουμε από τα κόμματα να κάνουν κρύο ντούζ να συνέλθουν. Αυτό που είναι καταστροφικό, είναι ο καναπές και ο ψεκασμός της τηλεόρασης, μέχρι το να ταυτιστούμε (ταύτιση με τον επιτιθέμενο) και να γίνουμε ίδιοι με τους φασίστες, σε πρακτικές...

Ο Σωτήρης Μ. Τσιλίκας γεννήθηκε από Κολινδρινούς γονείς στον Γιδά (Αλεξάνδρεια Ημαθίας), όπου έζησε και τέλειωσε τις βασικές σπουδές. Σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Συνέβαλε για μια επταετία στην Κοινωνική Ψυχιατρική του Ν. Έβρου, ως βασικός συνεργάτης του καθηγητή Π. Σακελλαρόπουλου. Από το 1997 εργάζεται στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Γ. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη και ένα γιο. 

Γιώργος Ανδρέου
Διογένης Δασκάλου
Μπάμπης Ξαρχάκος
Νοέλ Μπάξερ
Σωτήρης Τσιλίκας
Οδυσσέας Ιωάννου
Χρήστος Παπαμιχάλης
Διονύσης Τσακνής
Δημήτρης Σταρόβας
Κώστας Λειβαδάς
Γιώργος Αυγερόπουλος
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Φίλιππος Πλιάτσικας
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Στέλιος Μάινας
Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Χρήστος Θηβαίος
Ρένια Λουϊζίδου
Ρίκα Βαγιάννη
Δήμητρα Γαλάνη
Γιώργος Δημητριάδης
Μάνος Ελευθερίου
Μίκης Θεοδωράκης
Σταύρος Κουγιουμτζής
Γιάννης Κούτρας
Αργύρης Μπακιρτζής
Μίλτος Πασχαλίδης
Μάνος Χατζιδάκις
Γεράσιμος Γεννατάς
Σωτήρης Κακίσης
Ρένος Χαραλαμπίδης
Λιζέτα Καλημέρη
Μαρία Χούκλη
Λουδοβίκος των Ανωγείων