iΑρχικήiσελίδα

iΤαυτότητα

iΠεριεχόμενα

iΑρχείο

iRadio Αrtως

iExodως3

 

 

 

 

 

 

 

 
Λόγια στο χαρτί

Η «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗΚατ' αρχήν αυτό το οποίο πάει να δημιουργηθεί δεν έχει καμία σχέση με το τηλεοπτικό προϊόν που «καταναλώνεται» μέσα από τα ιδιωτικά κανάλια τηλεόρασης. Το μόνο κοινό, είναι η χρήση του μέσου και της δύναμής του, ώστε να περάσει και να γνωστοποιηθεί στον πολύ κόσμο το έργο νέων δημιουργών. Αυτό είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα talent show που ως επί το πλείστον, υποβαθμίζουν τη νοημοσύνη του κοινού καταπατώντας κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας των συμμετεχόντων και δημιουργούν τηλεοπτικά ήθη αρένας και κανιβαλισμού.
Τα τελευταία χρόνια το είδος του τραγουδιού που «προωθείται» από τα ΜΜΕ είναι μιας μονόπλευρης αισθητικής και υποκουλτούρας και το κοινό μη έχοντας εναλλακτική λύση διαβρώνεται καθημερινά και υποβαθμίζει το γούστο του. Αυτό για μένα είναι σκοτεινό και εξαιρετικά ύποπτο.
Η τηλεόραση σαν όλα τα «εργαλεία» τεχνολογίας και επικοινωνίας μπορεί να έχει αποτέλεσμα καταστρεπτικό ή ευεργετικό. Στη προκειμένη περίπτωση πιστεύω ότι η κρατική τηλεόραση οφείλει να έχει -και έχει- θετικό ρόλο στη διαμόρφωση αισθητικής του κοινού και να δίνει τον τόνο της σοβαρότητας και του σωστού ήθους στα πλαίσια της ψυχαγωγίας αλλά και της ενημέρωσης.
Από την άλλη μεριά η ανυπαρξία σκέψης, γνώσης, φαντασίας και τόλμης από την πλειονότητα των εταιρειών δίσκων στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στον χώρο της μουσικής και έχει αφήσει έξω ανθρώπους νέους με ταλέντο και δημιουργικότητα. Η γενικότερη άποψη που καλλιεργείται είναι ότι ό,τι είναι καλό δεν πουλάει.(!) Τα πράγματα βεβαίως, δεν είναι καθόλου έτσι και αυτή η κατάσταση απλά μας βυθίζει καθημερινά σε ένα μεγάλο τίποτα. Πρέπει λοιπόν να βγουν καινούργια πρόσωπα που θα συνεχίσουν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού άξια και ανάλογα με το παρελθόν του.
Επειδή λίγο - πολύ όλοι το έχουμε αισθανθεί αυτό που πάει να γίνει, η πρόταση της ΕΡΤ μας βρήκε όλους σύμφωνους και αποφασισμένους να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας στο να δημιουργηθεί ένας πυρήνας, ένα βήμα που κάθε χρόνο θα δίνει την δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να προβάλλουν τη δουλειά τους. Πρόθεση όλων μας είναι να γίνεται κάθε χρόνο μια μεγάλη γιορτή για το τραγούδι και τους δημιουργούς του και κανείς που αξίζει δεν πρέπει να μείνει έξω από αυτό. Δεν είναι καθόλου απλό να συμβεί αυτό, όμως η ιστορία του τραγουδιού στη χώρα μας, μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι θα γίνει και θα κάνουμε τα πάντα για να το πραγματοποιήσουμε.
Θεωρώ ότι χρόνο με τον χρόνο οι συμμετοχές θα είναι όλο και πιο αξιόλογες γιατί θα δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία θα φέρει πολύ αξιόλογο υλικό μέσα. Όταν φτιαχτεί και ο κανονισμός με περισσότερο καλλιτεχνικά κριτήρια και διευρυνθεί ο θεσμός σωστά και με φαντασία, νομίζω ότι θα μιλάμε για πραγματική γιορτή του τραγουδιού η οποία μπορεί να κρατάει και μια ολόκληρη εβδομάδα με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις. Εγώ τουλάχιστον κάτι τέτοιο ονειρεύομαι... Και η Θεσσαλονίκη είναι ότι πρέπει για κάτι τέτοιο! 

Γιώργος Ανδρέου
Διογένης Δασκάλου
Μπάμπης Ξαρχάκος
Νοέλ Μπάξερ
Σωτήρης Τσιλίκας
Οδυσσέας Ιωάννου
Χρήστος Παπαμιχάλης
Διονύσης Τσακνής
Δημήτρης Σταρόβας
Κώστας Λειβαδάς
Γιώργος Αυγερόπουλος
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Φίλιππος Πλιάτσικας
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Στέλιος Μάινας
Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Χρήστος Θηβαίος
Ρένια Λουϊζίδου
Ρίκα Βαγιάννη
Δήμητρα Γαλάνη
Γιώργος Δημητριάδης
Μάνος Ελευθερίου
Μίκης Θεοδωράκης
Σταύρος Κουγιουμτζής
Γιάννης Κούτρας
Αργύρης Μπακιρτζής
Μίλτος Πασχαλίδης
Μάνος Χατζιδάκις
Γεράσιμος Γεννατάς
Σωτήρης Κακίσης
Ρένος Χαραλαμπίδης
Λιζέτα Καλημέρη
Μαρία Χούκλη
Λουδοβίκος των Ανωγείων